Napokon stiže film koji je Teri Gilijem pripremao 20 godina

05 april 2018
Author :  

Nepune dvije decenije maštoglavi, oduvijek svojeglavi reditelj i nekadašnji član trupe Monti Pajtona borio se sa vjetrenjačama pokušavajući da snimi film o Don Kihotu, jednom od grandioznih, nezaboravnih književnih junaka koji je već više puta bio inspiracija za mnoge ekranizacije, ali ovaj put uz nevjerovatan niz produkcionih, finansijskih i nedaća sa raznim glumcima koje su pratile pokušaje snimanja, pa čak i snimanje samo kada je do njega konačno došlo.

Prva kulminacija bila je strahovita oluja koja je zbrisala kompletnu scenografiju filma, okončalo se optužbama da je na setu oštećen vrijedan istorijski spomenik odnosno manastir u Portugalu, ali Teri Gilijem nije nikada odustao, izborio se za film "Čovjek koji je ubio Don Kihota"; možda to nije isti film što ga je mnogo godina ranije sanjao i planirao, ali ćemo ga ove godine konačno moći pogledati... Premijera ipak neće biti na Kanskom festivalu zbog neriješenih vlasničkih prava sa nekadašnjim producentom – koji zapravo nikada nije ni uložio novac u projekat (sic!). “Prokletstvo” koje je navodno pratilo ovaj pasionirani projekat napokon će biti pobijeđeno, a prve dostupne scene čine se više nego zabavne i obećavajuće. Dugotrajna i iscrpljujuća borba se, izgleda, isplatila.

U filmu nisu ostali ni Žan Rošfor ni Robert Dival, ni Džoni Dep niti Juan Mekgregor, međutim nova glumačka postava djeluje itekako primamljivo: Džonatan Prajs, očigledno u vrhunskoj formi, i Adam Drajver, jedan od najcjenjenijih glumaca poslednjih godina, a ne zaboravimo ni senzualnu Olgu Kirilenko, te uvijek pouzdanog Stelana Skarsgarda.

Prajs se sredinom osamdesetih proslavio upravo glavnom ulogom u Gilijemovom remek-djelu "Brazil", a ovde tumači lik čovjeka koji je nekada glumio (lik) Don Kihota pa je potom umislio kako je Don Kihot zaista, dok  Drajver igra režisera koji je u prošlosti inicirao snimanje filma o slavnom sanjaru što će zaposjednuti dušu glavnog junaka. Na prvi pogleda izgleda kao da je film (ne onaj u filmu, nego ovaj koji konačno dolazi u distribuciju) vrijedilo ovako dugo čekati, u kome je sve moguće! 

Evo prvog trejlera:

318 Views
Urednik

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio