90. dodjela Oskara: Trijumfovao "Oblik vode", del Toro najbolji reditelj

05 mart 2018
Author :  

Meksikanac Giljermo del Toro (Gomez) osvojio je svog prvog Oskara za režiju a drugog odmah potom, za (ko)produkciju filma “Oblik vode” koji je sinoć Američka akademija proglasila za najbolje dugometražno igrano ostvarenje u veoma jakoj konkurenciji.

Zapravo, skoro da nije bilo iznenađenja - ključne statue su dobili Geri Oldman za najbolju mušku ulogu, za zaista impresivno tumačenje istorijske figure Vinstona Čerčila, Frensis Mekdormand kao najbolja glumica, Sem Rokvel kao najbolji sporedni glumac ( i ta dva glumačka Oskara su jedina priznanja za izuzetan film “Tri bilborda isred Ebinga u okrugu Misuri” koji trenutno igra u bioskopima), zatim Alison Dženi za najbolju sporednu žensku ulogu u filmu “Ja, Tonja", dok su filmu Kristofera Nolana “Dankerk” dodijeljeni Oskari u tehničkim kategorijama – najbolja montaža, zvuk i montaža zvuka.

Nakon toliko nominacija tokom prethodne dvije decenije - ukupno četrnaest!- Oskara za najbolju fotografiju dobio je legendarni Rodžer Dikins, za SF film “Blejd Raner 2049” koji je takođe, potpuno zasluženo, nagrađen i za najbolje vizuelne efekte.

Najbolji originalni scenario ima film “Get Out”, što vjerovatno predstavlja iznenađenje, a adaptirani scenario “Zovi me svojim imenom”, preveden i kao "Skrivena ljubav", za koji je Oskara dobio jedan od favorita Džejms Ajvori, takođe puno puta nopminovan za ovo prestižno priznanje, ali kao režiser.

Najbolji dugometražni animirani film je mjuzikl “Koko”, najbolji dokumentarac je, neočekivano, “Icarus”, dok je Oskara za strani film dobio čileannski predstavnik “Fantastična žena”, što je takođe u izvjesnom smislu očekivana odluka jer se bavi transrodnom tematikom.

Utješnog Oskara za najbolju kostimografiju dobio je film “Fantomska nit”, raskošna ljubavna drama Pol Tomas Andersona koji nažalost neće igrati u kinima, ali se danas prikazuje na bis u PostFestum programu u Beogradu.

Najbolja šminka je u istorijskoj drami “Najmračniji čas”, tu nije bilo prave konkurencije, dok je Oskara za originalnu muziku osvojio kompozitor Aleksandar Despla(t), takođe za “Oblik vode”, film-fantaziju koja je fascinantna u svim svojim elementima, kako auditivnim tako i vizuelnim, pa ne čudi da je četvrti osvojeni Oskar za scenografiju.

384 Views
Urednik

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio