Prve najave EXIT festivala: Zigi Marli, Riči Houtin, Idles, Alis Merton...

17 januar 2018
Author :  

Od 12. do 15. jula Petrovaradinska tvrđava ugostiće mnoštvo izvođača praktično svih zamislivih muzičkih žanrova, iako iz godine u godinu sve komercijalnijih i upućenih širokim narodnim masama. Prva imena najvećeg i najmasovnijeg festivala u ovom dijelu Evrope već su poznata.

Najstariji sin utemeljitelja rege muzike, pravi nasljednik legendarnog Boba Marlija nastupiće na glavnoj sceni novosadskog festivala, na kom je alternativna rege bina od osnivanja bila i ostala mjesto veoma dobrog provoda. Sa preko petnaest kvalitetom ujednačenih albuma u karijeri koja traje već tri decenije Zigi Marli nastavlja da širi pozitivnu energiju i ljubav kroz svoje pjesme, ali i najvoljenije hitove svog oca, koje će takođe izvesti i na ovogodišnjem EXIT-u, sa pratećim bendom koji čine izuzetni instrumentalisti.

Brutalni britanski post punk bend Idles dobio je fenomenalne kritike za njihov žestoki, beskompromisni album “Brutalism”, po mnogima jedan od najboljih albuma 2017. godine. Jedno od rijetkih do sada objavljenih imena koje može pojačati uzbuđenje poznavalaca rock i punk scene, ali vidjećemo šta će nam sledeće objave EXIT festivala donijeti. Pomenimo i druge najavljene žestoke izvođače: punk sastav Slaves, hard core rap bend Dog Eat Dog,  i njemačke metalce Grave Digger.

Alis Merton, kantautorka u usponu koja je do sada objavila samo dvije oficijelne pjesme, od kojih je debi singl “No Roots” postao planetarni superhit prošle godine, takođe će gostovati u Novom Sadu, ali ne kao “one hit wonder” što je nažalost postalo svojstveno komercijalizovanom konceptu EXIT-a koji se srozao u poslednjih desetak godina, kvalitativno ali ne i kvantitatitvno, nego kao zaista zanimljivo novo ime sa kompaktim pratećim bendom koji obećava.

Duo Ofenbach, sa masovno preslušavanim pjesmicama na You Tube kanalu upravo je tipičan predstavnik aktuelne festivalske politike EXIT tima, a DJ Mahmut Orhan mnogo poznatija sezonska atrakcija, dok će po svemu ispodprosječni Jax Jones i Burak Yeter moguće obradovati one sa (naj)manje zahtjevnim muzičkim ukusom.

Ljubitelje elektronske muzike očekuje uobičajeno jaka (mts) Dance arena na kojoj će (ponovo) gostovati zvijezde Riči Houtin i Adam Bejer (b2b sa Idom Engberg), te predstavnik berlinske scene Ben Klok, kao i drugi izvođači koje možete otkriti u kratkom promo spotu.

Od nekad zaista velikog EXIT-a još uvijek očekujemo mnogo više nego što nam pruža poslednjih godina, ali možda će najave koje dolaze pojačati interesovanje i kvalitet jednog od najuspješnijih evropskih festivala.

312 Views
Urednik

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio