Festivali

Rate this item
(0 votes)

Šesti Indirekt počeo je 7. juna koncertima ispred crkvice sv. Roka ( u kojoj je bila postavljena zanimljiva izložba indie albuma, odličan pregled nezavisne regionalne scene ali i neka vrsta mini istorije festivala u Umagu), ali smo na iste zadocnili, i na našu veliku žalost propustili (ispostavilo se prvi) nastup Ichaboda, a čuli tek samu završnicu svirke sastava Bastion.

Iskoristili smo prilku za upoznavanje sa Vedranom, jednim od osnivača i očito ključnog pokretača festivalaskih zbivanja u ovom prilično pitomom istarskom kraju, a bez enormnog entuzijazma i energije njegove male organizatorske družine ne bi bilo dešavanja koje izdiže Umag odnosno mjesto Savudriju iz uređenog i pitoresknog mjesta na obali Jadrana u svojevrsni centar nezavisne popkulturne scene koji tokom ta tri do četiri dana okuplja nove, intrigirajuće i više ili manje inventivne umjetnike iz svijeta muzike, književnosti i likovne umjetnosti (centar Umaga ukrašen je velikim, prekrasnim muralima od kojih najjači utisak ostavlja partija tenisa koju igraju Dante i Beatriče - na uglu ulice Dantea Aligijerija), i to ne samo iz bivše Jugoslavije nego i Italije, Mađarske, ranije Austrije itd.

Šesta godina festivala Poezika u Novom Sadu

Rate this item
(0 votes)

Skoro da je poseta „Poezici“ postala familijarno okupljanje – kad se jednom godišnje sretnemo sa Natašom Pajović i Milošem Zubcem prvo se izgrlimo i izljubimo, pa se malo ispričamo, pa odemo da slušamo muziku. Jer, oni nam uvek pripreme bogatu muzičku zakusku u kojoj nekad predjela ispadnu glavna jela, a glavna jela uvek ostanu glavna jela. Tako je bilo ove godine – na kraju smo završili sa šest glavnih jela, pa ne čudi da su nam posle svega bile pune duše (a stomaci prazni) posle dvostrukog tročasovnog muzičkog programa.

Indirekt Showcase, Beograd, 5-8.10.2017

Rate this item
(0 votes)

Beograd. Savska ulica, oko ponoći. Nema žive duše, samo tri siluete promiču kroz tamu. Sa leve strane, Zoran Stajčić, glavni urednik portala Ravno do dna, sa desne Srđan Strajnić, pisac ovih redova, i pisac tekstova o rock muzici koji su objavljivani u tri bivše jugoslovenske republike, a u sredini Maciej Madeski, muzički entuzijasta iz Poljske, koji radi za najveći poljski muzički portal, i na Radio Aferi u Poznanju, sigurno najveći poznavalac ex-yu rocka van regiona, koji, kako mi je sam rekao, ima preko 2000 nosača zvuka sa muzikom sa ovih prostora.

Kako smo se nas trojica, u zlo doba noći, našlina tom mračnom mestu? Nema tu neke velike misterije. Sva trojica smo gosti Dejana Boškovića, glavnokomandujućeg beogradskog ogranka Indirekt Festivala iz Umaga. Krenuli smo iz KC Rex-a sa koncerta (The) Lesser Men iz Zagreba ka Dorćol Platzu na nastup Presinga iz Beograda. Uglavnom priča Maciej, nas dvojica postavljamo pitanja. Lucidni je posmatrač i analitičar je taj Maciej – ne samo o rocku, koji je bio glavna tema, već i o drugim temama. Dotakli smo se i Evropske Unije – tu je imao komentar koji gađa u suštinu. Šta jer prednost EU, pita, i sam odgovara – dobri putevi! Meni govori: „kad uđete, imaćete dobre puteve! Sve ostalo je na vama, ne nadajte se da će vam nešto pasti s neba!“ Uz razgovor, brzo prođe vreme koje je potrebno da se prepešači tih 1200 metara KC Rexa do Dorćol Platza, dva od četiri mesta na kojima se odigravao ovogodišnji, prvi ikada, Indirekt Showcase u Beogradu. Ipak, dovoljno je to vremena da se uspostavi temelj novog prijateljstva trojice ljudi koji imaju zajednički cilj – podršku i promociju rock muzike sa ovih prostora.

Rate this item
(0 votes)

Mnogo je bilo kontroverzi oko ovog jednodnevnog festivala. Šta je to zvuk Beograda, koje bi ga grupe najbolje reprezentovale, da li baš ove tri od kojih je lider samo jedne od njih stvarno iz Beograda, ili neke druge grupe, koje sviraju neku drugu vrstu muzike. O tome ko jeste, a ko nije iz Beograda je, bar po mom mišljenju, potpuno besmisleno razgovarati, jer svi oni su stanovnici toga grada, tu rade, tu žive, tu se druže i predstavljaju njegovu rock scenu. Koga još briga šta kaže krštenica u rubrici: mesto rođenja, osim nepopravljive snobove. O ovom drugom, predstavnike kojih vrsta muzike odabrati za nastup na festivalu, o tome bi se već dalo diskutovati.Naravno da se tu moglo iznaći sasvim drugih rešenja, kao na primer ono po kojem bi svaka od grupa predstavljala različit deo muzičkog spektra, pa bi u tom slučaju jedna od njih predstavljala recimo pop-rock, druga nekakav nazovimo ga melanholični rock a treća onaj pankoidni, žešći rokenrol.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio