Pet posebnih filmova sa Kanskog filmskog festivala (sa trejlerima)

14 maj 2018
Author :  

Lars fon Trir, enfant terrible svjetske kinematografije, za svoj novi film tvrdi da je najnemilosrdniji i najbrutalniji do sada! Vidjećemo koliko ima krvi na površini i metafizike u dubini već večeras, tj. pogledaće srećnici na premijeri u Kanu, ali izvan konkurencije za prestižne nagrade, a mi ostali sačekaćemo da Met Dilon (kakvog nikada ranije nismo gledali - serijski ubica bez grama savjesti), Bruno Ganc, Uma Turman i ostatak ekipe stigne u bioskope u blizini, ili makar festivale unutar regiona…Čini nam se da šokantnosti ima u izobilju, ali da li je samo sebi svrha ili pak gradivni elemenat antologijskog filma, poput recimo "Antihrista", saznaćemo u skorije vrijeme... P.S. (15.05.) Preko stotinu gledalaca, kako javljaju ugledni francuski i britanski mediji, napustilo je premijeru filma "The House That Jack Built"... izgleda da se zaista radi o najnasilnijem i najkrvavijem ostvarenju kontroverznog, ingenioznog danskog reditelja.

Džafar Panahi nastavlja svoju misiju, uprkos zabrani izlaska iz Irana, ali i zabrani pisanja scenarija i snimanja zbog navodne propagande protiv aktuelnog režima u svojoj zemlji (tačnije dokumentovanja demontracija povodom predsjedničkih izbora 2009) ; nastavlja da iznenađuje sa igranim filmovima, i to kakvim - metafilmovima! Takvim se čini i ovo poslednje ostvarenje, koje dobija dobre kritike u Kanu, čije su junakinje tri iranske glumice koje igraju same sebe. “Three Faces” su očito eksplicitnija kritika iranskog društva od prethodnog, fascinantnog (meta) filma “Taksi Teheran”, ako je suditi po prikazanim kadrovima i nagovještenim scenama iz duhovitog trejlera. Neki kritičari ukazuju na uticaj Kjarostamija sa kojim je svojevremeno snimio malo remek- djelo "Krvavo zlato", takođe insajderski prikaz raslojenog iranskog društva.

Iako nije nije selektovan u glavni programa nije mala stvar što je “Teret” Ognjena Glavonića prikazan u Kanu, kao dio festivalske cjeline “15 dana autora”. Prve kritike su pozitivne, uprkos težini filma kome takođe ne manjka metafizike i moralnih utega, jer indirektno tematizuje zastrašujući zločin o kojem je mladi srpski autor već snimio impresivan dokumentarac “Dubina dva” Njegov igrani debi prati čovjeka koji prevozi kamion sa teretom za koji samo naslućuje šta bi mogao biti, u osvit NATO bombardovanja tadašnje Jugoslavije (Srbije i Crne Gore). Glavnog junaka tumači Leon Lučev, koji je priznao da je prevazišao sve ranije napore na filmu odnosno filmovima, u želji da “probije sve granice u glumi i prisutnosti u svakom kadru”. Odgovornost je tema ovog filma, istakao je Lučev, iz tog razloga još odgovorniji prema ulozi koju je već na prvi pogled odigrao sa težinom i dubinom koja zakiva pažnju gledaoca za svaku scenu u kojoj se pojavljuje.

“Dogman” je najnoviji film koji potpisuje Mateo Garone, autor kultne “Gomore” (igranog filma), kao i potpuno potcijenjene, raskošne ekstravagance u formi bajke “Priča nad pričama”. Kao osnova je poslužio stvarni događaj o čovjeku koji njeguje i uljepšava pse, naizgled nesposoban da bilo kome nanese zlo, ali kada u njemu sazri iskonska potreba da se suprotstavi zlu tj. lokalnom grubijanu koji maltretira sve oko sebe, iz glavnog junaka će pokuljati neslućena snaga i krvoločni zanos. Otuda naziv filma i paralela sa psima, koji koliko mogu biti umiljati isto toliko znaju da budu i opasni - po život. Svi su izgledi da je “Dogman” brutalna studija karaktera dovedena do ekstrema, pa u tom smislu (vjerujemo da) može da se nadmeće i sa aktuelnim fon Trirovim hororom. U italijanska kina stiže do kraja ovog mjeseca, pa potom brzo i u beskrajna prostranstva interneta.

Nakon svih mogućih i nemogućih peripetija koje ne samo da su pratile snimanje filma nego i početak javnog prikazivanja ultimativnog ostvarenja Terija Gilijema, Kanski festival će ipak biti svečano zatvoren projekcijom ove autorski išćašene verzije Don Kihota, koja kao da takođe sadrži meta elemente (film unutar filma, inspirativno oneobičavanje i "pre-pričavanje" dobro poznate priče)...Drugi trejler "Čovjeka koji je ubio Don Kihota" intrigira mnogo više od prvog i najavljuje fantastičnu zabavu sa Džonatanom Prajsom koji briljira i Adamom Drajverom koji mu parira, ako ne i jedan od nekoliko najboljih filmova možda najmaštoglavijeg, a u svakom slučaju najtvrdoglavijeg  režisera našeg doba… Navijamo za lažnog Sanča Pansu i umišljenog Don Kihota, a nešto malo više o fabuli filma pripremanog nečuvenih DVADESET godina saznajte OVDJE.

Urednik

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio