Pet obrada poznatih pjesama koje su na razini originala

06 oktobar 2018
Author :  

Nekolicina sjajnih obrada u poslednjih petnaestak dana bila je povod da izaberemo pet ponajboljih verzija omiljenih odnosno rado slušanih pjesama koje poznajemo u originalnom izvođenju Stivija Vondera, grupe Toto, Rijane, Eltona Džona i Link Reja, a svaka od ovih pjesama obrađivana je više ili čak puno puta; neke su nam već i dosadile pa ih najčešće preskačemo na plejeru, no to vam ovom prilikom ne preporučujemo da učinite. Možda se iznenadite svježinom ili dubinom koju su, skoro sve, dobile u novom ruhu.

Cat Power – “Stay” (Rihanna cover)

Možda najupečatljivija interpretacija jeste ova izvedba Rijanine pjesme, koja je samo djelimično njena - naime napisali su je Miki Eko (s kojim je superzvijezda pjeva u duetu) i Džastin Parker. Zanimljivo je da je Cat Power nije ni namjeravala snimiti na upravo danas objavljenom albumu “Wanderer”, ali su je u izdavačkoj kući Matador records nagovorili da to učini, navodno jer nije imala hit kakav su priželjkivali. Zbog tog pritiska su se i razišli, tako da je svoj novi, inače odličan album snimila za drugu etiketu, Domino, a na njemu se ističe bar nekoliko pjesama, među kojima je “Woman” već indie hit, a to je, očekivano, i cover pjesme “Stay”. S punim pravom, jer ju je kultna singer-songrajterka učinila svojom, punokrvnom soulful baladom, znatno bolje izvodeći i osjećajući istu od neuporedivo popularnije muzičke dive.

John Prine - I Just Called To Say I Love You (Stevie Wonder cover)

Na aktuelnom i takođe izvrsnom albumu Džona Prajna, kantri-folk trubadur (ni) u svojim poznim godinama nije pravio kompromise. Iako je snimio sasvim posebnu, kantri verziju Stivi Vonderovog klasika, koji se istina izlizao tokom prethodnih decenija (vjerovatno usljed silnih, često neinspirativnih obrada), nije ju uvrstio u “The Tree of Forgiveness” (opširnije o tom albumu čitajte OVDE). Ogolio je original do srži i ponudio drugačiju vrstu interpretacije, oslobođenu slojeva sentimentalnosti ili pak patetike (prisutne kod onih manje vičnih izvođača), ali ne i duboke, britke emocije.

Bedouine: "Come Down In Time" (Elton John cover )

Takoreći kultna pjesma sa trećeg albuma Eltona Džona, koja je doživjela nekoliko značajnih reinterpretacija, Džudi Kolins i Al Kuper npr. snimili su je na nosače zvuka, a originalni kompozitor i pjevač joj se vratio nakon više decenija i nanovo je upisao u koncertni program. Bedouine, kantautorka porijeklom iz Sirije, jermenskih korijena a sada sa stalnim boravkom u S.A.D., snimila je sofisticiranu sopstvenu verziju; senzibilitetom, kao i kvalitetom na nivou je pjesama sa njenog predivnog prvog albuma, jednog od najboljih debi izdanja prošle godine (našla se pri vrhu liste i na ovom portalu, opširnije OVDE).

Father John Misty – Fallin Rain (Link Wray cover)

Father John Misty poslednjih godina snima puno, a to se odnosi i na autorske numere i na covere. Evo kako zvuči njegovo čitanje “Fallin Rain” kojoj je novi život, ne tako davno, udahnuo Karl Blau, na ingenioznom istoimenom singlu i izuzetnom albumu “Introducing Karl Blau” (nije debi album, daleko od toga). FJM je pjesmu snimio za potrebe serijala “Castle Rock”, i može se dijelom čuti u najavi za tu seriju, a zapravo se njegova verzija dobrano oslanja na onu koju je kreirao K. Blau. Ipak, Džon je otišao korak dalje i prilagodio je svom kreativnom maniru, spakovao u oblandu druge boje i dodao i nešto od svoje duše…

Weezer – Africa (Toto cover)

To nešto svoje, mada samo u naznakama, možemo čuti i u ko zna kojoj po redu obradi superhita kakav je “Africa”. Sve je počelo iz zezanja, fanovi grupe Weezer su molili članove benda da izvedu i ovu pjesmu grupe Toto, pošto su prethodno obradili još jedan njihov singl od kojeg se osamdestih nije moglo živjeti – “Rossana”. Naposljetku su pristali, a Toto je uzvratio i obradio njihovu stvar “Hash Pipe”, pa su potom Weezer snimili i video, otkačen i obilježen gostovanjem Weird Al Jankovic-a, ovog čudnog tipa koji opasno-ludo glumi frontmena. Spot je zaista zabavan ali na muzičkoj ravni nisu težili da dosegnu stepen ironije, nažalost. U pitanju je samo uspješno podražavanje i simpatična replika koja neće ostati u dužem sjećanju slušaoca. Za razliku od prve tri, ako ne i četiri pjesme sa ove mini liste.

198 Views
Urednik

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio