(NOVI) SPOTOVI S KRAJA JANUARA

02 februar 2018
Author :  

Krajem prošlog mjeseca pojavilo se puno potencijalno zanimljivih video spotova, od kojih smo probrali desetak, uz opasku da je novi Beck patetičan, nova pjesma U2 toliko loša da nismo imali srca da je stavimo, dok je Fever Ray prekardašila sa svojom blaziranom šokantnošću po svaku cijenu. Na regionalnoj sceni snimljen je niz noviteta, uz dva-tri vrlo dobra video klipa, a glumica sa naslovne slike obilježila je čak dva spota u poslednja tri dana.

PUNČKE – Valovi

Glumica Mihaela Kajtazović dan ili dva prije spota Hladnog piva sa Josipom, više nego upečatljivo je ušetala na scenu u ekranizaciji prvog single sa nadolazećeg EP izdanja benda Punčke, koje sada sviraju u nešto drugačijem sastavu, ali u muzičkom smislu to je zvuk koji od njih očekujemo, ponovo ubjedljiv i prodoran. Goran Nježić koji je zamijenio Ruby za bubnjevima, osmislio je i koncept spota.

HLADNO PIVO feat. JOSIPA LISAC – Soundtrack za život

Mihaela je centralni lik spota za novu verziju ove pjesme, koju je oneobičilo gostovanje Josipe Lisac, kako u vokalnom tako i u vizuelnom smislu. Od nje smo navikli na neobične saradnje, a ova svakako spade u one manje očekivane, jer realno ne postoje dodirne tačke između muzike Hladnog piva i Josipe, međutim iako čudna, kombinacija funkcioniše.

NIKOLA VRANJKOVIĆ – Zadrži svoj dah

Za jednu od vodećih kompozicija sa aktuelnog albuma koji je pobrao mnoge pozitivne kritike, Vranjković je snimio prateći video, sa puno pokreta ali nedovoljno unutrašnje dinamike, ali fanovima neće smetati ograničena vizuelna imaginacija, jer pjesma po sebi, i u sebi, nosi sve pred sobom.

AUTOGENI TRENING - Koliko ljudi treba još da umre

Dino Kapetanović i ekipa više puta su su upješno sarađivali sa Vranjkovićem, a desilo se da i oni promovišu novi, angažovani video u isto vrijeme, koji aludira na zagađen zrak/razliveni smog u gradovima na sjeveru Crne Gore, Pljevljima pogotovo.

GIBONNI – Nisi više moja bol

Klasična Gibova balada i divan prateći video sa morskim motivima koji potpisuje Filip Filković Philatz, mnogo poetičniji i pročišćeniji od spota koji je snimio za bend Vatra, koji iz estetskih razloga nismo uvrstili u ovaj pregled (iako Massimo dobro svira gitaru).

HAIM - Night So Long

U jednostavnosti je ljepota, a tek emocija ako se kamera fokusira pa je pronađe, kao što je pronalazi Pol Tomas Anderson u još jednoj saradnji sa grupom Haim, koje su ga toliko šarmirale da, kaže, neće prestajati da za njih snima spotove. Ovaj je veoma dirljiv, čist skoro kao suza.

Justin Timberlake - Say Something ft. Chris Stapleton

Spektakularan video snimljen iz jednog kadra, muzika izvedena uživo sa desetinama muzičara i horom koji dodaje gospel štimung na country pop u kojem je Džastinov partner Kris Steplton. Pjesma je zarazna, pa sve skupa izgleda i zvuči onako kako mejstrim muzika danas može i umije da zvuči…

DETOUR - Bez tebe

Još jedan simpatičan singl zagrebačke grupe, što bismo isto kazali i za video, iako su “specijalni efekti” mogli biti efektniji, kao nova najva za sledeći studijski album koji stiže sredinom ove godine. Pun pozitivne energije i dražesnih melodija, ako je suditi po prvih nekoliko singlova...

The Voidz - QYURRYUS

Džulijan Kazablankas sa grupom Voidz bira trash estetiku, snima niskobužetni retro spot za novi singl sa albuma od kojeg očekujemo prilično, iako se čini da se on ne opterećuje kakav utisak će ostaviti na publiku, što može biti mačeta sa dvije oštrice.

Kali Uchis - After The Storm ft. Tyler, The Creator, Bootsy Collins

Vrlo stilizovano, artificijelno i po svemu suprotno od gore prikazanog; hiperstilizacija je ono što čini ovaj spot vizuelno opojnim, dok je sama numera neodoljiva, seksipilni hip-hop sa funk finesama.

TONKA – Pozitivizam

Dalibor Matanić takođe stilizuje video za drugi singl Tonke, nove hrvatske pop pjevačice, čiji nam je vokal poznat odranije kao dio projekta Pavel. Izvrsna produkcija, bubanj i gitara udaraju drito, rif koji osvaja i vokal takođe, pride uspjela kombinacija mode, muzike i filma u najboljoj maniri talentovanog režisera.

EDITORS – Magazine

Sasvim drugačiji Editors, mnogo više kompromisa i želje da se prodre u mainsream, stari fanovi vjerovatno neće svi prihvatiti ovo novo izdanje benda koji smo voljeli zbog tamnih valera u muzici nastaloj pod snažnim uticajem Joy Division. Sada je noir samo reklamna strategija, stilski okvir za spot sa ok koreografijom - ništa više od toga.

453 Views
Urednik

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio