Blog

Dnevnik muzičkog eklektika (25)

Rate this item
(0 votes)

16.04.2018 – 17.05.2018

O ženama u popularnoj muzici pre pojave rokenrola

Dok je sa bine Doma omladine Georgia Hubley, multiinstrumentalistkinja, bacala čini na već omađijanu publiku koja je prisustvovala prvom beogradskom koncertu kultnog američkog benda Yo La Tengo 34 godine od njegovog osnivanja, ja sam razmišljao odakle da počnem sa temom koju sam odabrao za ovomesečni “Dnevnik” – žene u popularnoj muzici. Povod su bile one “lančane” liste sa Fejsbuka koje su ga ovih dana preplavile – bilo je u njima svega i svačega, ali albuma sa dominantnim ženskim autorstvom nije bilo! Tako sam rešio da umesto “obične” liste najboljih albuma napravim listu najboljih albuma na kojima žene igraju glavnu ulogu. Zadržao sam se na trideset, a mogao sam komotno do pedeset, pa i sto odličnih albuma. Zaključak se sam nameće - nedovoljno je taj pol zastupljen na sličnim listama, a nije tačno da nema vrlo značajnih autorki, da ne govorimo o izvođačicama. Rešio sam  da malo proučim temu i da potražim uzroke takvoj diskriminaciji.

Dnevnik muzičkog eklektika (24)

Rate this item
(0 votes)

16.03.2018 – 15.04.2018

O kompilacijama i reizdanjima

Ne bi mi ni palo na pamet da pišem o kompilacijama i reizdanjima da mi se folder koji se tako zove nije prepunio. Od redovnih izdanja ne stižem da ih preslušam, pa reko’, da otvorim tu temu, ne bih li bar malo smanjio broj nepreslušanih. Da prvo definišem o čemu pričamo: za reizdanje (reissue na engleskom) nema dileme – to su albumi koji se posle dužeg ili kraćeg vremena ponovo objavljuju, sa ili bez dodatnih pesama, remasterovani ili u originalnom obliku. Pitaće se neko šta će nam to uopšte, kad sve albume nekog izvođača možemo lako da preslušamo na nekom od brojnih streaming servisa tipa Deezer, Spotify, iTunes, ali ipak ima razloga.

Kome bi od mlađih slušalaca roka palo na pamet da pretražuje diskografiju, na primer, Jeff Becka iz davnih šezdesetih, kad ne zna da ovaj uopšte postoji. Ovako, Audio Fidelity se pobrinuo da iz naftalina izvadi negov album “Truth” iz 1968. godine i da ga da na uvid sadašnjoj generaciji.

Dnevnik muzičkog eklektika (23)

Rate this item
(0 votes)

16.02.2018 –15.03.2018

Soundtrack ovog izdanja „Dnevnika“ možete slušati, kao i obično, na Mixcloudu!

Kako napraviti karijeru u rokenrolu ili Teško je s menadžerima, još teže bez njih!

Dvadeset treći nastavak Eklektika će se, na neki način, nadovezati na temu devetnaestog. Tačnije, otići će korak unazad. Pre nekoliko meseci smo videli na koje sve načine možete zaraditi pare u muzičkom biznisu, ali pre toga je ipak potrebno napraviti karijeru. Okolnosti su se poslednjih godina prilično promenile, pa je potrebno trasirati nove puteve.

Dnevnik muzičkog eklektika (22)

Rate this item
(0 votes)

16.01.2018 – 15.02.2018

I ovoga puta pripremio sam Mixcloud verziju ovog izdanja „Dnevnika“ sa muzičkim ilustracijama svakog od pomenutih albuma (osim Sare Renar, jer nisam imao mp3 fajlove pesama sa njenog novog albuma), pa vam preporučujem da uz čitanje poslušate DME22OST2. (Ova šifra znači: Dnevnik muzičkog eklektika #22 original soundtrack #2)

O umetnosti u budućnosti

Ovoga puta baviću se temom koja nije vezana za ono što se događalo ili događa u svetu muzike kao što je to uobičajeno. Baviću se budućnošću umetnosti uopšte i posebno muzike. Moje prijatelje iz stvarnog života već dosta dugo „davim“ tim svojim nostradamusovskim predskazanjima, pa je red da ne poštedim ni svoj virtuelni svet.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio