Audio

Audio arhiva Nil Janga napokon dostupna

Rate this item
(0 votes)

Jedan od najznačajnijih živih muzičara ispunio je obećanje i otvorio arhivu (skoro) svih albuma koje je ikada snimio: besplatno se mogu preslušavati do 30. juna 2018. godine, a potom će, kako stoji u mejlu koji dobija svaki registrovani korisnik, biti naplaćivana “simbolična naknada”. Obiman arhivski materijal, ne samo audio snimaka nego i video materijala i isječaka iz štampe, datira od 1963. godine odnosno singla “The Sultan” koji je snimio prije nego je postao član čuvene grupe Buffalo Springfield, pa sve do tek objavljenog, sjajnog albuma “The Visitor” koji nažalost ne možemo slušati na sajtu http://www.neilyoungarchives.com/

Rate this item
(0 votes)

Pametni pop bih ja to nazvao. Janko Džambas je imao viziju o tome kako bi njegova muzika trebalo da zvuči, okupio je ekipu, i pustio da se te pesme same uobliče, kroz razgovore, probe, eksperimentisanje. Rezultat je neobična ploča, bar za ovo podneblje. Mogu se sada ovde navoditi ova ili ona grupa kao uticaji, ali to ne bi bilo skroz fer prema autorima koji su stvorili sasvim originalnu zvučno tekstualnu sliku.

Pored Džambasa (vokal, gitara) tu su i Milan Migi Stoiljković (bubnjevi), Mihajlo Ivanović (bas), Pavle Dinić (klavir) i Dina Abu Mayyalleh (udaraljke). Magija stvaranja se događa u Nišu, zvučni zapis vokala i klavira takođe, a instrumentalne deonice su snimljene u studiju Roberta Telčera u Vrbasu. Blago džezirani pop sreće indie-rock, tako bi se u jednoj rečenici moglo opisati ono što čujemo na ovom, za sada isključivo digitalnom izdanju Pop Depresije.

Bend je Bohemija, album je "Sve naopako".

Nikola Tesla u spotu Foo Fighters-a

Rate this item
(0 votes)

Za drugi singl sa septembarskog albuma “Concrete and Gold” Dejv Grol se okušao kao režiser, priklonivši se trendu muzičara koji to sve češće čine. “The Sky Is A Neighborhood” se ne uklapa baš najbolje u metaforičku najavu frontmena koji je izjavio da je novi, deveti album Foo Fighters nešto “kao da Motorhead svira Sgt. Pepper” i to zahvaljujući Gregu Kurstinu, producentu koji je sarađivao sa najvećim zvijezdama današnjice (Adele, Sia, Pink, ali i Beck-om i Lili Alen), zbog njegovog “osjećaja za melodije i aranžiranje”. No, nova pjesma jeste producirana tako da FF zvuče kao bend koji u svom podrumu probaju, ali se onda brzinom svjetlosti transportuju u studio u kojem aranžman nije više bazičan nego raskošan. Raskošna je i posveta geniju kakav je Nikola Tesla, u kratkom kadru u kom se kristalno jasno vidi lik zvjezdoznanca za sva vremena. Ova pjesma je inspirisana nebeskim tajnama i takoreći treptajima kosmosa, iliti tajnama kosmosa i treptajima nebesa - sjajem zvijezda koje je autor, kako kaže, zamislio kao mjesta koja su puna života. Univerzum svjetlosti nasuprot mraku koji nas zasljepljuje na našoj maloj, možda i minornoj, vječno nemirnoj planeti. Jednim od beskonačno mnogo mogućih svjetova?

Singl sa solo albuma Roberta Planta

Rate this item
(0 votes)

“The May Queen” je novi singl muzičkog šamana Roberta Planta, do dana današnjeg jednog od najboljih rok vokala (ikada). U svojoj 68. godini nekadašnji pjevač Led Zeppelin-a snimio je 11. solo album, ponovo u pratnji izvanrednih muzičara koji čine grupu The Sensational Shape Shifters. Poslednji Plantov album nije objavljen tako davno, prije tri godine, kada se “ lullaby and... The Ceaseless Roar” našao među najboljim muzičkim ostvarenjima 2014.

Na novom albumu, koji sadrži 11 pjesama i na kojem će se pojaviti i pjevačica Krisi Hajnd, ponovo ćemo čuti niz egzotičnih instrumenata, mahom udaraljki, a na istom će svirati i nama nepoznati violončelista iz Albanije, na čak tri numere, vjerovatno da bi obogatio ornamentiku kompozicija u duhu world muzike čije motive, najčešće iz Afrike i Azije ali i tradicionalne muzike Sjeverne Amerike, Plant uspješno inkorporira u rok obrasce već dugi niz godina.

Čekamo turneju 2018. godine da saznamo stiže li negdje bliže Balkanu, ili će možda ponovo ovdje nastupiti, budući da su do kraja tekuće najavljeni samo koncerti u Velikoj Britaniji.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio