Spotovi po kojima ćemo pamtiti (kasno) ljeto 2018.

23 septembar 2018
Author :  

Lana del Rej je za sam kraj ljeta tempirala objavljivanje novog, intrigirajućeg singla i pratećeg spota “Venice Bitch” u kome kaže "And as the summer fades away, nothing gold can stay"… Ipak, posle ovog ljeta ostaće kao i svake godine naramak uspomena, situacija i stanja koja ćemo pamtiti, pa tako i neke pjesme; njih ćemo možda vezivati uz ljeto koje odlazi, ili će nas na njega samo asocirati neki od spotova koje smo izdvojili, pažljivo probirajući nepreglednu, a najvećim dijelom neuglednu ili nepamtljivu video produkciju počev od 21. juna do 23. septembra.

Florence + The Machine - Big God

Prvog dana ljeta 2018. objavljen je spot za vrlo dobar singl Florens Velč koji je režirala poznata fotografkinja čije ime glasi Jesen (Autumn de Wilde). Impresivna igra svjetlom i bojama, kao i koreografija koja inače oduševljava u svim spotovima čuvene britanske pjevačice, osnovni su elementi ambijentalnog i ambicioznog rada što plijeni, kako preciznošću tako i jednostavnošću. Već sada u konkurenciji za jedan od video spotova godine.

Neneh Cherry - Kong

Početkom avgusta iznenada je odjeknuo “Kong”, kingkongovski moćan singl Nene Čeri, koja nas je oduševila u svom najboljem mogućem izdanju, u koprodukciji 3D-a iz Massive Attack i Four Tet, kao kakav trip-hop atak na sva čula, najavljujući očito relevantan povratak pjevačice koja se proslavila početkom devedesetih godina. Elegantna montaža i stilizovani prizori čine prateći spot vrlo uspješnim, a valja ga gledati učestalo, kao što se i sluša jedna od boljih pjesama ljeta na izmaku.

Kacey Musgraves - High Horse

Sredinom jula, jedna od dominantnih a zdravih audio&video atrakcija, bila je Kejsi, šarmantan kantri pop heroina čiji smo ovogodišnji album opravdano hvalili i na našem portalu (opširnije u recenziji). Spot za jedan od vodećih singlova sa aktuelnog albuma prosto sjaji, nema narativnu potku ali ipak uspijeva da šarmira, najviše zahvaljući harizmi mlade junakinje koja se probila u sam vrh modernog kantrija. Zasluženo!

Interpol - If You Really Love Nothing

Tokom mjeseca jula Interpol su plasirali neobično koncipiran i dinamičan spot za “The Rover”, kao najavu aktuelnog albuma “Marauder”, ali nam se ipak čini da “If You Really Love Nothing” ima uzbudljiviju naraciju, a pride i neodoljivu glumačku graciju Kristen Stjuart, poslednjih par godina u svom kretivnom uzletu. U ovom spotu ona je hirovita, neobuzdana i neukroćena djevojka koja uzima sve od života, ne mareći za druge - o čemu ova pjesma i govori, ne nužno iz ženske perspektive.

First Aid Kit - Rebel Heart

Kad smo već kod Ljubavi, toj beskonačnoj, nikada do kraja istraženoj i iskazanoj temi su pristupile, sa prepoznatljivom gracioznoću, i sestre Soderberg iz First Aid Kit, a izvrsno strukturirana i aranžirana numera dobila je prigodan video. Nijanse crvene i crne boje spot, uz ukusnu dozu misterije, magije i prizivanja duhova, kao nekakva užarena emocionalna metafora predmetne tematike.

Arcade Fire - Peter Pan

Prije par dan osvanuo je i spot za (još jednu ljubavnu) pjesmu i to sa albuma “Everything Now”, ali ova verzija “Peter Pan”-a je dub remix, što je poboljšalo kvalitet singla a omogućilo režiseru Stormu Solteru da se fino poigra sa plesnim sekvencama. Odličan video koji je autor, porijeklom sa Jamajke, snimio u Kingstonu i montirao na svoju ruku, mimo znanja kanadskog benda, sve sa minornim budžetom ali jakom idejom. Rezultat je jedan od boljih, a nepretencioznijih spotova u videografiji Arcade Fire.

King Krule - Biscuit Town

Koristeći isprobanu recepturu ključnih film noir filmova, u kojima je narator/glavni lik sa druge strane Stiksa ili pak plovi njome, reditelj koji se potpisuje kao cc Wade uspostavio je turobnu i mračnu atmosferu u spotu za jednu od najboljih stvari sa “The OOZ” albuma, na kome se King Krule, tokom prošle godine, (vas)postavio kao nekrunisani kralj multižanrovske mješavine hip-hopa, trip-hopa, atmosferične elektronike, pa čak i bluza (sve to u istoj ovoj pjesmi). Ekscentrično, ali prvenstveno elegično, što važi i za vrhunski produciranu muziku i za njenu vizuelnu nadgradnju.

MUSE - The Dark Side

Iz mraka 21. vijeka izranja muzika supergrupe Muse, na svakom sledećem izdanju sve spektakularnija, ako ne po kompleksnosti, kao na ranijim radovima, onda svakako u grandioznoj ambiciji i produkcijskoj perfekcioznosti. U najavi za dolazeći album “Simulation Theory” snimili su spot koji aludira odnosno inspiran je kultnim filmom “Tron”, tačnije njegovim novomilenijumskim nastavkom (2.0). Numera, nažalost, ne ostavlja naročito upečatljiv utisak, ali sačekaćemo ostale pjesme do početka novembra.

Fleet Foxes - I Am All That I Need / Arroyo Seco / Thumbprint Scar

Brat frontmena Roberta Peknolda se po običaju okušao kao režiser, a Šon je ovaj put ekranizovao trodjelnu uvodnu kompozicije grupe Fleet Foxes sa prošlogodišnjeg, izuzetnog ali albuma izazovnog za slušaoca koji bi trebalo posve da se posveti svim segmentima i posebno cjelini “Crack-Up”-a. Strpljenje zahtijeva i novi video koji adekvatno prati muziku i božanstveni (Robertov) vokal, međutim, fanovi će sigurno biti oduševljeni.

Phoebe Bridgers - Scott Street

Jedan od nekoliko najljepših debi albuma 2017. godine snimila je američka kantautorka Fibi Bridžers, a tek ove godine, početkom septembra, pojavio se i propratni video. U njemu, divnu i delikatnu pjesmu “Scott Street”, “pjevaju” djevojke i žene, čak i muškarci raznih fizičkih karakteristika koje povezuje plava a la Fibi perika. Posebno je efektan (grupni) svršetak simpatične ekranizacije…

Paul McCartney - Fuh You

Na najnovijem solo albumu “Egypt Station” legedandarni Bitls odiše novopronađenom svježinom u svojoj 76. odnosno 77. godini, a na vrlo dobrom albumu nanizao je nekoliko hit singlova, među kojima je i ova hrabra, provokativna pjesma. Ista se u refrenu ne stidi onog o čemu junak misli ali to namjerno nerazgovijetno izgovara, takođe je odvažno što se u spotu nadilaze klasne i rasne barijere, u Velikoj Britaniji itekako izražene, ali skrajnute pod impozantan tepih kraljevine koja tj. koji trpi i mnoge druge kontradikcije.

Miya Folick - Stop Talking

Gospođica Folik nova je indie nada, sa par EP izdanja i singlova sa prvog, još uvijek neobjavljenog albuma koji bi je mogao učiniti zvijezdom alternativnog sazvježđa. To prije svega zbog nesumnjivog kvaliteta pjesama koje se kreću od katarzičnih rok pjesama, sa emocionalnim pražnjenjem visoke kategorije, do instant privlačnih pop singlova kakav je “Stop Talking”, ali i zbog njene očigledne harizmatičnosti kao izvođača. Ako tome dodamo da je dotična pola Japanka a pola Ruskinja, egzotičnost pomiješana sa eklektičnošću njenog muzičkog izraza može dovesti samo do rasta broja strastvenih fanova - kojih ni trenutno ne manjka. Moguće je da ćemo baš po njenim singlovima pamtiti i cijelu ovu godinu, a ne samo jedno nezaboravno ljeto…

Bonus:

Lana Del Rey - Venice Bitch

Iako je prošlog ljeta porinula svoj (slabiji) album “Lust for Life”, na kraju odlazećeg uslijedili su "Mariners Apartment Complex", kao prvi singl, i ova dugometražna pjesma, koja traje nepunih 10 minuta! Bilo je gušt čuti kako su se menadžeri zaprepastili kada im je Lana odlučno objasnila kako želi da “Venice Bitch” traje baš toliko, da postoje ljudi koji u kasno ljeto vole da, tokom vožnje, slušaju dugačke pjesme i da ih ponesu gitare (koje zaista oplemenjuju poslednju trećinu aktuelne numere), a posebno kada im je napomenula da će naziv novog albuma biti  "Norman Fucking Rockwell" - kako će se zvati i (istoimeni) singl! Spot koji prati stvar koja ne odstupa od njenih prepoznatljivih motiva, pa čak i stihova/metafora (jeans, dreams, American maid...), nema baš hipnotišuće dejstvo kao što to ima samozatajna, melanholična muzika i njen slatkasti, mazni glas, ali njome završavamo pregled spotova koji će, na ovaj ili onaj način, obilježiti ljeto koje odlazi, polako ali neumitno.

216 Views
Urednik

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio