Spotovi po kojima ćemo pamtiti početak ove godine

18 januar 2018
Author :  

Neposredno uoči i nakon Nove godine pojavili su se video spotovi koje želimo posebno da vam predstavimo, tim prije jer je riječ i o nekoliko video uradaka sa (nekoliko) albuma koji su se našli na našoj godišnjoj listi najboljih regionalnih albuma 2017. godine, uz dobrodošla pojačanja iz inostrane produkcije. Od domaćih odaberite favorita po vlastitom senzibilitetu, a provjerite da li je Šarlot Gensbur podjednako dobra kao režiserka, koliko kao glumica i muzičarka, jer nam se čini da je snimila prvi izuzetan spot 2018, uz već istaknuto melanholično (duboko) plavetnilo Manic Streat Preachers.

Svemirko - Možda nisam dobar

Dobar je Svemirko, više nego vrlo dobar jer je za tako kratko vrijeme od tajanstvenog kantautora postao freška alternativna atrakcija klubova i koncertnih podijuma, praćen izvrsnim bendom koji čine takođe zanimljivi, živopisni karakteri. U drugom oficijelnom spotu Marko Vuković, kompletan autor (neo)romantičnih pjesama koje su očito dodirnule srca brojnih slušalaca, oslonio se isključivo na sopstveni šarm. Šarma dapače ne manjka, a najzabavniji je - da ne kažemo najšarmantniji - u reklo bi se u ironiziranom šmekerskom podizanju obrva, što je gest u kojem sublimira svoj odnos prema samozvanim “emo-macho” pjesmama, to je naime duhovita dvostruka igra posvećene iskrenosti i ironijske odmaknutosti i baš time nas vješto razoružava, na albumu i na nastupima.

My Buddy Moose – After The Feeling Is Gone

Riječani su ekranizovali još jednu pjesmu sa svog aktuelnog albuma „IV“. Ponovljena saradnja sa Natašom Antunov i dvoje izuzetnih glumaca Valentinom Lončarić i Nikolom Nedićem, čija je vrlo ubjedljiva interakcija (ili odsustvo iste) još u spotu za „Terrible Place“ ostavila bez teksta, ovdje kulminira. Pjesma o ljubavi koja se gasi, o ljubavi na čijim ivicama je ostalo još samo bezglasje, u igrokazu koji izvode ovo dvoje mladih glumaca u pojedinim trenucima zvuči tužnije, dok se u drugim gubi pod dominacijom predstave, toliko dobre da se  pažnja usmjeri u potpunosti na čitanje s lica glavnih junaka, što jednu od najboljih pjesama s albuma diskretno gurne u stranu. Ukupan utisak je gorak, a to je valjda i bio cilj.

Billie Joan – Barren Land

Naslovna pjesma s debi albuma hrvatske kantautorke Billie Joan  čija gitarska svirka ima u sebi određenu agresiju pomiješanu sa razdraganošću, bez obzira na tematiku, dobila je svoj video uradak. Pjesma kao da je sklopljena od opšte poznatih mjesta, no drugačije i ne može kad je Balkan u naslovu. Ta prepoznatljivost momenata prati pomalo kabaretska atmosfera, bar do onog trenutka dok instrumentalna podloga ne postane jecanje po žicama. Video je nepretenciozan, u fokusu je pjevačica koja se super snalazi ispred kamere, no tu je odlazak na put, lica koja se identifikuju s njenim osjećajem za tlo s kog potiče, prirodne ljepote tog istog tla, ali i aktuelni politički trenuci provučeni indiskretno.

Bohemija – Bube

Dosjetljiva inscenacija novog singla sa očaravajuće maštovitog, aranžmanski baroknog albuma “Sve naopako” koji se našao u gornjem domu prošlogodišnje regionalne produkcije. Spot je, kao i pjesma, pravo osvježenje, jer nije rađen po klišeu ili patentiranim obrascima, već je igra ono na čemu se insistira,  oneobičenost forme koliko li sadržaja. Ako nastavi ovako, bend Bohemija će vrlo brzo proširiti krug fanova, jer je muzička vizija Janka Džambasa i njegovih kolega instrumentalista privlačna već na prvi pogled, odnosno slušanje - veoma pitka i dražesna muzika sa puno slojeva (popa, rocka i psihodelije). Za svakog ponešto, ali sve naopako, nestandardno servirano.

Cults - Right Words, Natural State

Simpatičan psihodeličan pačvork igranih i animiranih sastavnih dijelova lijepo se nadovezuje na prethodni spot grupe Bohemija. Cults su komplementaran bend odnosno duo unutar srodnog (indie) pop univerzuma, ali sa mnogo više ljubavi prema zvuku sintisajzera. U četiri i po minuta ovdje su spakovali skoro pa dvije pjesme sa prošlogodišnjeg, poprilično eklektičnog albuma, s tim da je “Natural State” znatno skraćena. Nismo ni slutili da jagode i mravi idu tako dobro zajedno…

Charlotte Gainsbourg - I'm a Lie

Album “Rest” nije ostavio ravnodušnim ni frankofone ni anglosaksonske muzičke kritičare koji su redom pohvalili, a mnogi i uvrstili aktuelno ostvarenje Šarlot Gensbur (nad kojim lebdi duh famozne očinske figure) na liste najboljih albuma prošle godine, pa tako i jedan član naše redakcije. Serž bi sigurno bio ponosan na ovu pjesmu , ne samo zbog prepoznatljivih muzičkih uticaja, jednako kao i na prethodni singl “Lying With You” u kojem kći pjeva o sopstvenim osjećanjima nakon smrti slavnog oca čeprkajući, istovremeno, po skrivenim kut(k)ovima odrastanja. Sva sugestivna nesigurnost zbog takve izloženosti i njezine neglumljene iskrenosti, svo intimno ispitivanje ranjivih stanja duše prikazano je u spotu koji je sama režirala, spotu neobuzdano dinamičnom, vrlo ličnom i bez sumnje odličnom.

Sufjan Stevens - Mystery of Love

Nastavljajući delikatnu, takođe duboko intimističku poetiku sa svog remek-djela “Carrie and Lowell” jedan od najdivnijih kantautora današnice, plete mrežu ljubavi, pjeva o misteriji zaljubljivanja. Poezija ljubavi teško da bi mogla imati nježnijeg trubadura, a ljepotu u vizuelnom smislu pružaju prizori iz s pravom glorifikovanog filma o (homo)erotičnom zanosu, čulnom zaljubljivanju, nepredvidljivosti ljubavi. Inserti iz “Call Me By Your Name” prekidani su mahom krupnim kadrovima skulptura iz dokumentarnog filma snimanog u okolini Napulja. No, nije zbog toga više napolitanska emocionalna avantura glavnih protagonista, naprotiv, još je univerzalnija ovako protegnuta kroz epohe, ušuškana u Sufjanove stihove...

The Killers – Rut

Nakon prvog singla, u kome im nije uspjelo ni da budu duhoviti ni ironični, The Killers se vraćaju na prepoznatljivu stazu, i to vrlo ozbiljnom pjesmom, jednom koja ima posvetu svim osobama koje su patile od posttraumatskih posljedica. Inspirisan pričom svoje supruge, Brendon Flauers se nije bavio improvizacijama, već je kompletna pjesma pažljivo složena tako da od nesigurnosti koja je u početnim taktovima naraste do jedne motivacione himne. Spot je do pred sam kraj sabijen u male prostorije i male „kutije“ u kojima je sva patnja prikazana na licu jedne, a zatim više djevojčica, te kroz perspektivu djevojke koja će se do samog kraja ovog dirljivog video uratka istrgnuti iz kandži sopstvenih trauma, uz pomoć osobe koju voli. Ovim singlom se, donekle, u muzičkom smislu, Flauers iskupio za predstavu koju je napravio singlom „The Man“.

689 Views
Urednik

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio