Autopark novogodišnjim singlom proziva svijet koji ignoriše bespomoćne

04 januar 2017
Author :  

Tradicionalna novogodišnja pjesma i spot beogradskog benda Autopark ove godine ima svoju angažovanost, a tema je migrantska kriza, nešto na šta običan svijet diskretno, a savez moćnih vrlo otvoreno zatvara oči.

Kroz pjesmu "Isplaniraj mi dan" dominira bespomoćnost, stanje u kom pojedinac hoda po diktiranoj putanji dana/života/besmisla, vidi, a ne može da uradi ništa. Sukob unutar jedne osobe, koja u kolektivu ne znači više od prašine koja upada u oči, je razarajući u pauzi između dva dnevnika, ali ne i u onim satima kad upravljamo i organizujemo sopstvene živote do tačke podnošljivosti. Biti tužan zbog silnih izgubljenih života iz svoje fotelje nikome ne pomaže. Ipak, ne dominira pesimizam unutar ovih nekoliko minuta, jer lirsko „ja“ je izazivač, osoba koja ne čeka, već traži pomoć i način da se pokrene s mrtve tačke i da bar dio sebe za drugoga.

Ognjenka Lakićević ovdje zvuči ubjedljivije nego ikad, može da izazove svojim glasom i nekom urođenom uljuljkanošću, nježnošću, a u isto vrijeme snagom povrijeđene žene koja je odlučila da ustane i nastavi da hoda, empatiju na više nivoa. Čini se da smo oduvijek imali Florence Welch i na ovim prostorima, samo nismo oko nje podigli prašinu i uperili u nju sva svijetla velikih pozornica, pa je ostala negdje u sjenci, da bude i da se smješka zagonetno malo prije sumraka i malo poslije svitanja. Ili svake Nove godine, a to je otprilike isto.

Gitarski snažna pjesma, s nekim uspavljujuće ravnolinijskim ritmom koji mijenja smjer samo na prelazima gdje kolektivno nagazi na liniju ličnog.

Ognjenki i Nikoli Berčeku su u ovoj pjesmi ispunili misao Sonja Lončar, Milan Bogdanović, Lav Bratuša, Damjan Babić i Aleksandar Sivački.

850 Views
Dragana Erjavšek

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio