Španski film iranskog reditelja otvara ovogodišnji Kanski filmski festival

08 april 2018
Author :  

71. Kanski festival otvoriće novi film iranskog reditelja Ašgara Farhadija, nagrađenog Oskarom za film “Nader i Simin se razvode” koji je snimio na njegovom maternjem persijskom jeziku, na kom je snimio i sve prethodne, izuzev (takođe izuzetnog) filma “Prošlost” na francuskom jeziku.

“Everybody Knows” je internacionalni naziv za ostvarenje koje je u cijelosti snimljeno na španskom jeziku, sa slavnim glumačkim i bračnim parom Penelope Kruz i Havijer Bardem u vodećim ulogama, a govori o ženi koja se s mužem Argentincem i djecom vraća u rodno mjesto nadomak Madrida, gdje mnoge porodične tajne bivaju (raz)otkrivene…

To je prvi hispanoamerički film nakon Almodovarovog “Lošeg vaspitanja” koji svečano otvara prestižni festival u Kanu, na kom će biti svečano obilježeno 50 godina od premijere K(j)ubrikovog epohalnog remek-djela  “2001: Odiseja u svemiru”.

Jedan od najboljih filmova svih vremena lično će predstaviti odnosno odati mu počast Kristofer Nolan, režiser na koga je prva Odiseja značajno uticala, a on će prvi put gostovati u Kanu, tim povodom.

Izvan konkurencije biće premijerno prikazana još jedna priča u sklopu ekstremno popularne svemirske sage “Solo: Priča iz Ratova zvijezda” u režiji Rona Harvuda, SF spektakl sa Aldenom Erenrajhom, američkim glumcem u strelovitom usponu, u ulozi mladog Han Solo-a... Postoje indicije da će se u selekciji naći i novi filmovi Alfonsa Kuarona, Pola Gringrasa i “izgubljeni” film Orsona Velsa, svi u produkciji Netflixa.

Selektor Tjeri Fremo ranije je obznanio nova pravila da na najvažnijem filmskom festivalu neće biti prikazivani filmovi koji ne budu imali distribuciju u bioskopima u Francuskoj, pa postoji mogućnost da Netflix iz tog razloga povuče pomenute filmove iz programa u koji su navodno već selektovani, jer ta kompanija filmove distribuira isključivo u Sjedinjenim Američkim državama, ako ne računamo dostupnost njihovog servisa u cijelom svijetu.

Kako god da bude, najveći filmski praznik počeće 8. a završiti 19. maja, zato - Vive le Cinema!

207 Views
Urednik

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio