Danas počinje Indirekt Showcase u Beogradu

11 oktobar 2018
Author :  

Danas startuje četvrto izdanje Indirekt Showcase Festivala i trajaće do 13. oktobra,a na njemu će se predstaviti muzičari iz regiona kao i Mađarske, Bugarske, Rumunije, Rusije, Poljske i Švajcarske.

Showcase festival znači da će u Beogradu tokom tri dana biti mnogo booking agenata, organizatora festivala, producenata, izdavača i drugih profesionalaca u muzičkoj industriji koji će pratiti nastupe bendova i kantautora iz pomenutih zemalja koji se održavaju na tri lokacije, a to su Atom Akademija, Soul Society i Dorćol Platz. 

Između dvadesetak najavljenih nastupa izdvojili smo sledeće na koje bi trebalo obratiti posebnu pažnju, iako bi zapravo trebalo čuti što više od ponuđenog, koliko je to moguće, jer se, nažalost, mnogi koncerti preklapaju.

Ivica, indie dvojac koji njeguje senzitivni meditativni rok, koji svoje mjesto može naći i na marginama downtempo popa i shoegazea, u svom ispodglasju plasira formu problem plus zaključak/odsustvo zaključka, i na taj način, poput tihe vode, uvlači slušaoca u svaku od pjesama svog ovogodišnjeg albuma “Kakvi ste to ljudi”. Utisci se ne sabiraju u stihovima, već u naglašenim riječima, a uspavljujuće melodije ne dovršavaju proces uspavljivanja, već ostavljaju na pola puta do besvjesti, tačno na onom mjestu gdje je čovjek najranjiviji, pa se prepušta toliko da osjeti i ono što bi mu promaklo dok je sasvim budan. Kako to sve zvuči uživo, evo prilike da provjerimo.

I Virvel imaju tu uspavljivost, mada su malo drčniji u izrazu, i funkcionišu na prostoru cijelog stiha, često i strofe. Kod njih je i gitara jaka, iako nekako distancirana, kao da je najglasnija, ali je u drugoj prostoriji, što je zapravo izuzetan efekat. Žanrovski su u potpunosti nepredvidivi, ali se kreću nekom niskoenergičnom shoegaze trakom s koje ne(pre)naglašeno otvara više značenja nego pretjerana buka.

Riječki dvojac The Siids su energičniji, vokalno pogotovo. Iako njihova muzika počiva na elektropopu, to je samo šira odrednica za skupove utisaka koji će na kraju biti uvijek novo čitanje muzičkog koda različitih vremenskih perioda koji su gradili senzibilitet ovih muzičara. Ima tu I agresije, i sirove emotivnosti, a pomalo i razvodnjenih momenata koje neće ugušiti ni pažljivo posloženi sintovi ni snažna gitara, jedino možda prateći vokali, onda kad se uključe da razbiju gornji sloj melodične gruboće. Gruboće, ne grubosti.

Na beogradskom Indirektu će nastupati i neki od naših znanaca, da tako nazovemo muzičare čije karijere pratimo od prvih dana, a dio nih je i nastupao u Crnoj Gori. Ichabod je svoj premijerni nastup imao na Indirektu u Umagu, tako da je najava njegovog nastupa za Beograd bila skoro pa očekivana. U međuvremenu je osvojio publiku festivala Novi Val u Budvi, a ovih dana je objavio i prvi spot za pjesmu “We could’ve had a better time”, neobičan spot koji spaja isto ono što i njegova muzika: nostalgiju, čekanje, odsustvo nade, nestrpljenje i pokušaje da se ubije vrijeme dok se bar nešto od prethodnopomenutog ne realizuje, iako je jasno da ništa neće.

Sergio Lounge je osvojio važne demo festival, što mu je omogućilo da ove godne bude gost, i to kakav gost, Bedem festa. U tom smislu zavidimo svima koji će biti gosti Indirekta, jer kombinacije žanrova koje ova četvorka izvodi, sklapanja prošlog sa sadašnjim, filmskog sa realnim, dalekog sa bliskim, a sve to pažljivo i s toliko žive energije koja uvijek bude zaustavljena onda kad se bend najbolje zagrije, što znači da je uvijek malo, jako malo vremena i da je vrijeme za neke polumaratonske svirke. Istim povodom smo i nekoliko godina unazad uživo slušali i bend Dingospo Dali, a ove godine i makedonski bend Ki, što će reći da demo scena možda i nije najjača ikad, ali da smo konačno s istom u toku, i da sve više bendova polako dobija onoliko festivalskog prostora koliko zaslužuje.

S izvrsnog hrvatskog izdanja Indirekta ove godine, u Beograd će se preseliti i Tus Nua, bend koji kombinuje gitarski rok i meditativni pop onako kako sanjiva snaga ženstvenosti može razbiti i najkompleksniju ljušturu ispod koje se krije toplo srce. I jedan od najboljih live bendova iz Srbije, niški Igralom, nalazi se na listi izvođača. Njihov drugi album “Sunovrat” je ozbiljan kandidat za album godine, pa se samim tim od njihove svirke najviše i očekuje. Neki će možda očekivati i više nakon silnih pohvala i pozitivnih recenzija, među kojima je i OVA.

Evo kompletnog programa festivala sa kojeg ćemo imati podroban izvještaj:

ATOM AKADEMIJA
 Četvrtak 11.10
.
IVICA (SRB)
KI (MK)
SLONZ (SRB)
 Petak 12.10.
THE SIIDS (CRO)
NEXT EX (ROM)
KILLEDBYCAR (POL)
 Subota 13.10.
VISIONS IN CLOUDS (CH)
VIN TRISTE (SRB)
TUS NUA (CRO)

SOUL SOCIETY
 Petak 12.10.
IVATU (RUS)
BULLET FOR A BADMAN (SRB)
VERA JONAS EXPERIMENT (HU)
 Subota 13.10.
ICHABOD (CRO)
PASSED (HU)
DINGOSPO DALI (SRB)

DORĆOL PLATZ
 Petak 12.10.
LUCIA (ROM)
THE BLACK ROOM (CRO)
VIRVEL (SRB)
 Subota 13.10.
RADIOSLAM (POL)
IGRALOM (SRB)
SERGIO LOUNGE (SRB)

83 Views
Urednik

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio