Dolores O'Riordan u pet pjesama

16 januar 2018
Author :  

Svijet muzike, jednako kao i njena porodica šokiran je smrću jedne od ikona devedesetih, irske pjevačice i rock autorke Dolores O'Riordan, čiji je glas proslavio bend The Cranberries i bio osvježenje tokom devedesetih - u godinama kada je dobra muzika na Balkanu teško pronalazila put do radijskih talasa.

Linger

Bend je nju izabrao, Dolores. A tako je i pjesma Linger, iako je već imala svoju muzičku osnovu, svoju konačnu verziju dobila tek kad ju je Dolores provukla kroz svoj nademotivni filter i kroz uspomenu na vojnika u kog je jednom ranije bila zaljubljena. U bend je donijela ženstvenost, nježna šaputanja koja se uvijek nekako i prije refrena razliju u nešto kao, neostvaren do kraja, krik koji odjekuje dugo nakon što zvuk utihne. Bend i Dolores nisu mogli jedno bez drugog, o čemu govori i činjenica da svojim solo projektima nikad nije vratila sebe u centar pažnje.

Zombie

Vjerovatno se nisu nadali da će jedna pjesma puna grcanja i ječanja i osude i ljutnje izgovorene /ispjevane sjeckanjem slogova uspjeti da se razbudi jednako na svim stranama svijeta, dopre do mnogih ušiju gotovo na onaj način na koji je trebalo. Pjesma politički angažovana rijetko ostane u tolikoj mjeri aktuelna, a momenat koji je ovu izdvojio su neponovljiva enigmatičnost, glas koji je teško ignorisati, i nesvakidašnji način na koji je Dolores ovu pjesmu odbolovala prije nego ju je stavila pred narod. Isprekidane misli koje tek na samom kraju daju poruku, cjelina koja se teško odvaja na sastavne dijelove.

Animal Instinct

Povratak s pauze u toku koje je rodila sina, donio je jednu od najsnažnijih pjesama o majčinstvu, sa svim posljedicama i svom ljubavlju koja do toga dovede. Pjesma o hormonima koji divljaju, pjesma o strahu, o bespomoći i bezrezervnoj ljubavi, onoj koja mijenja iz osnove i o kojoj samo znaju one koje su doživjele. Pjesma koju prepoznaš kad dođe vrijeme, a zavoliš nekad prije.

Razlivene i nježne gitare iz uvodnog dijela pjesme ostaju kao kičmeni stub ostatka pjesme, na njih se sve vrijeme nadograđuje zvuk sve bogatiji, i to je u simboličnom smislu, kad ih se dovede do neprepoznavanja, uz saznanje da su tu, još jedna 'slika' o žena-postaje-majka fenomenu.

Promises

Posljednja velika pjesma prije kraja benda, onog pravog kraja koji nikad nisu mogla da zataškaju ponovna okupljanja. Pjesma koja govori o razvodu, o slomovima i dijeljenjima, o beznačaju svega što je visilo u vazduhu kao budućnost za koju se moglo uhvatiti. Bijes je u muzičkom izrazu, snažnim gitarama, žustroj ritam sekciji, a Dolores je očajnija nego ikad, nepomirljivo glasna, kao oličenje gotovosti u svom medejičnom nastupu.

When You're Gone

Nazad u devedeset šestu, jer tužno uvijek počne onda kad ga nismo svjesni. Pjesma o imanju pa nemanju, tome koliko smo svjesni u trenutku najveće sreće da nam može iskliznuti iz ruku sve što želimo po svaku cijenu da zadržimo za sebe, da ga privijemo i osjećamo se sigurnije, jer je naše i jer je jače od nas. Tako je sa staklenim čašama, tako je sa životom uopšte. Kako je to tužno zvučalo onda i kako ga se teško prisjećam sada, kad nema mnogih koje volimo, a u pjesmi Dolores O'Riordan, tihe vode koja je brda odvaljivala, su živi, kao što će i ona zauvijek biti živa tamo gdje ne umiru sposobni i talentovani.

717 Views
Dragana Erjavšek

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio