Koncerti

Kralj Čačka @ Dom Omladine Beograda, 30.11.2018

Rate this item
(0 votes)

Long Live The King!

Nešto se dogodilo za ovih godinu dana, od novembra 2017. i nastupa Kralja Čačka na prvom "Zvuku Beograda" na istom ovom mestu. Nešto se dogodilo sa njegovom popularnošću. Tada je bilo prisutno, koliko se sećam, oko 400 ljudi. Godinu dana kasnije, karte su planule u rekordno kratkom roku pa je Amerikana sala bila ispunjena kao retko kada (sličnu gužvu pamtim samo na nedavnom takođe rasprodatom humanitarnom koncertu Eve Braun), po mojoj proceni bilo je osam stotina prisutnih. Dakle, došlo je do tog željenog skoka – povećanja broja posetilaca bez pravljenja bilo kakvih kompromisa. Muzika Kralja Čačka, brušena više od deset godina po beogradskim klubovima, novim albumom je dovedena na onu poziciju kojoj jer Nenad Marić sve vreme težio a koju je vrlo teško dostići – da istovremeno bude i alternativna i prihvatljiva širem krugu publike. Tu novu publiku je po mom mišljenju „zahvatio“ iz mase koja podržava Darka Rundeka i Đorđa Balaševića (da se manemo onog već dosadnog, uostalom i ne baš tačnog, poređenja sa Tom Waitsom). Nemojte odmah da se žestite, polako, objasniću!

The Handsome Family@ Dom Omladine Beograda, 17.10.2018

Rate this item
(0 votes)

Mala pričaonica horora

Kada je David Ackles 1972. godine snimio kultni American Gothic album, nije ni sanjao da će se jedan podžanr kantrija zvati po njemu (verovatno je tada mislio: po meni se ništa neće zvati). Kako god, ono što su nam te srede uveče priredili The Handsome Family može s punim pravom poneti to časno ime, koje su u književnosti proslavili Edgar Alan Poe, Nathaniel Hawthorne, William Faulkner, Erskine Caldwell, Carson McCullers, Flannery O’Connor, Toni Morrison, da navedem samo najpoznatije. Lista muzičara tog podžanra je podjednako impresivna: Tav Falco, Slim Cessna, 16 Horsepower, The Gun Club, Dr. John, Jim White, Bonnie Prince Billy… Glavni junaci ovog teksta su potpuno zasluženo u ovom elitnom društvu.

Rate this item
(0 votes)

Koncert povodom promocije knjige poezije “Smešna muka”

Ustanova culture Vuk Karadžić nije baš često primal rokere u svoje okrilje. Da li je ova promocija promena politikete kuće ili tek eksces kakav se, istina, već događao u prošlosti, pokazaće vreme koje je pred nama. Možda su samo izdavač “Kornet”, ili Mladenović, hteli da izmeste događaj na proctor koji nije uobičajen, koji je van tokova kretanja sada već prilično smanjene rok populacije. Događaj se odvijao na sceni “Kult” koja je, po slobodnoj proceni, mogla da primi, tog četvrtka, nekih dve stotine “duša”. I primila ih je otprilike toliko.

Promocija je počela razgovorom Pavla Ćosića (sa strane izdavača) i autora pesama Borisa Mladenovića. Prilično neformalan razgovor, tokom koga se činilo da je obojici učesnika bilo pomalo neprijatno. Ipak, saznali smo da opštepoznati i svimaomiljeni Bomla više ne postoji, da se od te večeri nosilac tog nedragog mu nadimka odaziva isključivo na svoje pravo ime – Boris Mladenović. Ni meni se taj nadimak nije sviđao jer uopšte nije pristajao njegovom nosiocu – Boris Mladenović je u svakom pogledu “veći” od doskočice Igora Brakusa koji je nekada davno spojio prve slogove njegovog imena i prezimena.

Katarina Pejak Trio @ DOB, 27.02.2018

Rate this item
(0 votes)

Dok su se Katarina Pejak (klavir i glas), Ana Protulipac (Bas i glas) i Slaven Ljujić (bubnjevi) poklanjali oduševljenoj publici nakon sjajnog nastupa u Amerikana sali Doma omladine Beograda, proletelo mi je kroz glavu koliko je malo falilo da ne budem tu te večeri. Snežna oluja koja je besnela nad Beogradom je bila jak odvraćajući faktor, toliko jak da sam u jednom trenutku pomislio da me napolje ne bi izvukao ni poziv na koncert od vaskrslog Hank Williamsa lično. Ipak, osećao sam se dužnim da odem. Ne zbog toga što poznajem nju ili njenog tatu, čuvenog promotera/organizatora bluz koncerata Vladu Pejaka, jer ih lično ne poznajem. Uzrok te potrebe/želje da odem na koncert je muzika koju Katarina Pejak izvodi.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio