"Ti imaš noć" Salatića i "Teret" Glavonića najbolji filmovi beogradskog FAF-a

30 novembar 2018
Author :  

Glavnu nagradu Festivala autorskog filma u Beogradu, koja nosi ime čuvenog režisera Aleksandra Saše Petrovića, ravnopravno su podijelili film “Teret “ u režiji Ognjena Glavonića iz Srbije i “Ti imaš noć” reditelja Ivana Salatića iz Crne Gore. Potonje ostvarenje osvojilo je i nagradu„Aleksandar Petković Petko“ za najbolji snimateljski rad koje je pripalo Ivanu Markoviću, direktoru fotografije Salatićevog debitantskog dugometražnog filma.

“Teret “ je takođe debi mladog režisera, koji je nakon kontroverznih komentara od onih koji nisu ni vidjeli film dočekao domaću premijeru u Kombank dvorana (bivši Dom sindikata) pred brojnim auditorijumom, a Glavonićev film je ispraćen gromkim aplauzom – što je takođe svojevrsna nagrada i satisfakcija za nepravedno napadanog filmskog autora na samom početku karijere - uprkos brojnim festivalskim nagradama.

Nagrada za režiju u glavnom takmičarskom programu FAF-a pripala je filmu "Ajka", drugi dugometražni film kazahstanskog reditelja Sergeja Dvorcevoja, koga pamtimo po izuzetnom debiju “Tulpan” koji je takođe prikazan i nagrađen na jednom od prijašnjih izdanja uglednog beogradskog festivala.

Specijalna nagrada prof. Vlade Petrića za “najsinematičniju sekvencu u igranom filmu”, koja se dodjeljuje u čast legendarnog Slavka Vorkapića, vjerovatno očekivano pripala je eksperimentalnom filmu "Knjiga slika" u režiji (još jedne legende) Žan Lik Godara.

U programu "Hrabri Balkan" glavnu nagradu je dobio film "Titanijum" rediteljke Gokce Erdem, a posebno priznanje žiri je dodijelio filmu "Intervju" režisera Nermina Hamzagića.

FAF je otvoren dodjelom nagrade za životno djelo Želimiru Žilniku, kome je ovogodišnje izdanje festivala bilo i posvećeno - “kao umjetniku poetike odbačenih, marginalaca, ljudi koje su društvo i svijet zaboravili”.

Festivalske programe, u proširenim propratnom programu u odnosu na ranija izdanja, uobičajeno je pratila brojna publika, a tokom današnjeg dana slijede reprize nekih od najgledanijih filmova za koje je tražena “karta više”, među kojima su i recentna ostvarenja Hirokazu Koreede (“Kradljivci”) i Gaspara Noe-a (“Klimaks”), ali i nagrađeni filmovi “Teret” i “Ajka”, između ostalih.

24. FAF sinoć je svečano zatvorio poznati rumunski režiser i scenarista Kristi Puju koji je držao veoma posjećen masterklas, jedan od najuspjelijih pratećih programa festivala koji je održan od 23. do 30. novembra.

30 Views
Urednik

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio