Završen 27. FAF u Beogradu, nagrađeni najbolji autorski filmovi

04 decembar 2021
Author :  

Projekcijom „Žurnala o Želimiru Žilniku“ autora Janka Bljaka sinoć je svečano zatvoreno 27. izdanje renomiranog Festivala autorskog filma u Beogradu, kao i dodjelom festivalskih nagrada.

Žiri takmičarskog programa dodijelio je Grand pri francuskom filmu „Perje“, u režiji Omara el Zoharija, za „precizno i smelo režiran uznemirujući i emotivan prvenac“, a za najbolju režiju nagrađen je reditelj iz Bolivije Kiro Ruso, za film „Veliko kretanje“.

Nagrada Gordan Mihić pripala je, kako je žiri naveo, “filmu koji nas nikada ne pusti“, pod nazivom „Opuštanje pesnica“, a nagradu za najsinematičniju sekvencu (u čast Slavka Vorkapića) takođe je zaslužila ruska režiserka Kira Kovalenko, za završnu sekvencu filma „Opuštanje pesnica“.

U sklopu takmičarskog programa prikazani su i debitantski dugometražni igrani filmovi Dušana Kasalice (“Elegija lovora”) i Milice Tomović ( “Kelti”). Potonje ostvarenje, inače nagrađeno na nekoliko inostranih festivala, trenutno se prikazuje u bioskopima Srbije i Crne Gore, baš kao i izuzetno satirični rumunski film “Baksuzni seks ili luda pornografija”, koji je režirao Radu Žude, dobitnik Zlatnog medveda na Berlinskom filmskom festivalu (na FAF-u prikazan u izvrsnom Glavnom programu, van takmičarske konkurencije).

Specijalna priznanja glavnog žirija osvojili su „Konačna sloboda“, austrijskog autora Sebastijana Majzea (nedavno nagrađen i na Zagreb film festivalu) i „107 majki“ Petera Kerekeša, čija radnja je takođe smještena u zatvor, u kome boravi majke-zatvorenice iz Ukrajine.

Za najbolji u selekciji Hrabri Balkan žiri tog programskog segmenta proglasio je film „Zemlja toplih voda“ u režiji Ivana i Igora Buharova, dok je specijalno priznanje pripalo filmu „Raseljeni“ Samira Karahode.

Nagradu za najbolji snimateljski rad, pod nazivom „Aleksandar Petković“, dobio je Pablo Paniagui, direktor fotografije filma „Veliko kretanje“.

U novoustanovljenoj sekciji Sirovo između ostalih su prikazani i “Benedeta “, poslednji film Pola Verhovena, ali i “Jagnje” islandskog autora Valdimara Johansona, oba među najbolje ocijenjenim ovogodišnjim ostvarenjima.

Ovogodišnji FAF otvoren je projekcijom “Francuske depeše” Vesa Andersona, a tokom otvaranja (poprilično posjećenog) festivala uručena je Nagrada za životno djelo koju je lično primio sineasta Goran Marković.

98 Views
Urednik

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio