Singlovi

Muzika za film "Suspiria" iz autorske radionice Toma Jorka

Rate this item
(0 votes)

Atmosferična i eterična je druga kompozicija koju je predstavio Tom Jork, po prvi put autor muzike za neki film. Riječ je o saundtreku filma “Suspiria”, u režiji Luke Gvadanjina, koji je neka vrsta novog, tačnije autorskog čitanja horor klasika što ga u originalu potpisuje Dario Arđento. U evropske bioskope stići će tokom sledećeg mjeseca, a muziku ćemo moći u cijelosti poslušati već 26. oktobra, na dan američke (filmske) premijere.

"Vacation" - novi singl benda ESC Life

Rate this item
(0 votes)

Iscrpljen gradski čovjek, progutan od svakodnevnice, loše plaćen, umoran od samog sebe, a još više od drugih, taj čovjek je metafora našeg danas i i on pleše jedino dok hoda trotoarom nihilističkih žrtava. Njemu nije potrebna pomoć, njemu je potreban prostor da samog sebe pobijedi. Ne pojavljuje se takav lik prvi put u nekoj od pjesama benda ESC Life, on je skriveni heroj iz ulice drugačijih, on je mladić koji je odbio da odraste i djevojka koja ne želi da pleše, bukvalno svi likovi čija je posebnost u tome što ne vrište svoje potrebe, već prolaze tiho pored nas, ili žive jednako diskretno u nama samima. Ako je u opisu kolektiva dominantan život kao cilj, uz obezvoljenog pojedinca uglavnom govorimo o preživljavanju.

SINGL SEDMICE: Igralom - Zlato

Rate this item
(0 votes)

Dugi instrumentalni uvod uvijek je predigra kojoj se vraćamo da bi pokupili informaciju koja je ostala ispred priče u koju smo ušli nespremni. Svaki sljedeći put nas predznanje čini superiornima. Dugi uvod u pjesmu „Zlato“ ima dinamiku javne tajne, ne grmi, ali pomalo sijeva u svom pokušaju da magnetiše onog ko sluša. Dominira ritam sekcija složena na restauriranoj osnovi iz nekog drugog vremena i nekog drugog prostora. Dah orijentalnog se gubi indiskretno u agresivnoj gitarskoj transformaciji neostvarenih želja postupkom pretvaranja tečnog u čvrsto.

SINGL SEDMICE: Spiritualized - I’m Your Man

Rate this item
(0 votes)

Ova space soul – rock balada, monumentalnog zahvata, povratnički je singl Džejsona Pirsa pod imenom Spiritualized, benda s kojim je snimio nekoliko neponovljivih albuma i barem jedno (nesporno) remek-djelo “Ladies and Gentlemen... We Are Floating in Space”.

“I’m Your Man” je toliko aranžmanski raskošna, emotivno snažna i po mnogo čemu klasična Spiritualized pjesma da je teško povjerovati kako ju je sam snimao u kućnoj, digitalnoj radinosti, a još impresivnija je činjenica da je to slučaj sa kompletnim albumom “And Nothing Hurt” koji će Džej, zvani Spaceman, za etiketu Bella Union objaviti početkom septembra.

Uvod podsjeća na neprežaljenog Marka Linkousa, još jednog ingenioznog usamljenika i maverika koji je samostalno kreirao albume onostrane ljepote i duboke, razdiruće melanholije, sve pod plaštom Sparklehorse, eksperimentišući sa zvukom, sopstvenim vokalom i loopovima. Možda je i namjerna ta uvodna kopča konkretno sa (još jednim remek-djelom) “Good Morning Spider”, u samoj teksturi zvučne slike i omamljujućeg zrikanja zrikavaca, dok se temperatura usijava. Zatim se Džejsonov glas oslobađa, probija kroz vrelinu asfalta, ili nepokošene prerije, ili astronautovog odijela (vidjeti spot), ali to čini lijeno i poluuspavano, kao da je vrijeme sieste, neposredno prije ili poslije.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio