Edvard Norton je režirao filmsku verziju kultnog (neo)detektivskog romana “Sva siročad Bruklina”, u original “Motherless Brooklyn” autora Džonatana Letema, u kome i igra glavnu ulogu. Na nagovor Nortona Tom Jork je napisao i otpjevao srceparajuću, noseću pjesmu “Daily Battles”, još jednu od njegovih božanskih balada koje kao da dolaze iz dubine svemira.

Ne bi trebalo da budemo strogi prema festivalima. Istina je da smo pojedine bendove čuli jednom previše, ali neki se gase, drugi se svedu na jedan dan, i pitanje je šta će nam, ako budemo na sve strane sijali nezadovoljstvo, na kraju ostati za potpuno isključenje iz svakodnevnice i produženi zvučni ugođaj.

Recimo da Lake Fest, koji od 8. do 10. avgusta nudi raznovrstan program na dobro poznatoj lokaciji, među topolama nadomak jezera Krupac u Nikšiću, svoju repetitivnu formulu ove godine malo poboljšava nekim izuzetnim imenima koja vrijedi čuti ponovo. Iz ove tastature koja 'zbori' je već jednom izašlo da je jedan od najboljih nastupa na svim „Lejkovima“ ikad malobrojnoj publici svojevremeno poklonio Kolja s Grobovlasnicima, u nezahvalnom terminu, i na još nezahvalnijoj kiši, ali na kraju su se i termin i kiša sasvim lijepo stopili s osjećajem pripadanja bluzu ljetnjeg predvečerja nadomak popularnog nikšićkog jezera. Ovaj „bolji“ termin, udarni, što bi narod rekao, dijelom je reakcija na reakciju na njegov prošlogodišnji album „Četiri prsta“ kojim je konačno u one tvrde uši javnosti uspio da centrira svoje nježne riječi, bez velikih namjera i ambicija, ili nam je to tako samo izgledalo. I nema sumnje da se ovaj nastup očekuje s istinskim nestrpljenjem, s velikom željom, ako ćemo pošteno.

Prvi trejler za (još jedan gangsterski) film u kojem ponovo sarađuju gabaritne figure sedme umjetnosti, i to deveti put u njihovim više nego bogatim i itekako uspješnim karijerama, koje bez zajedničkih ostvarenja ne bi bile to što jesu – De Niro je ponovo u ulozi plaćenog ubice a Skorseze je reditelj koji doktorirao na inteligentnim, brutalnim, životnim pričama o kriminalcima raznih vrsta. Potka za film je misteriozni nestanak Džimija Hofe, najvjerovatnije ubistvo od strane mafijaša, a koje opisuje knjiga Čarlsa Branta, na kojoj je film baziran.

Čuvenog sindikalnog lidera igra Al Paćino, koji za divno čudo nije ranije sarađivao sa Martinom, a jedan manje poznati, prgavi glumac ponovo je u ekipi velikog maestra – Džo Peši, koji se u trejleru čini mlađim nego što jeste. Isto važi i za Roberta, a to stoga što je Skorseze koristio rijetko korišćenu tehniku “CGI podmlađivanja”, za dio filma ako smo dobro razumjeli; to možda dodaju dozu artificijelnosti licima i očima glumaca, ali sigurno je neće biti u scenariju, pogotovo dijalozima…

Deseti Bedem fest (koji se od 1 - 4. avgusta održava na staroj gradskoj tvrđavi u Nikšiću) je u posljednje vrijeme pratila priča o otkazivanju nastupa Vlada Georgijeva, jednako žustro koliko je bilo rasprave o tome da li je Georgijevu uopšte bilo mjesta na festivalu, u žanrovskom smislu. Nas ipak više zanima da taj drugopomenuti stav prokomentarišemo: Bedem fest je odavno postao toliko raznovrstan, da više nema potrebe trošiti vrijeme na izlivanje u kalupe kojih nema. Strogo profilisani festivali su ostali mali festivali (mali samo po posjećenosti, veliki na svaki drugi način, da ne bude zabune). Bedem fest je postao festival koji svakome nudi ponešto, a uz stav organizatora da iza svakog izvođača stoje stoprocentno (ovo je parafraza onoga što direktor festivala Petar Šundić tvrdi već godinama), nije na nama da se bunimo, već da uzmemo ono što nam se sviđa od ponuđenog. A ima zaista bendova i pojedinaca koje svake godine vrijedi čuti, ima vaskrslih bendova, legendi iz doba kog se slabo sjećamo, omiljenih muzičara iz doba koje želimo da zaboravimo, i ovih koji danas uspijevaju da odole potpunom neukusu, pa stvaraju kvalitetnu muziku.

Petak, subota i nedelja, odnosno kompletan dolazeći vikend Cetinje će biti prijestonica rok muzike – na prvom Montenegro Beer Fest-u nastupiće 20 bendova i Dragoljub Đuričić, najpoznatiji bubnjar sa ovih prostora. Pored čuvenih sastava koji su aktivni već više decenija, kao što su doajeni beogradskog rokenrola Električni Orgazam i Bajaga i Instruktori, ili Let 3 iz Rijeke, tu su i poznati bendovi koji su se afirmisali tokom devedesetih: Van Gog, Neverne Bebe,Eyesburn a i domaćini Perper, te djeca dvijehiljaditih: Neverne bebe, Negative, Bad Copy i Zoster. Dakle, organizatori su okupili skoro sve generacije regionalnih muzičara, a sve pohvale zaslužuje vrlo dobar izbor najnovijih crnogorskih sastava: Freedom, Haze & Ash, Parampaščad, Pankreas i Off Duty koji na pravi način reprezentuju stanje ovdašnje rok scene na potezu od Budve, preko Podgorice do Nikšića.

Dokumentarno- igrani film “Dnevnik Diane Budisavljević” trijumfovao je na 66. Filmskom festivalu u Puli, osvojivši Zlatnu arenu za najbolji film, režiju, muziku i montažu, dok je izvikani visokobudžetni,  skoro trosatni spektakl “General” u režiji Antuna Vrdoljaka dobio samo utješne nagrade, dvije za sporedne uloge i još jednu za “specijalne efekte”.

Strana 1 od 85

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio