Paolo Sorentino i Ruben Estlund otvorili 11. Kustendorf

17 januar 2018
Author :  
Photo: Kustendorf-filmandmusicfestival

Za razliku od prethodnik godina kada se Kustendorf pozicionirao kao jedan najboljih filmskih festivala u regiji, ovog januara na programu je manje već afirmisanih autorskih filmova, uz izostanak ekskluzivnih gostiju iz svijeta filma koji bi mogli privući širu publiku, no to je na sinoć otvorenom festivalu uspješno nadomješćeno bogatijom ceremonijom otvaranja a tokom dana uobičajeno kvalitetnim i korisnim radionicama vrhunskih umjetnika – Paola Sorentina, bez sumnje jednog od vodećih sineasta današnjice, i još jednog istinskog autora koji takođe oblikuje evropsku arthouse kinematografiju, ujedno aktuelnog Kanskog laureata, Rubena Estlunda.

Estlundov “Kvadrat” prikazan je na otvaranju festivala na Drvengradu, dok će sledećih dana biti priređena mini retrospektiva Sorentinovih ostvarenja, među kojima je i jedno njegovo remek-djelo, film “Div” (“Il Divo”), ali i uvodna epizoda uspješnog TV serijala “Mladi papa”. Oba reditelja su održala sadržajne radionice za studente filmske režije odnosno mlade filmadžije u konkurenciji za nagrade koji, po tradiciji, imaju mogućnost ne samo da se sretnu nego i porazgovaraju sa vodećim filmskim stvaraocima iz Evrope i Azije, po čemu je ovaj festival, kojim rukovodi Emir Kusturica, jedinstven u ovom dijelu svijeta. Kao kuriozitet navodimo da je prisutnima na radionici Estlund otkrio cio sinopsis svog sledećeg filma, dok je Kusturica kazao kako Sorentina smatra najvećim živim režiserom, koji - da prafraziramo njegove riječi - nastavlja da korača putem dvaju važnih filmskih pravaca, italijanskog neorealizma i francuskog poetskog realizma.

"Savremene tendencije" - kako glasi jedna od festivalskih sekcija- donose filmovi Stefana Komandareva, Paola Viljalune, Mihaela Roskama, pomenutog Estlunda i posebno aktuelno ostvarenje rediteljke Lin Remzi “Nikad zaista nisi bio ovde” koji se našao na važnim top listama najboljih filmova iz prošle godine, po mišljenju nekoliko vrlo relevantnih filmskih kritičara, a koji će biti prilazani na Drvengradu, u tehnički impresvnim uslovima, kao i ranijih godina, na veliko zadovoljstvo učesnika i prisutnih filmofila.

U segmentu programa koji nosi naziv "Retrospektiva velikana" biće priređene projekcije domaćih klasika “Ko to tamo peva”, “Breza”, “Bravo maestro”, “Praznik”, ali i “Krugovi” Srdana Golubovića.

U glavnom, takmičarskom programu biće predstavljeni kratki filmovi mladih autora iz cijelog svijeta, a za Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje bore se i regionalni filmovi: “Lumpen “ Nikole Vučinića, “Loop” Matije Gluščevića, “Sve što raste” Milene Grujić i već nagrađivani kratkometražni debi Antonete Alamat Kusijanović “U plavetnilo” (potonja dva su večeras već prikazana).

Pobjednici 11. Kustendorfa biće poznati u nedelju 21. januara, do kada posjetioci mogu vidjeti i izložbu radova našeg poznatog scenografa Miljena Kreke Kljakovića, kao i slikarskog velikana Petra Lubarde.

U uvijek zanimljivom muzičkom dijelu programa, pored američkog gitariste Gerija Lukasa i benda No Smoking Orchestra, koji su zajedno otvorili festival, nastupiće i dobro znani Bajaga i Instruktori, te Vlatko Stefanovski, zatim francuski punk-folk bend Barbo i grupa Japalkan - japanski muzičari koji izvode tradicionalnu muziku Balkana na svoj način.

308 Views
Urednik

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio