Poslednji pozdrav za prgavog pjesnika, Marka Edvarda Smita

24 januar 2018
Author :  

Jedan od najbitnijih britanskih alternativnih rokera, svojeglavi i frapantno talentovani frontmen kultnog benda The Fall, preminuo je nakon duže bolesti u svojoj šezdesetoj godini, prenose portali sa Ostrva.

Za sobom je ostavio preko trideset studijskih albuma (i bezbroj live snimaka) u karijeri koja je trajala od legendarne ’77. -  tačnije od 1976. kad je nakon nastupa Sex Pistolsa odlučio da i sam izađe na scenu - pa sve do ove godine, koja sadrži mnoge fenomenalne, ponekad i zapanjujuće kvalitetne albume; pomenimo samo “Slates”, Hex Enduction Hour, “Perverted by Language”, “This Nation's Saving Grace”, “Extricate” i tako dalje. Naslov epohalnog izdanja  ” The Wonderful & Frightening World of the Fall”, sažima u sebi svu kontroverznu dualnost post-punk sastava kojim je komandovao Mark. E. Smith, prvenstveno pjesnik koji interpretira svoje cinične stihove, više recitujući ih nego pjevajući (kroz zube), preko najčešće hipnotičke muzičke podloge (benda koji je nazvao po djelu Albera Kamija). Kao komandant bio je rigorozan, poslednjih decenija mijenjajući sastav na godišnjoj bazi, tako da broj bivših članova benda premašuje broj njegovih godina. Prema sebi ponajmanje strog, njegov veliki porok bio je alkohol. 

 U ljeto prošle godine snimio je poslednji studijski, sasvim solidan album “New Facts Emerge” koji je dodao poneku opaku tj. jaku pjesmu nepreglednom nizu Markovih moćnih singlova, kako oficijelnih tako i onih sasvim opskurnih. Ako želite da upoznate britanski punk-rock subkulturu iznutra, potrebno je da zaronite u zaostavštinu grupe The Fall, u kojoj se nalaze i sledeći biseri:

424 Views
Urednik

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio