Festivali

Indirekt Showcase, Beograd, 11-13.10.2018

Rate this item
(0 votes)

Četvrti Indirekt Showcase je održan od 11. do 13. oktobra na četiri lokacije u Beogradu: SAE Institute, u kome su se držala predavanja i paneli na različite teme iz muzičkog biznisa, i tri mesta za svirke – Atom Akademija, Soul Society i Dorćol Platz. Ovaj poslednji je jedini „preživeli“ od prošle godine, iako se pokazalo da je prostor prevelik za broj posetilaca.

Americana Night Festival #5, 07.10.2018

Rate this item
(0 votes)

Sa višnjom na vrhu!

Peto, jubilarno, izdanje Americana Night festivala održano je, kao i četvrto, u Cetinjskoj 15, ali ovoga puta ne u Elektropioniru, već na Spratu iznad Zaokreta. Kad se setimo da su prva tri održana u Domu Omladine Beograda, očigledno je da se prostor u kome se održava festival svake godine smanjuje. No, malo se toga moglo učiniti po tom pitanju. Izbor sale u kome će se festival održati zavisi od više faktora. Prvi faktor su raspoloživa finansijska sredstva. Glavni sponzor festivala (najčešće i jedini) je svake godine Američka ambasada u Beogradu i od njihove odluke zavisi budžet festivala. Manji budžet znači manja sala. Drugi faktor su učesnici – na festivalu su u prve četiri godine nastupili skoro svi relevantni regionalni izvođači koji se mogu svrstati u Americanu (u najširem smislu) a da pevaju na engleskom, tako da je teško ići na velike sale sa neafirmisanim izvođačima. Mora se reći i da se taj amerikana talasić nije baš pretvorio u cunami, naprotiv, izgleda kao da zamire. Tačnije rečeno, postoje nove snage, kao što je grupa Stepa (koja se, izgleda, raspala) i pobednik CantOut festivala Frank Magnolia, ali te nove snage još uvek nemaju dovoljnog komercijalnog potencijala da napune veće prostore (voleo bih da grešim!).

Rate this item
(0 votes)

Drugi put, koliko znam, Polet organizuje takmičarski festival kantautora. Prošlogodišnje izdanje festivala sam propustio, ali sam zato ove godine došao na finalno veče. Prijavio se priličan broj takmičara, čak 26, pa su se održale dve kvalifikacione večeri sa kojih je izabrano deset učesnika finala. Žiri koji je odlučivao činili su: Petar Janjatović, muzički novinar i muzički kritičar, Dušan Strajnić Dukat, muzičar i frontmen grupe StrayDogg i Jelena Pavlović, umetnički direktor Galerije Polet. Okupila se brojna publika, sva mesta u prilično prostranoj Poletovoj bašti bila su popunjena, a veliki broj posetilaca je morao da se zadovolji mestom na platou ispred bašte. Moje procene su sumnjive vrednosti, ali bih ipak pokušao – sigurno je bilo 150 ljudi, ako ne i više. Kad se zna da je u isto vreme igrana važna utakmica Crvene Zvezde za plasman u Ligu Evrope, ta cifra dobija na značaju.

Moto Nišville-a 2018. je: SVET TREBA PERFORMIRATI!

Rate this item
(0 votes)

Početak Nišville-a 2018. ozbiljno je potresao zidine Niške tvrđave. A početak pravog leta u Nišu kao da je namerno odlagan za jedan od najsjajnijih momenata u godini. U nedelju, 05.08.2018, postalo je izvesno - posle dugih kiša, u predstojećih nedelju dana očekuje nas stabilno vreme: mestimično sunčano, mestimično oblačno, atmosferski pritisak u svim granicama normale ali – ipak GRMI!

Sve to ide u prilog činjenici da je preludijum jednog od najvećih festivala u regionu bio zaista spektakularan. Prosto, ne postoji druga reč koja bi preciznije definisala dešavanje na Letnjoj pozornici, a koje se odigralo u nedelju uveče pod etiketom Nišville Movie Summit.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio