IN MEMORIAM: Nebojša Glogovac

09 februar 2018
Author :  

Jedan od omiljenih i po opštem mišljenju najboljih pozorišnih i filmskih glumaca regiona, preminuo je u 49. godini, na Institutu za onkologiju (odsjek za pulmologiju) nakon kraće bolesti, javljaju beogradski mediji.

Nebojša Glogovac je rođen u Trebinju 1969. godine, bosanskohercegovačkom gradiću u kojem je mnogo godina kasnije snimao film “Krugovi”, u režiji Srdana Golubovića, sa kojim je sarađivao i na filmu “Klopka” i ostvario jednu od svojih najupečatljivijih dramskih uloga.

Posebno pamtimo njegovu prvu glavnu ulogu na velikom ekranu, u filmu “Ubistvo s predumišljajem”, zatim likove koje je glumio u filmovima “Bure baruta”, “Nebeska udica”, “Država mrtvih”, “Kad porastem biću kengur”, "Bumerang", "Do koske", “Sutra ujutru”, “Žena sa slomljenim nosem”, “Hadersfild”… Potonji je rađen po uspješnoj pozorišnoj predstavi koju su obilježile glumačke bravure Glogovca i njegovih kolega, a čini se da je teatar bio njegov prirodni, primarni prostor u kojem je staloženo i kontinuirano, iz godine u godinu, gradio složene karaktere. Sjetimo se generacijskih predstava “Šine”, “U potpalublju”, “Bure baruta”, te klasičnih komada poput “Hamleta”, “Kako vam drago”, “Sumnjivo lice” , “Troil i Kresida” u kojima je odigrao značajne uloge, kao član Jugoslovenskog dramskog pozorišta od 1996. godine.

Dobitnik je Sterijine nagrade, Nagrade „Miloš Žutić“, potom pet Godišnjih nagrada JDP-a, nagrada „Ardalion“, „Milivoje Živanović” i mnogih drugih pozorišnih priznanja, dok je za svoju poslednju filmsku rolu u filmu "Ustav Republike Hrvatske" nagrađen na festivalima u Londonu, Puli i Nišu.

Zapravo to nije njegovo poslednje ostvarenje u filmskom mediju, trenutno su u postprodukciji čak tri igrana filma u kojima ćemo ga gledati ove ili sledeće godine, kao i u kontroverznoj seriji “Nemanjići” koja uskoro nastavlja da se emituje na televiziji.

Nažalost nije dočekao starost, ali možemo slobodno kazati da je (premlad) preminuo velikan glumišta, koji je u nama gledaocima svakom svojom, pa i najmanjom ulogom, budio emocije - najčešće neskrivene simpatije.

345 Views
Urednik

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio