Tri evropska oskara za film “Quo vadis, Aida”

12 decembar 2021
Author :  

Evropska filmska akademija (EFA) dodijela je sinoć nagradu za najbolju režiju Jasmili Žbanić, a najboljim proglasila film “Quo vadis, Aida”. Pored toga, nagradu za najbolju žensku ulogu osvojila je Jasna Đuričić, što je trijumfalni uspjeh bh. filma koji je bio u veoma jakoj konkurenciji.

Za najbolji evropski film odnosno najbolju režiju bili su nominovani italijanski sineasta Paolo Sorentino, njemački oskarovac Florijan Zeler, rumunski reditelj Radu Žude, i mlada Džulija Dukorno,dobitnice Zlatne Palme ovogodišnjeg Kanskog filmskog festivala.

Za najbolju mušku ulogu nagrađen je slavni Entoni Hopkins, a film “Otac” dobio je i nagradu za najbolji scenario koju dijele Kristofer Hampton i reditelj Florijan Zeler.

Najbolja evropska komedija je norveška “Nindža beba”(Ninjababy), a najbolje dokumentarno i ujedno animirano ostvareno, dakle dvostruki laureat danski film “Bjekstvo” (Flee/Flugt).

Nagradu za životno djelo osvojila je pionirka mađarske kinematografije Marta Mesaroš, a za evropski doprinos, postignuće u svjetskoj kinematografiji renomirana danska režiserka Suzan Bir, tako da se slobodno može reći da je 34. EFA bila u znaku žena.

Jasmila Žbanić posvetila je svoju nagradu svim ženama i majkama Srebrenice.

83 Views
Urednik

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio