Tema

Rate this item
(0 votes)

U prvoj sedmici aktuelnog mjeseca završen je desetodnevni Međunarodni filmski festival u Beogradu, a jedan dio 46. FEST-a mogla je pogledati i publika u Budvi, na kojem je prikazano čak 116 premijera ( u Srbiji i Crnoj Gori, uz nekoliko regionalnih i svjetskih, takođe), sve u povećanom broju bioskopskih sala. Ipak, srce FEST-a ostaje Sava centar koji svake zime, tokom poslednje sedmice februara i početkom marta, postaje središte filmofila svih generacija, a njihovo užurbano kretanje i žagor dok hitaju da pogledaju ključne naslove sa najprestižnijih svjetskih festivala - Kana, Venecije, Berlina – jedna je od nezaboravnih slika Beograda nekad i sad, velegrada urbanog duha onoliko koliko je to moguće u ovom sve komplikovanijem, a sve priprostijem vremenu, vremenu u kome mediokritetstvo klade valja a prostaci kolo vode.

U tom smislu FEST je bio i još uvijek jeste – možda još više nego ranije – oaza dobrog ukusa, prvoklasna kulturna manifestacija sa svojim usponima i padovima u skoro pola vijeka trajanja, koja je poslednjih godina na stabilnim osnovama, sa konstantno respektabilnim brojem gledalaca, od ovog izdanja uz povećan broj nagrada od kojih bismo pored specijalnih, već pominjanih priznanja za ugledne goste festivala, izdvojili sledeće (samo iz takmičarskih selekcija): “Beogradski pobednik” za najbolji film (ali i scenario) pripalo je filmu “Šarmer” a Nagrada žirija filmu “Bez datuma i potpisa”, dok je kao najbolji režiser glavne takmičarske kategorije inostranih filmova nagrađen kultni sineasta Pol Šreder, za njegov aktuelni film “Iskušenik”, dok je u selekciji srpskog filma najboljim proglašen debi Lazara Bodrože “Ederlezi rising”, kojem je pripala i nagrada za najboljeg režisera.

26. novih naslova sa 62. Sajma knjiga u Beogradu

Rate this item
(0 votes)

Veliki beogradski Sajam knjiga, svojevrsno svetilište književnosti s jedne a istovremeno i masovno okupljalište onih koji redovno, rijetko ili samo sporadično čitaju, ali svejedno dolaze kako bi kupili knjige sa sajamskim popustom, otvoren je zvanično u nedelju veče, a u ova dva dana je ugostio brojne savremene pisce među kojima i Nobelovku Hertu Miler, najpoznatiju gošću među mnogim književnicima s njemačkog govornog područja odnosno iz Njemačke, Austrije, Švajcarske i Lihtenštajna čija će književna scena u fokusu ove godine. Mnogi veliki, mali, pa čak i minimalistički izdavači okupili se na jednom mjestu, u pokušaju da ponude čitaocima na hiljade izdanja koja mogu privući njihovu pažnju (koju je sve teže privući), a možda čak i biti pročitana. Iz te skoro nesagledive knjiške magme i (para)književne izmaglice izdvojili smo ove, nove knjige, ne nužno najnovije naslove nego i vrijedna obnovljena izdanja koje vam preporučujemo za razgledanje, listanje, kupovinu, i ,dabome, čitanje.

TV serije čije premijere s nestrpljenjem očekujemo

Rate this item
(0 votes)

U godini u kojoj su debitovale barem tri izuzetne serije, “Sluškinjina priča” (The Handmaid's Tale) i “Američki bogovi” (American Gods), obje bazirane na veoma uspješnim književnim djelima (Margaret Atvud i Nil Gejmena) i u kojoj je redefinisan somnabulni svijet Dejvida Linča u novom “Tvin Piksu”( Twin Peaks: The Return), dočekali smo sedmu sezonu “Igre prestola”(Game of Thrones), ali nas uskoro očekuju nove/stare serije kojima se radujemo.    Prve epizode većine serijala biće prikazane tokom septembra i oktobra, očekivana je bila dominacija NETFLIX-a koji trenutno i nema pravu konkurenciju, a (još) nekoliko značajnih rediteljskih imena gledaćemo na TV kablu, u prvom redu Dejvida Finčera čiji “Mindhunter” budi ogromna očekivanja, zatim Džejn Kempion koja je drugu sezonu serije “Top of the Lake” predstavila na Kanskom festivalu, zajedno sa uvodnom epizodom treće sezone kultne Linčove serije, što je bio presedan na najprestižnijem filmskom festivalu. To može predstavljati dokaz da su TV serije, već godinama produkcijski i kvalitativno u vrtoglavom usponu, konačno “priznate” kao umjetnička kategorija.

14 vrelih književnih preporuka za toplo ljeto 2017.

Rate this item
(0 votes)

Evo, ljeto se zahuktava, a valja ispuniti vrijeme odmora, kada ga ima, korisnim i smislenim sadržajima. Čini nam se da naš portal doprinosi tome, trudimo se da vam preporučimo kvalitetnu muziku, filmove, pozorišne predstave, ali i prozne odlomke ili priče koje redovno objavljujemo. Nažalost, nismo toliko ažurnim sa preporukama knjiga, a tek ne sa njihovim kritičkim prikazima, ali poradićemo i na tome. Za ovo ljeto odabrali smo neke veoma "vrele", dakle friške naslove, manji broj reizdanja klasika a više romana i knjiga poezije savremenih stvaralaca čije knjige vrijedi, štaviše bilo bi više nego poželjno ih pročitati. I čitati, što više čitati, jer književnost je osnova svih umjetnosti, ma šta vam o tome govorili - od pisma, i knjige, sve počinje...

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio