Debi roman Dejana Atanackovića dobio NIN-ovu nagradu

15 januar 2018
Author :  

Vizuelni umjetnik Dejan Atanacković za svoj debitantski roman nagrađen je NIN-ovom nagradom, a dodjela prestižnog književnog priznanja danas je imala neuobičajeno dugo finale.

Naime, žiiri koji je radio u sastavu Tamara Krstić, Jasmina Vrbavac, Zoran Paunović, Mihajlo Pantić i Božo Koprivica (predsjednik žirija), odluku je donio sat vremena kasnije nego je bilo najavljeno, vijećajući između romana “Gorgone” autorke Mire Otašević u izdanju Geopoetike i romana “Luzitanija” u izdanju Besne kobile. Zanimljivo je da je potonja izdavačka kuća specijalizovana za stripove, tačnije grafičke novele, ali je napravila presedan u ovom konkretnom slučaju vjerujući u književne kvalitete autora koji inače živi u Firenci, gdje i radi.

Za prvi roman Atanackovića glasali su Mihajlo Pantić, Zoran Paunović i Tamara Krstić.

Luzitanija je roman koji pomjera granice, a preispituje temu ludila i načina suprotstavljanju haosu”, ističe se, između ostalog, u saopštenju žirija, “koji sugestivno nadilazi sopstvene vremenske i prostorne koordinate i izrasta u univerzalnu priču o temeljnim egzistencijalnim i društvenim pitanjima savremenog svijeta".

Ovaj utopijski roman, prema riječima autora, nastao je nakon istraživanja dokumenata i faktografije vezane za tzv. Doktorovu kulu u Beogradu, zgradu u kojoj je bila smještena psihijatrijska klinika tokom trajanja Prvog svjetskog rata, i to bez uplitanja okupatora u unutrašnju teritoriju te ustanove.

To je i bilo polazište za višeslojno prozno djelo u kojem se prepliću fantastično i dokumentarno, fikcija i fakti kroz dijalog o odnosu razuma i ludila, otvorenu sumnju u suprotnost tih pojmova, te kroz definisanje suprotstavljene im ljudske gluposti koja se često i veličala i slavila… Čini se da ovaj roman mnogo toga pokušava da kaže o sadašnjem društveno-političkom trenutku u Srbiji, ali i svim balkanskim državicama.

U najužem krugu za NIN-ovu nagradu pored pomenute “Gorgone” našli su se i knjige “Danas je sreda” Davida Albaharija, “Srodnici” Jovice Aćina i “Srebrna magla pada” Srđana Srdića kojem je glas dala jedna od članica žirija u prvom krugu odlučivanja o ovogodišnjem laureatu.

Članovi žirija pročitali su ukupno 179 knjiga, nekoliko puta sužavali listu kandidata da bi danas svečano proglasili “Luzitaniju” za najbolji roman 2017. godine.

Urednik

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio