Novi albumi: Repetitor, Ivan Grobenski, Ana Ćurčin, Jufkamental, Despot Tomić,

24 novembar 2020
Author :  

Od početka ovog mjeseca objavljeno je pet-šest albuma na koje bi trebalo posebno skrenuti pažnju, što ovom prilikom i činimo. O pojedinim ćemo pisati opširnije prikaze odnosno recenzije, a u međuvremenu, shodno slušalačkom afinitetu svakog od čitalaca, slobodni ste da izabere i preslušate neka od sledećih izdanja. Možda i imajući na umu da dva ili tri već vagamo i svrstavamo u uži krug kandidata za regionalne albume godine...

Repetitor

Friško objavljeni, novi album beogradskog trija, vjerovatno najprobitačnijeg alt. rok benda u okruženju, na novom izdanju pršti od samopouzdanja, bijesa i, srećom,zrelosti. Album nosi neobičan naziv, "Prazan prostor među nama koji može i da ne postoji", što je ujedno stih uvodne pjesme “Džungla”. Uskoro ćemo opširnije pisati o ovom albumu, za koji vam nećemo unaprijed kazati da li je nadmašio njihovo prethodno postignuće “Gde ćeš”, album koji je po mnogim mišljenjima obilježio godinu u kojoj se pojavio, što je krajem 2017. godine potvrdila i redakcija Stereo Art magazina. Za prvi singl “Kost i koža”, snimljen je efektan video spot u režiji Savine Smederevac, a u njemu Milena, Ana-Marija i Boris izbacuju iz sebe nagomilanu srdžbu i višak srodnih emocija, u skladu sa opasnim stihom kojim se nova pjesma završava - “…umesto sebi u bradu, tebi u stomak i u glavu”!

Ivan Grobenski

“Ivan Grobenski se novim albumom „Siromahi i Lazari“ spustio u dubine svog etnosa i izronio na površinu sadašnjeg vremena blago koje nije materijalne prirode – tradiciju koja je živa”, kako piše u recenziji ovog odličnog albuma sa etno motivima, u cijelosti otpjevanog na kajkavskom dijalektu, koji će sasvim sigurno visoko kotirati kada se uskoro budu sabirali kreativno najuspješniji projekti u okruženju ove godine. Konceptualno, originalno i oneobičeno djelo sa upečatljivom, precizno izgrađenom poetikom, povremeno sumornom i maglovitom atmosferom što će se dopasti poštovaocima prethodnih ostvarenja istog autora, koji inspiraciju i folk korijene crpi iz predanja i vjerovanja Podravine u kojoj je i sam ponikao. U najdublje podravske tmine spušta se “Črna Megla” vodeći singl i definitivno jedna od pjesama koje će obilježiti godinu za nama, mogući vrhunac albuma koji nećete uspjeti pobrkati sa bilo kojim drugim.

Jufkamental

Alt. rok bend koji dolazi iz Mostara debitovao je albumom “Jufkamental”, sa 11 pjesama čije je snimanje započeto na proljeće 2018. godine. Istoimeni trio rastao je u(z) Mostar Rock School, gdje je djelimično album i nastao, a planove za promociju kako kažu pokvarilo je širenje pandemije. Zapravo su već bili ugošćeni u skoro svim zemljama regije, tako da znamo da  uživo zvuče podjednako čvrsto i odlučno kao i svojim postgrandž pjesmama. U nadi da će sledeća godina biti pogodna za prezentaciju prvog albuma ova tri mlada muzičara, preporučujemo ovaj novi bend, tim prije jer dolazi iz Bosne i Hercegovine u kojoj trenutno stanje na rok sceni nije sjajno, ali vidimo da nije ni beznadežno.

Ana Ćurčin

Iznenađujuće raznovrsna, razigrana kolekcija numera i vinjeta, i što se tiče žanrovskih obličja i što se tiče preovlađujućih osjećanja, od prefinjenih klavirskih instrumentala do par tradicionalnih pjesama u decentnim obradama, uz sasvim drugačiju verziju uvodne pjesme sa Aninog drugog autorskog albuma koji smo svojevremeno proglasili za album godine. “Scene” možda neće izazvati pažnju poput pomenutog albuma “Differeneces”, ali s obzirom da je riječ o numerama koje su nastajale za pozorišne predstave, TV i film počev od 2013. pa do ove godine, kao cjelina djeluju prilično koherentno i svakako zaslužuju da budu prezentovane (i) u formi samostalnog izdanja.

Despot Tomić

Novo ime na možda najzanimljivijoj, a bez sumnje najagilnijoj izdavačkoj etiketi, barem kada govorimo o nezavisnoj regionalnoj produkciji. Despot Tomić, mlada kantautorska nada iz Mrkonjića grada, prethodno je prezentovao tri pop pjesme ljubavne tematike koje se fino uklapaju u produkciju izdavačke kuće više manje zauvijek; najveću pažnju privukao je šarmerskim debijem “ Ona  iz Ju Es Ej”, singlom "Peščara" takođe ponudio pop već znan ali ipak drugačiji i ličniji, u svakom slučaju sa smislenim i simpatičnim tekstovima i melodijama, dok je spot za aktuelni singl sa njegovog prvog albuma "antiRomeo" režirao Rambo Amadeus, kao vid podrške.

266 Views
Urednik

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio