Novi regionalni spotovi, (singlovi) i albumi

09 decembar 2020
Author :  

Prethodnih mjesec – dva na regionalnoj sceni pojavio se niz spotova, najčešće singlova sa novih (mini) albuma, među kojima je i “Skalamerija” o kojoj ćemo opširnije pisati, najavljena zapaženom pjesmom i video spotom benda Svemirko, da ne pominjemo odlične, isto tako i ocijenjene albume "Prazan prostor među nama koji može i da ne postoji" (Repetitora), "Čar-pitanje" (Dimitrija Dimitrijevića) i "Siromahi i Lazari" (Ivana Grobenskog) a u skorije vrijeme uživali smo i u novim pjesmama Darka Rundeka i Ekipe, grupe Gazorpazorp, dok su Luce, Barbara Munjas i Milošev najavili njihova nova, intrigantna izdanja...

Daniel Kovač - Na tvom vratu

Singlica s totalno lo-faj albuma Daniela Kovača (Jarboli, Jesenji orkestar) na kome su složene neke ranije i neke autoru drage pjesme, kako kaže nedovoljno zapažene, i nekoliko ranije neobjavljenih. Snimane na digitalno foto aparatu, uz značajan šum koji je kantautor pokušao da ne tretira neprijateljski. “Na tvo mestu” je na pravom mjestu, ali se i ističe između ostalih, a to naročito kada pogledate prateći video u kome se pored kantautora pojavljuje i Lidija Krnjajić. Oboje vrlo dobri u ulogama, muškarca i žene, u trenucima koji dijele u poetičnoj (svakodnevnoj) priči, u režiji Borisa Malinovića. Primjer kako kvalitetan spot može pomoći prenošenju poruke, pa čak i poetike ma koliko ista bila specifična i minimalistička.

RUNDEK & EKIPA – Mila

Friški singl sa dvostrukog EP-ja sa ukupno deset pjesama, pet u poglavlju “OD” i još pet u poglavlju “DO”. Ovu pjesmu je napisao Roko Crnić, pridruženi član Ekipe, inače dio Porto Morto kolektiva; u dubini je bluz u širini šarmantna kako to umiju biti Rundekove pjesme, samo ležernija i čak sa efektom auto-tjuna što jeste kuriozitet. Odličan uvid u kolekciju pjesama koje, kako je to lijepo sročeno u zvaničnoj najavi, ” na intiman način govore o globalnom, na lični način govore o univerzalnom, na specifičan način govore o opštem. "Brisani prostor" (izdavač Menart)u cjelini jako rezonira s vremenom i turbulencijama koje drmaju sadašnji trenutak”. “Mila” je, riječju, veoma mila i prava je šteta što je ne prati pravi video, ali možda se spot naknadno pojavi.

Barbara Munjas - Gone Back

Nova pjesma, sovježavajuća i otrežnjujuća, istarske kantautorke dio je projekta “Femme Novelle Vol. 2”, čija je tema depresija zbog nezadovoljstva i slična, srodna stanja koja su dijelom i lična iskustva autorke. Glede forme napravljen je otklon od depresivne ili,pak, kakve tugaljive atmosfere, prvenstveno načinom na koji je snimljena i interpretirana. Zanimljiva produkcija i izvođačka osobnost Barbare koja se polako ali sigurno probija na nezavisnoj muzičkoj sceni, čine singl uspjelim i pamtljivim. Tome doprinosi i harizma mlade muzičarke koja svaki put dolazi do izražaja u video spotovima, pa tako i ovom, koji je realizovala Nora Vrsalović.

Milošev feat. Dunja Ercegović - Drugom prilikom

Matej Milošev, klasično obrazovan muzičar i instrumentalista, debituje na alternativnoj pop-rok sceni u zavidnoj autorskoj kreaciji, iako je odranije poznat po pop pjesmama koje je pisao za Luce i njen debi album “Susret”. Ovom, da ne kažemo drugom prilikom u pitanju su u potpunosti Miloševljeve numere, a gostujući vokal je Dunja Ercegović - uobičajeno na visokoj razini, vrlo sugestivna shodno kompoziciji koja je intimna i refleksivna. U planu je saradnja sa drugim istaknutim vokalistima, na muziku i tekstove iznenađujuće zanimljivog autora, a očekivanja uvećava više no upečatljiv prateći video koji je režirala Renata Lučić.

LUCE – Svaki put

Pomenuta Luce, pravim imenom Lucija Ćustić, predstavila je novi singl sa dolazećeg drugog albuma, za koji je napisala stihove a muziku supotpisuje sa Alanom Dovićem, koji je pjesmu aranžirao i producirao. Ritmički neobično žustra, da ne kažemo živahna u odnosu na balade na koje nas je navikla, interpretirana je Lucijinim rezonantnim glasom, a video je režirao Dinko Šimac, sa kojim je (ko)autorka sarađivala na prethodnom, itekako emotivnom singlu “U sjećanju”. Sudeći po energiji kojom odišu nove numere mejnstrim scena bi mogla da dobije novu miljenicu, što je najkraća definicija muzičarke koju voli i publika i njene kolege i koleginice.

Seine - Elektro Zlo

Sa rubnih pozicija alternative u kojoj se sasvim dobro osjeća, Seine su prezentovali singl i spota za eksperimentalnu, pomjerenu numere sa vrlo dobro ocijenjenog albuma “22”, iz prošle godine. Kako kažu iz benda, ovim zatvaraju jedno poglavlje i kreću u pripremanje sledećeg projekta. “Elektro-zlo” je režirala Marina Uzelac, njihova stalna saradnica, sa kojom su kreirali niz audio-vizuelnih poslastica, dok se ovaj elektronički i triphopični rad kao spot čini pomaknutim, upravo u skladu sa iskazanim i isproduciranim.

Gazorpazorp - Ne bojim se

Beogradski postpankeri prije nekoliko dana su objavili novi EP sa pet pjesama, a one čine cjelinu koju preporučujemo da poslušate od početka do kraja, kako biste sagledali kako onu (za mnoge iznenđujuću) emotivnu stranu mladića koji isto tako umiju da istinski zapraše, kao u trećem po redu singlu za koji su snimili žestok i žučan spot (sa dvostrukim autorskim potpisom: Gvozden Ilić i Jana Anđić).

“Ne bojim se” otvara EP izdanje, zatim slijedi “Vratimo nežnost u grad” čiji naslov nije ironičan i stoga sve govori, “Tango” je centralna “stvar” sa promišljenim aranžmanom koja dalje ispisuje strahove i strasti odrastanja pod svjetlima velegrada, “El Matador” logičan sonični vrhunac čiju smo snagu već hvalili i svojevrsan krešendo novog izdanja, nakon čega slijedi sasvim sublimirajući instrumental “Outro” – ukratko sasvim dobar mini album(čić), konkretno EP pod nazivom “Od vazduha i sunca”. Sve to u izdanju slovenačke etikete Moonlee Records na kojoj se nalaze i Repetitor, bend koji je definitino uticao na zvuk Gazorpazorp, iako ne presudno, jer očigledno da idu svojim putem, bez osvrtanja na ono što je bilo a sa željom sa spoznaju šta bi to moglo biti.

213 Views
Urednik

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio