Video

Kameron i Rodrigez ponovo pomjeraju granice

Rate this item
(0 votes)

Fantazmagorična saradnja Roberta Rodrigeza u ulozi reditelja, i Džejmsa Kamerona kao (ko)producenta filma koji crpi inspiraciju iz najboljih ostvarenja obojice, prekretničkih kada govorimo o pokretnim slikama u vizuelnom smislu: “Grada grijeha” koji je majstorski sublimirao estetiku stripa i film noir-a i “Avatar”-a koji je dosegao neslućena nebesa CGI fotorealističnosti.

Njihov zajednički poduhvat “Alita-borbeni anđeo” očigledno će nastaviti pomjerati granice kompjuterski generisanih filmskih kadrova, uzimajući pomalo i od jednog i od drugog hiperstilizovanog svijeta, nastao na temelju istoimenog sajberpank manga stripa na koji se Kameron godinama bio “nameračio”, ali je pričekao pravi (tehnološki) trenutak za realizaciju …

Distopijska slika budućnosti, sa mašinama kao ključnim protagonistima i antagonistima, pojačana uvijek fascinantnom facom Kristofera Volca, ne ostavlja gledaoce ravnodušnim, posebno u scenama koje kao da (genetski) ukrštaju “Terminator 2” i kultni, naravno originalni “Rolerbol”. Nije zanemarljiva ni fotogenija glavne junakinje odnosno digitalizovanog lica glumice Rose Salazar, te neslućena realističnost njenog kompjuterski usavršenog lika.

Rate this item
(0 votes)

Glavnu nagradu Festivala autorskog filma u Beogradu, koja nosi ime čuvenog režisera Aleksandra Saše Petrovića, ravnopravno su podijelili film “Teret “ u režiji Ognjena Glavonića iz Srbije i “Ti imaš noć” reditelja Ivana Salatića iz Crne Gore. Potonje ostvarenje osvojilo je i nagradu„Aleksandar Petković Petko“ za najbolji snimateljski rad koje je pripalo Ivanu Markoviću, direktoru fotografije Salatićevog debitantskog dugometražnog filma.

“Teret “ je takođe debi mladog režisera, koji je nakon kontroverznih komentara od onih koji nisu ni vidjeli film dočekao domaću premijeru u Kombank dvorana (bivši Dom sindikata) pred brojnim auditorijumom, a Glavonićev film je ispraćen gromkim aplauzom – što je takođe svojevrsna nagrada i satisfakcija za nepravedno napadanog filmskog autora na samom početku karijere - uprkos brojnim festivalskim nagradama.

Rate this item
(0 votes)

Bernardo Bertoluči bio je vizionar istančane poetike, kako estetike tako i etike, a u njegovom impresivnom opusu ističu se kultni filmovi:  “Konformista”, "Strategija pauka", “Poslednji tango u Parizu”, “Dvadeseti vijek”, “Poslednji kineski car”, "Ukradena ljepota", “Sanjari”…

Jedan od najznačajnijih filmskih stvaralaca XX vijeka preminuo je u 78. godini, nakon teške borbe sa kancerom. Poslednji 15 godina proveo je u kolicima, zbog ozbiljne povrede kičmenog stuba, no to mu nije smetalo da povremeno gostuje na festivalima te da na onim najprestižnijim primi specijalna priznanja za životno djelo – u Kanu, Veneciji i u Berlinu.

Rate this item
(0 votes)

Igrani debi Ognjena Glavonića dobio je glavni nagradu na upravo završenom ZFF-u (Zagreb Film Festival) a za najbolji dugometražni film proglašen je i na 8. Internacionalnom festivalu u Malatiji, u istočnoj Anadoliji, gdje je Nuri Bilge Džejlan, jedan od najcjenjenijih sineasta današnjice, uručio nagradu mladom glumcu Pavlu Čemerikiću.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio