Nina Romić i mladi kantautorski glasovi (koji se daleko čuju) na festivalu "Novi val"

17 avgust 2018
Author :  

Već četvrtu godinu za redom u Budvi se okupljaju pažljivo probrani filmski i muzički stvaraoci, oni čiji je doprinos obilježio period u kome se festival događa, ili sjajnim albumom, serijom singlova, aktuelnim kratkometražnim filmom, a ponekad i samom pojavom koja može pomjeriti poimanje novog zvuka među posjetiteljima festivala. I zaista, osim demo bendova koji nastupaju na Bedem festu, jedino na Novom Valu vas dočekaju nova imena, još uvijek nedovoljno poznata i tamo gdje su ponikla, a kod nas pogotovo svježa, a kvalitetna do te mjere da mogu da sviraju uz afirmisane muzičare. Naravno, dočekaju vas i istinske zvijezde svog žanra.

Iz Banjaluke dolazi Sir Croissant, mladić kog smo ispratili od prvih dana, a čiji je prvi veliki iskorak iz anonimnosti bio na festivalu Indirekt u Umagu. Na Novi Val stiže sa dva izuzetna EP izdanja („Let me sleep“ i „If I was a fish I would cry“), gitarom i senzibilitetom dječaka koji je prerano odrastao. Njegovi stihovi ne napuštaju polje interesovanja nadarenog srednjoškolca, ali način na koji uklapa svakodnevnicu u predivne, nademotivne zvučne odlomke, preraspodjeljuje sjetu na svako zainteresovano uho. To je muzika koja ne opterećuje, a u isto vrijeme rasklapa sve misli na njihove inicijalne tačke.

I Ichabod je od prvih pjesama prisutan na našem portalu, samo što se nekad zvao Bruno Šlat i više je naginjao američkom folku, dok pod pseudonimom zaigrava emociju, opušta prste i njegova je sjeta zvonkija i prijemčivija, popična, gotovo kao da samu sebe pokušava da izvuče iz zatvorenog kruga razočaranja. Ovo sve na osnovu tek dvije pjesme iz nove faze, „Never Alone“ i „We Could've Had a Better Time“ koje su dostupne, a sprema se i treća koju očekujemo neposredno pred festival u Budvi.

Nina Romić drugi put posjećuje Budvu, i to u godini u kojoj promoviše svoj novi album „Sloboda“. Jedna od najznačajnijih kantautorki regiona je svoju pripovjedačku širinu još na albumu „Stablo“ počela da svodi na biranu metaforičnost, a u svom četvrtom muzičkom poglavlju se rasplinula muzički, pa svaka od pjesama obiluje bogatim aranžmanima koji ispunjavaju prostor do posljednjeg detalja, zaustave dah da bi postala disanje samo. Nina Romić ima moć da na tišinu odgovori silinom koja se materijalizuje unutar svakog slušaoca pojedinačno, a njen način je nesputana emocija, glas samosvijesti i miline, posvećenost svemu što u toku nastupa otrgne od sebe, njena dominantna ženstvenost i na kraju cijeli mali bend koji je prati posvećeno i spretno.

Mađarski elektro bend Belau donosi meditativni elektro zvuk na otvoreno more. Njihove umirujuće tonove i senzitivnost je nemoguće odvojiti od prostora, zvuk se utiskuje u svaki kamen kao da govori u njegovo ime. Taj neki osjećaj povezivanja pokretnog i nepokretnog je dio posebne izlistanosti emocija koju će muzika, oslobođena početaka i krajeva, uvijek staviti u prvi plan. Njihov cilj je uživanje na oba plana, i izvođačkom i slušalačkom. U Budvu dolaze kao četvorka.

U filmskom dijelu programa biće predstavljeni daroviti reditelji odnosno rediteljke iz okruženja, oni koji tek počinju da se bave filmskom umjetnošću, a u čijem fokusu su mladi. Biće prikazan nagrađivani diplomski film Maše Šarović za ovo ljeto više nego prikladnog naslova "Najtopliji dani leta", zatim bajkoliko ostvarenje “Krila i stvari” u režiji Jelene Gavrilović i Stefana Đorđevića, te (teen) drama o odrastanju “Nitko nije savršen” u režiji Barbare Vekarić koja je nedavno predstavila svoj dugometražni debi na festivalu u Puli, a novi kratki film prezentovaće lično u Budvi. To su redom filmovi o sazrijevanju, o junacima i junakinjama koji tek upoznaju sebe i spoznavaju svijet oko sebe, a na otvaranju festivala planirana je projekcija animirane verzije “Ježeve kućice”, jednog od omiljenih djela Branka Ćopića, u režiji Eve Cvijanović. To će ostvarenje posebno biti privlačno za najmlađu publiku, ali i za njihove roditelje, kada se uz naratora Radeta Šerbedžiju, koji je posudio glas Ježurki Ježić, prisjete parčeta sopstvenog odrastanja.

I koncerti i filmske projekcije održaće se na sceni između crkava u budvanskom Starom gradu, 7. i 8. septembra počev od 19:30 časova, u organizaciji nevladinog udruženja “Agora”. Volontersku akciju u sklopu "Novog vala" i ove godine podržala je delegacija Evropske unije u Crnoj Gori.

321 Views
Dragana Erjavšek

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio