Sun Kil Moon - prvo veliko muzičko ime ovogodišnjeg SeaRock festivala u Kotoru

24 februar 2018
Author :  

Sad kad je u ljutitoj fazi života, a što ne bi trebalo vezivati u potpunosti za njegov muzički virtuozitet, u fazi kad dozvoljava sebi da dominira njegov bijes i prgava priroda (uglavnom onda kad ima priliku da se obruši na neke kolege muzičare ili kompletnu izobličenu javnost), a ne savršene instrumentalizacije i ritmovi koji klize i ušuškavaju (a to jeste nešto što je u bendu dovedeno do svoje“ najviše tačke), dolazi nam Mark Kozelek. Dolazi na SeaRock festival. Da ga umiri zalivska sparina. Da umiri on našu radoznalost i ponudi najbolje od svog benda Sun Kil Moon, kalifornijske folk rock skupine čija biografija bilježi ne samo jedan, već nekoliko vrhunaca, što će reći da s vremena na vrijeme dozvoljavaju sebi zatvorenost u izrazu i otklon od masovne prihvaćenosti. No, to ne mijenja činjenicu da je centralna figura jedan od najznačajnijih autora posljednje dekade i jedan od onih svjesnih svojih kvaliteta, čiji je stvaralački fokus uvijek na mračnijoj strani stvarnosti i čiji se izraz razliva kroz rešetke osjetljivosti na svim nivoima, bilo da pjeva o sebi iznutra, ili o svijetu koji posmatra s (ne)premostive distance.

Iako njegov posljednji album nije dobro prošao kod kritike, ni publika koja mu je posvećena, ni Kozelek sam tome ne pridaju značaj. Ipak, na temeljima albuma iz 2014. godine može da se dodvorava i narednih dvadeset ljeta. Hitova nema, samo nizovi koje ni u glavama ne možemo prekinuti, priče koje se naslanjaju jedna na drugu, vezane izuzetnim gitarskim meditacijama, nekad uspavljujuće dražesnim, nekad na ivici žustrosti, ali nikad preko linije koja će pasivnu agresiju osloboditi pasivnog.

Čini se da Kozelek-autor nije u potpunosti iscrpljen, jer iako album „Common As Light And Love Are Red Valleys Of Blood” tek ima godinu dana, već postoje suptilne najave za novi, tako da još uvijek nismo sigurni šta ćemo sve slušati na kotorskoj Ljetnjoj pozornici, ali nadamo se i nekim svijetlim momentima njegove diskografije i ne sumnjamo da je Kotor ponovo, sudeći po ovoj najavi, konkurentan svima za najbolju crnogorsku svirku u tekućoj godini. A tek je prva najava.

Urednik

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio