Čak 13 nominacija za film Giljerma del Toroa, slijede filmovi Nolana, Tomasa Andersona i Martina Mekdone

23 januar 2018
Author :  

Film "Oblik vode" (The Shape of Water) dobio je ukupno trinaest nominacija za Oskara, "Denkerk" osam, uključujući nominacije za najbolji film, režiju, muziku i montažu, a "Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju" sedam, a ne osam nominacija kako to prenosi pojedini mediji.

Veliko iznenađenje je čak šest nominacija za film “Najmračniji čas”: bile su očekivane one za glavnu mušku ulogu odnosno Gerija Oldmana i šminku, moguće i za scenografiju i kostimografiju, ali ne i nominacije za najbolji film i fotografiju. Šest nominacija sakupio je i novi film Pola Tomasa Andersona “Phantom Thread”, uključujući one za glavnu mušku i sporednu žensku ulogu, kostimografiju, originalnu muziku, najbolji film i režiju. "Blejd Raner 2049" ima pet nominacija, ali mahom za "sporedne" Oskare ako izuzmemo fotografiju i scenografiju - za najbolje vizuelne efekte, zvuk i montažu zvuka. "Projekt Florida" nije nominovan za najbolji film, štaviše dobio je samo jednu (očekivanu) nominaciju - za sporednu mušku ulogu.

Zanimljivo je da ni Martin Mekdona ni Stiven Spilberg niti Luka Gvadanjino nisu nominovani za režiju, iako su njihova ostvarenja dobila nominacije za najbolji film, što je posebno nepravedno prema italijanskom režiseru koji je, po mišljenju mnogih uglednih filmskih kritičara, jedan od nekoliko režisera koji su obilježili prošlu godinu. Sa druge strane, još jedan miljenik kritike, Džordan Pil, nominovan je i za režiju i za originalni scenario, a“Get Out” je uz glavnu nominaciju, za najbolji film, osvojio još jednu - za glavnu mušku ulogu, dakle sve u svemu četiri potencijalna Oskara.

Ipak, minimalne su šanse glavnog glumca Danijela Kaluje, a isto tako i mladog Timotija Šalamea, kao i iskusnog Denzela Vošingtona, jer su ovaj put glavni takmaci Geri Oldman i Danijel Dej Luis.

Meril Strip zaradila je antologijsku 21. nominaciju, a s obzirom da već ima tri osvojena Oskara i da joj je konkurencija ovako jaka, ne postoji šansa da ona bude nagrađena; to će najvjerovatnije biti ili Frensis Mekdormand ili Sirša Ronan, možda Seli Houkins u životnoj ulozi, iako je i Margo Robi briljantna u ulozi Tonje Harding.

Lijepo je što je Greta Gervig , već afirmisana kao glumica, nominovana za režiju i za scenario, uopšte za film “Lady Bird” u cjelini, koji je dobio respektabilnih pet nominacija, a pored Ronanove kao vodeće glumice nominovana je i Lori Metkalf za sporednu rolu.

Ta kategorija takođe je načičkana izuzetnim ulogama, od Oktavije Spenser u “Obliku vode” i Lesli Menvil u navodno poslednjem filmu Dej Luisa, do Alison Dženi u filmu “I, Tonya”. Prvenstveno pjevačica Meri Džej Blajdž takođe je nominovana, za upečatljiv lik u filmu “Mudbound”.

Sudeći po već osvojenim strukovnim nagradama, za najbolje sporedne muške uloge nominovani Sem Rokvel i Vilijem Defo važe za favorite,  ali članovi Akademije mogu glasati i za Vudija Harelsona (takođe glumac iz filma “Tri bilborda…” koji je glumački zaista impresivan) i Ričarda Dženkins za njegovu rolu iz filma koji je danas pobrao najviše nominacija. Zadnji voz uhvatio je Kristofer Plamer, uskočivši umjesto izbačenog Kevina Spejsija iz već završenog filma Ridlija Skota – koji se, pak, nije proslavio - nije zaradio nijednu drugu nominaciju osim za sporednu mušku ulogu.

Vratimo se čedu Giljerma del Toroa, koji je premašio broj nominacija za slavni klasik Vilijema Vajlera “Ben Hur”, ali to je i dalje jedna manje od ukupno četrnaest nominacija koliko je svojevremeno nanizao “Titanik” Džejmsa Kamerona, koji i dalje drži rekord.

Oba pomenuta filma osvojila su, potom, po jedanaest Oskara, što je naravno teško zamisliti da će se desiti ove godine, baš zbog toga što je konkurencija vrlo jaka odnosno relativno ujednačena, tu je pet ili šest filmova sa više od četiri ili pet nominacija. “Oblik vode” ima najviše šansi u kategorijama najbolja režija, najbolji film, najbolja sporedna ženska uloga, najbolja scenografija, te najbolji originalni scenario.

Za najbolji adaptirani scenario nominovani su Džejms Ajvori, poznati režiser koji je adaptirao knjigu “Call Me by Your Name” i Aron Sorkin koji se okušao i kao režiser filma “Velika igra" (Molly s Game), a manje šanse imaju scenaristi filmova “Logan”, “Mudbaund” i “Disaster Artist”. Džejms Franko je među nominovanima za scenario potonjeg filma, ali iznakla mu je nominacija kao glavnog glumca u istom filmu; špekuliše se zbog nedavnih optužbi o (navodnom) zlostavljanju koje je on oštro demantovao.

Za najbolju fotografiju još jednu nominaciju osvojio je Rodžer Dikins, i bilo bi divno da maestro konačno pones kući Oskara, ali to može učiniti i Von Hojtema za “Denkerk”, ako ne i Den Lauscen kao direktor fotografije filma sa najviše osvojenih nominacija.

Za najbolje strane filmove nominovani su “Bez ljubavi” Andreja Zvjaginceva, “Kvadrat” Rubena Estlunda, te mađarski “O tijelu i duši”, čileanski “Fantastična žena” i, iz vedra neba, libanski predstavnik “Uvreda” (The Insult). Iznenađenje je da nije nominovan izuzetan izraelski film “Fokstrot”, odnosno njemački kandidat "In the Fade" u režiji Fatiha Akina, najviše zbog svoje tematike i sjajne glavne glumice.

Hans Zimer je jedan favorita u kategoriji originalna filmska muzika, ali budući da je on već osvojio jednog Oskara, navijamo za Džonija Grinvuda koji potpisuje skor za film Tomasa Andersona,  a isto tako je mogao biti nominovan za muziku za film "You Were Never Really Here", takođe snimljen prošle godine. Pored očekivane devete nominacije koju je zaradio Aleksandar Despla, te ko zna koje u nizu za Džona Vilijemsa (koji je vlasnik čak pet Oskara), u konkurenciji je i kompozitor Karter Barvel za originalni saundtrek "Tri bilborda..."

Kad je riječ o pjesmama držimo fige Sufjanu Stivensu za ovaj singl, a isti se našao među klasičnim filmskim songovima iz filmova "Koko", "Veličanstveni šoumen", "Maršal" i pominjani "Mudbound".

Evo i preostalih važnijih kategorija odnosno nominacija:

Najbolji originalni scenario:

Lady Bird

Get Out

The Shape of Water

The Big Sick

Three billboards...

Scenografija:

Beauty and the Beast

Blade Runner 2049

Darkest Hour

Dunkirk

The Shape of Water

Kostimografija:

Beauty and the Beast

Darkest Hour

Phantom Thread

The Shape of Water

Victoria and Abdul

Najbolja montaža:

Baby  Driver

Dunkirk

I, Tonya

The Shape of Water

Three billboards...

Dokumentarni film:

Abacus

Faces Places

Icarus

Last Men in Aleppo

Strong Island

Animirani film:

The Boss Baby

The Breadwinner

Coco

Ferdinand

Loving Vincent

1335 Views
Urednik

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio