Prva HBO serija na Balkanu, u režiji Danisa Tanovića

18 februar 2018
Author :  

Nedugo posle premijere nagrađivanog, vanserijskog dokumentarnog filma Mile Turajlić “Druga strana svega”, snimljenog takođe u HBO produkciji, stiže najava o TV seriji o kojoj još uvijek nema dovoljno informacija. Seriju pod nazivom “Uspjeh” režiraće sineasta iz Sarajeva, Danis Tanović, još uvijek jedini reditelj sa ovih prostora koji je osvojio Oskara - ako ne računamo Dušana Vukotića nagrađenog za animirani film još početkom šezdesetih godina prošlog stoljeća.

Tanoviću, međutim, nisu strani visokobužetni projekti, podsjetimo se pomalo skrajnutog a izuzetno uspjelog filma “Pakao”, po scenariju Kšištofa Kišlovskog, koji je snimio četiri godine nakon čuvene “Ničije zemlje” (nagrađene i Oskarom za najbolji strani film i Zlatnim globusom). Poslednji godina dobijao je značajne nagrade na Berlinskom festivalu, Nagradu žirija za poslednje dugometražno ostvarenje “Smrt u Sarajevu”, te takođe Srebrnog medvjeda za svoj prethodni igrani film “Epizoda u životu berača željeza”.

Zanimljivo je da je i ranije imao ponude da režira serije, ali je odbijao ponuđenu saradnju jer nisu bili u pitanju “dovoljno intrigantni scenariji”. Scenario koji ga je zaintrigirao potpisuje Marjan Alčevski, scenarista dokumentarnih i kratkometražnih filmova, kao i hrvatske humorističke serije “Cimer Fraj”.

Iz Hrvatske je i jedan od vodećih glumaca regije, Goran Bogdan, čije ime, mada još uvijek nezvanično, mediji pominju kao jednog od glavnih glumaca ovog projekta, poznat inostranoj publici po šest epizoda serije “Fargo” u kojoj je ostvario upečatljivu ulogu, kao i u popularnoj srpskoj seriji “Senke nad Balkanom”. Trenutno se u kinima prikazuje moralistička drama “Agape”, u režiji Branka Šmita, najavljena i za predstojeći FEST, u kojoj je odigrao možda najzreliju i najdelikatniju ulogu u dosadašnjoj karijeri.

Bogdan nije komentarisao tu vijest, a Alčevski je za Jutarnji list  izjavio da je u pitanju o realistička, slojevita dramska serija koja se fokusira upravo na (jake) likove, i da njegov scenario za šest epizoda uključuje i motive korupcije sistema i sudstva, što na izvjestan način potvrđuje i najava serije: "Troje potpunih neznanaca povezaće nesrećan splet okolnosti, kada pokušaju da pomognu žrtvi nasilja. Kako posljedice njihovih djela počinju da im se uvlače u svaki aspekt života, ti obični ljudi različitog ekonomskog statusa i porijekla odlučuju da ponovo uspostave kontrolu nad svojim životima…”

Prva serija u HBO produkciji na Balkanu, na neki način će biti i posveta gradu Zagrebu, ali sama priča je univerzalna - u njoj se tematiziraju “trenutno preovladavajuća osjećanja frustracije, bespomoćnosti i pasivnosti u svakodnevnom životu običnog čoveka u regionu, a i šire”.

401 Views
Urednik

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio