Beogradski Sindikat - prvo ime ovogodišnjeg Bedem Festa

28 februar 2018
Author :  

Deveti nikšićki Bedem Fest je počeo svoju promotivnu kampanju. Ovogodišnji festival se seli iz posljednjeg u prvi vikend avgusta, dakle na početak, umjesto na kraj godišnjih odmora. Novi termin ne garantuje, ali posjetioci se bar mogu nadati nešto višim temperaturama u noćnim časovima. Pod novim sloganom „Tvoj grad“ na zidinama stare tvrđave će se i dalje priča graditi oko starih vrijednosti: entuzijazma, volonterizma i avanturizma.

Muzika je, naravno, najvažnija. Prva velika najava, gostovanje hip hop atrakcije Beogradski Sindikat u udarnom terminu, otvara priču staru šest godina, priču u kojoj se nacionalizam i patriotizam s različitih tačaka gledišta različito očitavaju u glavama pojedinaca, a na temelju otvorene političke angažovanosti koju prezentuju, što je u jednom trenutku zbog komentara u medijima i komentara posjetilaca Lake festa, natjeralo Boška Ćirkovića, člana benda, da izjavi da nikad više neće doći u Crnu Goru. Naravno, svjesni koliko im je publika ovdje naklonjena, tu izjavu su brzo povukli, no činjenica je da se od tada nisu pojavljivali u Crnoj Gori. Njihova je antirežimska poetika na neki način i u skladu sa sloganom ovogodišnje muzičke fešte, i željom da se grad dovede do tačke na kojoj će ljudi dobiti razlog da ga nikad ne napuste, no njihova bazična hip hop podloga pomalo izlazi iz zone očekivanja velikog dijela stalne bedemske publike. Osim tih duhova prošlosti koji će se vjerovatno probuditi i u drugi plan staviti muzičko zaleđe ove beogradske ekipe, bar do trenutka kad dođu i njihov nastup počne na radost ogromne skupine fanova, otvara se i pitanje u kom pravcu će novo izdanje festivala ići. To pitanje smo postavili prvom redu organizatorskog tima, direktoru festivala Petru Šundiću.

Mišljenja oko prve festivalske najave jesu i tek će biti podijeljena. Bedem Fest je u posljednje dvije godine pažljivo birao učesnike, stavljajući akcenat na kvalitet i na ekskluzivitet u smislu okupljanja izvođača koji su svoje karijere već jednom doveli do vrhunca, pa su se zanavijek na tim vrhuncima zaustavili, bez potrebe da se ikome dokazuju. Isto tako, njegovanje naklonosti usmjerene ka alternativnoj muzici, u čijoj osnovi je rock sa svim svojim dodacima, nije uvijek do kraja bilo ispoštovano, no i Zvonko Bogdan se pokazao kao jedna dobra ideja organizatora i prilika da se iskoči na kratko iz zacrtanih obruča. Gdje je tu mjesto Beogradskom Sindikatu i da li se radi o odgovaranju na želje masovnije publike?

Na samom početku želio bih da istaknem da ne mislim da je Bedem fest u poslednje „dvije godine“ pažljivo birao svoje izvođače, već je to imanentno od samog nastanka ovog festivala, u koji gotovo pa niko i nije vjerovao, osim kruga prijatelja okupljenih oko ideje ukazivanja poštovanja prema nasljeđu kultne EKV. 

Upravo je svih ovih godina Bedem fest pažljivo i rekao bih čak revolucionarno i hrabro išao svojim putem, ne obazirući se i opterećujući se masovnošću, a naročito ne željama publike. Upravo suprotno. Našoj publici smo nudili i uvijek ćemo nuditi veoma autentične, i u krugovima poštovalaca alternativne muzike, nepoznate ili relativno nepoznate izvođače. Naročito demo scenu. Prvo lokalnu, potom regionalnu i internacionalnu. 

Bedem fest je zaslužan za oživljavanje i buđenje mnogih izvođača i „zaboravljenih“ bendova, koji su upravo nakon svog nastupa na ovom festivalu opet krenuli iznova u nove izazove pred sobom...

Ja bih rekao da je Bedem fest festival muzike u širem smislu i moja je namjera da se do desetog, jubilarnog izdanja na drevnim zidinama pojave izvođači iz različitih muzičkih žanrova, koji su pri tom ostavili neizbrisiv trag i uticaj u svijetu muzike.

Beogradski Sindikat je lično moj izazov iz više uglova. Uvjeravam Vas da apsolutno nijesam razmišljao o masovnosti, apsolutno. 

Nakon pet uzastopnih godina pozivanja ovog benda, kada Bedem fest nije ni bio ovo što jeste danas, ja pokušavam da ih dovedem. Naročito ako se uzme u obzir činjenica da su „nezvanično“ kružile priče da se nikada više neće pojaviti u Nikšiću i Crnoj Gori. A  ja upravo želim nemoguće. Zar dolazak Josipe Lisac, Bisere Veletanlić i mnogih drugih nije dokaz za moju tvrdnju? Riječ je o bendu sa jasnim stavom i trajanjem od skoro 20 godina, koliko god to neko poštovao ili ne.

Naravno, njihov dolazak će od mnogih biti u startu „osuđen“, ali Vas ja uvjeravam da je najvažniji motiv dovođenja ovog benda da upravo neko poput mene ugosti ovaj sastav. Istina je da ih prate mnoge kontroverze, ali sam ja ponosan. 

Uostalom, tim činom samo nastavljam dobru tradiciju ukazivanja poštovanja prema hip-hop i rep izvođačima. Dokaz za to je dolazak Marčela, Eda Majke, Frenkija i mnogih drugih.

Da li će ostali izvođači ovogodišnjeg Bedema na bilo koji način moći da zadrže onaj duh muzičke posebnosti koji je istu publiku godinama vukao na zidine stare nikšićke tvrđave? Zapravo je pitanje da li je BS samo izniman ovogodišnji slučaj, ili se otvaraju vrata zidina hiphop i rep muzici u širem smislu.

Najavili smo prvog izvođača, brojna iznenađenja tek predstoje. Nakon objavljivanja kompletne liste izvođača mnogima će biti jasna moja ovogodišnja misija i poruka festivala. 

Bedem fest je „Tvoj grad“ i kao i uvijek spreman da kapije drevnih zidina otvori svima onima koji su ostavili neizbrisiv trag u muzici, kao i onima koji tek počinju da stvaraju svoje karijere. Obećavam festival obojen bojama umjetnosti, emocija i nezaboravnih trenutaka za pamćenje. Vrijeme će najbolje pokazati jer ono nudi odgovore na sva pitanja.

500 Views
Urednik

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio