Kompletiran program festivala "Novi val": stižu i Stray Dogg

02 septembar 2018
Author :  

Novi Val je budvanski festival koji svake godine iznjedri neke nove načine uživanja u muzici, i u kratkim filmovima, i to pazeći isključivo na kvalitet svojih gostiju a ne na njihovu medijsku zastupljenost. Na otvaranju, u petak 7. septembra na sceni između crkava u Starom gradu, biće prikazan mnogonagrađivani animirani film “Ježeva kuća”, u režiji Eve Cvijanović, rađen po omiljenom djelu Branka Ćopića, naslov koji je zapravo privukao izuzetnu medijsku pažnju, ovjenčan nagradom na Berlinskom festivalu, pa će ta projekcija sigurno biti najposjećenija.

Po četvrti put tokom drugog vikenda mjeseca septembra, ovaj pažljivo koncipirani festival okuplja izvođače koji su osvježili kantautorsku scenu u okruženju, kako svojim stvaralačkim senzibilitetom tako i integritetom autora, dakle uvjerenjem da kvalitetna muzika ne mora nužno da pravi kompromise. Na drugoj strani režiseri na početku karijere, među kojima je značajan broj djevojaka, predstavljaju se filmovima koji i u vizuelnom i u narativnom smislu aktuelizuju i modernizuju kratkometražnu produkciju u regiji, najčešće fokusirani na teme odrastanja i sazrijevanja.

Gošće festivala biće Barbara Vekarić i Maša Šarović, mlade rediteljke koje potpisuju filmove “Ni(t)ko nije savršen” i “Najtopliji dani ljeta” od kojih je potonji skupio cijeli niz nagrada. Riječ je o senzualnom studentskom radu, kome ne manjka erotizma i suptilne subverzije, o mladom bračnom paru koji pokušava da ispolji svoju seksualnost u stanu roditelja jednog od protagonista.

Pored pomenutih, publici u Budvi predstaviće se Nikica Zdunić filmom “13+” u kome glavna junakinja, tinejdžerka, “odbija” da odraste, zatim emotivno snažna storija u režiji Nikole Polića, o nesnalaženju obrazovanog mladića u tranzicionim vremenima (“Mogu sam”), film o začudnom zločinu u brdima Crne Gore u režiji Dušana Kasalice (“Soa”), drama Jasne Nanut o djevojci koja em gubi posao, em raskida sa dečkom, em je primorana da se vrati da živi sa svojim ocem, udovcem (Tanja). Na programu je i drama Nikole Zdravkovića, o dvojici srednjoškolaca, inače blizanaca sasvim različitih karaktera, koji se sukobljavaju oko djevojke (“Škrge”), kao i poetična priča “Krila i stvari” koju su korežirali Jelena Gavrilović i Stefan Đorđević.

Pomalo nezgodna situacija u kojoj je već najavljeni mađarski bend Belau bio prinuđen da otkaže nastup zbog odgađanja njihovog koncerta na sjeveru Evrope srećom neće umanjiti atraktivnost muzičkog dijela programa, pogotovo što će u Budvu stići Stray Dogg, i to u punom sastavu.

Beogradski neosenzitivci se više ne moraju posebno ni predstavljati, jer su postali jedan od najvažnijih bendova današnjice, pomalo i van okvira svog specifičnog žanra, ako uopšte postoji neka rastegljiva kategorija u kojoj se pop, soul, rok i amerikana drže za ruke. A mora da postoji. Njihovi nastupi su u stanju da koncentrišu sve emotivne slojeve na jednom mjestu snagom izuzetne usviranosti i sugestivnim vokalnim varijacijama, a budući da se od njihovog posljednjeg albuma nakupilo pjesama za još jedan, koji je u pripremi, možda bude i nekih noviteta na pozornici između crkava.

Nastupiće i neodoljiva Nina Romić, o kojoj smo već pisali, ali da ponovimo: jedna od najznačajnijih kantautorki regiona ima tu rijetku moć da na tišinu odgovori silinom koja se materijalizuje unutar svakog slušaoca pojedinačno, a njena je interpretacija puna nesputanih emocija uz izvanrednu sviračku podršku pažljivo probranih muzičara koji je prate. U Budvi će nastupiti kao trio u formaciji Nina (vokal i gitara), Frederik (klavijature i harmonika) i Filip na električnoj gitari.

Budvanski duo Haze & Ash trenutno završava svoj prvi album, koji se nestrpljivo očekuje s obzirom na pažnju koju su izazvali svojim prvim singlom, a donekle i drugim, te sa samo nekoliko nastupa na značajnim festivalima u čijem su fokusu nezavisni izvođači i kantautori. Na svom drugom koncertu na festivalu “Novi val” imaće sviračku podršku pa će nastupiti kao petorka (dvije gitare, bas, klavijature i bubanj).

Pored Haze&Ash, i grupe Stray Dogg, koji su na programu iste, prve večeri festivala, još pet muzičara će prikazati sve što umiju, na svom prvom koncertu u Crnoj Gori. Riječ je o makarskom pop-rock bendu Rezerve, koji su svojim debijem podigli puno prašine i prodorno penetrirali na muzičku scenu Hrvatske, pretendujući da postanu prava mainstream atrakcija. U njihovoj muzici sa puno šarmerskog humora, i u potpunosti ljubavne tematike, smiješali su se mnogi uticaji – od jugoslovenskog novog talasa iz osamdesetih i britanskog punk-rocka s kraja sedamdesetih, da bi na live nastupima poentirali punk stavom i energijom koju jedva čekamo da osjetimo uživo.

Banjalučanin Sir Croissant, pravim imenom Igor Božanić, na četvrti “Novi Val” stiže sa dva izuzetna EP izdanja, samo sa gitarom i senzibilitetom dječaka koji je prerano odrastao. Njegova muzika ne opterećuje slušaoca, a u isto vrijeme rasklapa sve misli na njihove inicijalne tačke. Potrebuje naročitu pažnju njegova nježna interpretacija, kao i svaka rafinirana izvedba, pa će to biti vrlo delikatan uvod u koncerte 7. septembra.

Iz Karlovca, drugog dana festivala 8. septembra, dolazi Ichabod, iza tog pseudonima krije se devetnaestogodišnji momak Bruno Šlat, koji zaigrava emociju dok opušta svoje prste i dopušta da zvuk raskošnih pop pjesama, posebno njegov glas, dotakne dušu slušaoca. Njegova je sjeta zvonkija i prijemčivija, “popična”, gotovo kao da samu sebe pokušava da izvuče iz zatvorenog kruga razočaranja – sve su to su utisci na osnovu samo dvije pjesme, „Never Alone“ i „We Could've Had a Better Time“, treću trenutno priprema i trebalo da se pojavi neposredno pred festival u Budvi.

Osječka trojka Harvo Jay je na klizećoj podlozi između sanjivog i drčno glasnog alt rock zvuka. Senzualna instrumentalna lelujanja su zarazna, odvlače i poklapaju preko glave, a onda se naglo okrenu u mjestu i potpuno promijene svoju strukturu. Takve zvučne igre su njihov zaštitni znak, kao i lirika koja ne ide dalje od ključnih momenata, pažljivo uklopljenih poenti na tragu poslovica i doskočica.

Pomalo psihodelična atmosfera koja u konačnici zaista ima snagu da izmjesti slušaoca iz sopstvenog prostora može biti najbolji način da se zatvori jedan ovakav festival koji i sam po sebi nema problema s granicama u bilo kom smislu, niti opipljivom niti duhovnom.

Na kraju, pomenimo i da festival organizuje nevladino udruženje Agora, da je finansijski podržan od strane Opštine Budva, uz pomoć HP “Budvanska rivijera” i niza lokalnih privrednika, dok su segmente programa podržali Ministarstvo sporta – Direktorat za mlade, kao i Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori, kroz projekat “STRONGO”.

472 Views
Urednik

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio