Pol snimio karantinski album "McCartney III"

22 oktobar 2020
Author :  
Fotografije: Meri Makartni

Pedeset godina poslije svog prvog solo albuma ”Makartni I”, rasterećene i nepretenciozne ploče (i kasete!) neposredno nakon raspada Bitlsa, Pol Makartni će objaviti treći po redu album koji je potpuno sam odsvirao, kreirao i producirao, te snimio u kućnom studiju.

1980. godine nastao je potcijenjeni album ”Makartni II” – nakon što je rasformirao grupu Wings- na kome se još neopterećenije i inventivnije poigrao i eksperimentisao sa aranžmanima, instrumentima (uključujući sintisajzer!) i strukturom pjesama, toliko da je to jedan od njegovih najzanimljivijih, nedovoljno priznatih radova.

Stoga ne možemo govoriti o još jednom Polovom albumu, već postoji mogućnost da to ponovo bude nekarakteristično djelo sklono da iskače iz klasičnog makartnijevskog manira iz njegove post-Bitls karijere, koja uprkos predvidljivosti sadrži mnoštvo pop bisera.

”Makartni III” je nastao spontano, tokom karantina zbog koronavirusa koji je izmijenio živote muzičara, pa i vjerovatno nauspješnijeg među njima, na taj način što je Maka radio na već postojećim skicama, ali i komponovao veći broj novih pjesama; zatim je odabrane numere snimio svirajući sve instrumente, između ostalih i originalni kontrabas koji je koristio Elvisov trio, te slavni Hofnerov bas i melotron iz sopstvene (neprocjenjive) kolekcije, koji se mogu čuti i na albumima legendarnih Bitlsa.

Interesovanje za najnoviju ploču, treći "nastavak" intimne muzičke priče, preciznije igre bez pretenzija i pritisaka bilo koje vrste, posebno je veliko – limitirano izdanje od 3000 komada crvenog vinila na 180 grama već je rasprodato! Zvaničan datum izdavanja je 11. decembar, najavnog singla još uvijek nema već samo kratkog kolaža sa audio/video insertima.

108 Views
Urednik

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio