Video

Prva HBO serija na Balkanu, u režiji Danisa Tanovića

Rate this item
(0 votes)

Nedugo posle premijere nagrađivanog, vanserijskog dokumentarnog filma Mile Turajlić “Druga strana svega”, snimljenog takođe u HBO produkciji, stiže najava o TV seriji o kojoj još uvijek nema dovoljno informacija. Seriju pod nazivom “Uspjeh” režiraće sineasta iz Sarajeva, Danis Tanović, još uvijek jedini reditelj sa ovih prostora koji je osvojio Oskara - ako ne računamo Dušana Vukotića nagrađenog za animirani film još početkom šezdesetih godina prošlog stoljeća.

Tanoviću, međutim, nisu strani visokobužetni projekti, podsjetimo se pomalo skrajnutog a izuzetno uspjelog filma “Pakao”, po scenariju Kšištofa Kišlovskog, koji je snimio četiri godine nakon čuvene “Ničije zemlje” (nagrađene i Oskarom za najbolji strani film i Zlatnim globusom). Poslednji godina dobijao je značajne nagrade na Berlinskom festivalu, Nagradu žirija za poslednje dugometražno ostvarenje “Smrt u Sarajevu”, te takođe Srebrnog medvjeda za svoj prethodni igrani film “Epizoda u životu berača željeza”.

Rate this item
(0 votes)

Nešto manje od pola vijeka kasnije beogradski FEST je i dalje najveća filmska smotra u regionu, u svom 46. izdanju sa preko 115 filmova na programu tokom 10 dana trajanja, te očekivanih stotinu hiljada gledalaca, što je respekta vrijedna brojka koju poslednjih godina uglavnom dostiže.

Od prije nekoliko godina jednim svojim dijelom i takmičarskog karaktera, kako će biti i ove zime, kada će se od 23. februara do 3. marta (festival traje dan duže) za priznanje Beogradski pobednik, te nagrade žirija kojim predsjedava Milčo Mančevski (za najbolju režiju, scenario, glavnu mušku ulogu, glavnu žensku ulogu kao i najbolji debi) takmičiti šesnaest filmova iz Evrope, Amerike, Kine i Rusije.

Između ostalih tu je filmska biografija kultnog istoimenog književnika „DOVLATOV“ u režiji Alekseja Germanova mlađeg, u kom naslovnog junaka tumači mladi srpski glumac Milan Marić; zatim „AGAPE“ čiji autor, poznati hrvatski reditelj Branko Šmit opisuje kao film o idealu ljubavi, a isto tako i o homofobiji koju iskusi glavni protagonista, sveštenik koga više nego uvjerljivo tumači Goran Bogdan; premijerno u regiji prikazuje se i libanski kandidat za Oskara za strani film, „UVREDA“, koji posebno ističe i umjetnički direktor festivala Jugoslav Pantelić, film o verbalnom sukobu hrišćanina iz Libana i palestinskog izbjeglice koji preraste u nešto mnogo veće, zatim „PRAVO MJESTO“ koji potpisuje miljenik ovdašnje publike Paolo Đenoveze, poznat po prethodnom ostvarenju „Potpuni stranci“, nadalje argentinski film „SEZONA LOVA“ sa obećavajućim sižeom: otac, inače lovac, kroti karakter svog problematičnog maloljetnog sina pokušavajući da ga nauči životnim vrijednostima.

Pored pomenutih, u glavnom takmičarskom programu biće prikazan i aktuelni film slavnog Pola Šredera, „ISKUŠENIK“, prikazan i na festivalu u Veneciji, baš kao i kineski film „ANĐELI NOSE BIJELO“ u režiji Vivijen Kju koji takođe preporučujemo, te uzbudljivi erotski triler francuskog sineaste Fransoa Ozona, "DVOSTRUKI LJUBAVNIK", prikazan na prestižnom Kanskom festivalu, na beogradskom festivalu van takmičarskog programa, kao dio zanimljivog segmenta Fokus Evropa koji čine i aktuelni filmovi režiserki Kler Deni, Margaret fon Trota, kao i nova djela Semiha Kaplanoglua i Mišela Azanavisijusa.

IN MEMORIAM: Nebojša Glogovac

Rate this item
(0 votes)

Jedan od omiljenih i po opštem mišljenju najboljih pozorišnih i filmskih glumaca regiona, preminuo je u 49. godini, na Institutu za onkologiju (odsjek za pulmologiju) nakon kraće bolesti, javljaju beogradski mediji.

Nebojša Glogovac je rođen u Trebinju 1969. godine, bosanskohercegovačkom gradiću u kojem je mnogo godina kasnije snimao film “Krugovi”, u režiji Srdana Golubovića, sa kojim je sarađivao i na filmu “Klopka” i ostvario jednu od svojih najupečatljivijih dramskih uloga.

Rate this item
(0 votes)

Film "Oblik vode" (The Shape of Water) dobio je ukupno trinaest nominacija za Oskara, "Denkerk" osam, uključujući nominacije za najbolji film, režiju, muziku i montažu, a "Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju" sedam, a ne osam nominacija kako to prenosi pojedini mediji.

Veliko iznenađenje je čak šest nominacija za film “Najmračniji čas”: bile su očekivane one za glavnu mušku ulogu odnosno Gerija Oldmana i šminku, moguće i za scenografiju i kostimografiju, ali ne i nominacije za najbolji film i fotografiju. Šest nominacija sakupio je i novi film Pola Tomasa Andersona “Phantom Thread”, uključujući one za glavnu mušku i sporednu žensku ulogu, kostimografiju, originalnu muziku, najbolji film i režiju. "Blejd Raner 2049" ima pet nominacija, ali mahom za "sporedne" Oskare ako izuzmemo fotografiju i scenografiju - za najbolje vizuelne efekte, zvuk i montažu zvuka. "Projekt Florida" nije nominovan za najbolji film, štaviše dobio je samo jednu (očekivanu) nominaciju - za sporednu mušku ulogu.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio