"Teret" nagrađen u Zagrebu i Istočnoj Anadoliji, uskoro premijera u Beogradu

17 novembar 2018
Author :  

Igrani debi Ognjena Glavonića dobio je glavni nagradu na upravo završenom ZFF-u (Zagreb Film Festival) a za najbolji dugometražni film proglašen je i na 8. Internacionalnom festivalu u Malatiji, u istočnoj Anadoliji, gdje je Nuri Bilge Džejlan, jedan od najcjenjenijih sineasta današnjice, uručio nagradu mladom glumcu Pavlu Čemerikiću.

Podsjetimo, film je premijerno prikazan na "Nedelji kritike" na prestižnom Kanskom filmskom festivalu u konkurenciju za najbolji debitantski film, što je samo po sebi uspjeh, zatim je Leon Lučev na SFF-u (Sarajevo Film Festival) osvojio Srce Sarajeva za najboljeg glumca, dok je nagradu za najbolju režiju autor primio u Slovačkoj, kao i još nekoliko nagrada festivalskih žirija odnosno filmskih kritičara.

Uprkos pozitivnom odjeku u inostranstvu, u Srbiji je protiv “Teret”-a vođena hajka u pojedinim medijima, koja je rezultirala negativnim izjavama i a priori stavovima o jednom art filmu od strane onih koji ga uopšte nisu gledali.

Priliku da to konačno učine imaće posjetioci Festivala autorskog filma u Beogradu 24. novembra, kada je će film doživjeti srpsku premijeru u Kombank dvorani (bivši Dom sindikata). Nije isključeno da na tom uglednom festivalu takođe bude nagrađen jer će biti prikazan u takmičarskoj selekciji.

Ognjen Glavonić potpisuje i scenario filma o vozaču koji sa Kosova putuje u Srbiju i u svom kamionu prevozi teret nepoznate sadržine, što počinje da ga opterećuje, sve u jeku NATO bombardovanje Srbije…

“Teret” se tematski nadovezuje na nagrađivani dokumentarni film istog autora, “Dubina dva”, o tajnoj a kasnije dokazanoj operaciji prebacivanja leševa kosovskih civila u hladnjačama.

U intervjuu za Jutarnji list autor pojašnjava da je zapravo istraživanje za igrani film prethodilo dokumentarnom ostvarenju: “…Kada sam počeo raditi na filmu mislim da sam kroz put tog čovjeka i njegovo saznavanje istine o tome u čemu učestvuje želio govoriti o odgovornosti, saučesništvu, šutnji i neznanju. Kasnije, nakon „Dubine dva“, scenario za „Teret“ je malo promijenjen i on je za mene postao film o tome što jedna generacija ostavlja drugoj, refleksija o bliskoj i malo daljoj prošlosti, portret zemlje i ljudi u jednom specifičnom trenutku raspada svijeta u kojem su nekad živjeli te zbir i sudar vlastitih iskustava, sjećanja, snova i slika iz vremena NATO bombardovanja…”

Pored pomenutih glumaca u filmu igraju i Tamara Krcunović, Ivan Lučev, Igor Benčina,Radoje Čuić, Stefan Trifunović i drugi.

Direktor fotografije je Tatjana Krstevski, a film je snimljen u srpsko-hrvatsko-francuskoj koprodukciji i podržan je od strane više evropskih fondova.

57 Views
Urednik

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio