UMJESTO FESTIVALSKE NAJAVE: Zorica Kondža u pet pjesama

24 mart 2018
Author :  

U svijetlu jedne zaista dobre najave Bedem Festa, na ovom mjestu se vraćamo na kratko nekim od najboljih momenata Zorice Kondže, momentima koji su obilježili prvu polovinu osamdesetih godina. Pet pjesama u kojima se subjektivno i objektivno stapaju, jer nije bilo lako odlučiti između tridesetak sjajnih izvedbi, i isto toliko kompozicija koje je uglavnom potpisivao Marin Limić.

1..Ima jedan svijet

Veličina pjesme se može odrediti činjenicom da, i pored toga što smo je čuli najviše puta u životu, još uvijek nam je nije dosta. Nema ko nije pokušao, nekima je i uspjelo da udahnu pjesmi „Ima jedan svijet“ drugačiji život, ali nikad niko nije kao Zorica Kondža mogao da oslika drhtaj, onaj zemljotres iznutra koji se na putu ka spolja gasi. Gasi ili postane pjesma koja je u sebe sabila i želje i nemogućnosti i krik i uzdisaj i gubitak i volju, pjesma koju je napisao muškarac u ime žene, onako kako neke žene nisu mogle sebe da objasne. Ova pjesma bi sigurno našla svoj put do publike i da je nekom drugom poklonjena, jer sama po sebi je izuzetna, ali ispjevana glasom Zorice Kondže, možda i najboljim ženskim vokalom koji je Hrvatska ikad imala, agresivno nam se uvukla pod kožu, i u svakom pojedinačnom slušaocu formirala poseban DNK.

2.. Koncert za bušilicu i orkestar

Album „Cementna prašina“, objavljen 1981. godine, bio je na dva kraja progresivne rock muzike i mediteranskog popa obojenog najupečatljivijim gitarskim produžavanjima, spajajući tako muzičke svijetove na način koji ni u današnje vrijeme ne bi ostao nezapažen. Tako se na B strani iz pjesme „Ja sam more, ti si rijeka“ , nježno-agresivne posvete sukobu dvojine seli na kompletnu agresiju u pjesmi „Koncert za bušilicu i orkestar“ u dva koraka, na sukob između pojedinca današnjeg doba i okoline zarobljene u sopstvenoj prošlosti. Sjajna verzija Zorice Kondže, razdragano ljutita, ali ekspresivna kao i uvijek, u stanju je bila da uvuče u konflikt koji se ugnijezdio u pjesmi, ma koliko se opirali. Najava da dolazi u Crnu Goru prvi put je odmah ovu pjesmu dozvala u sjećanje, u nadi da tu moć da nas identifikuje sa svojom pjesmom ima i dalje.

3.. Obraz od gume

Jedna od najboljih jugoslovenskih pjesama s početka osamdesetih (strogo subjektivno) je zapravo prava slika onog kako se sjećam osamdesetih, dugih putovanja fićom i ljudi koje smo usput znali da sretnemo, podignute haube, crveni trokuti, sjedenje na rezervnim gumama. Žestoka Zorica Kondža i upečatljivi solo na gitari koji zvuči kao da je neko htio sebi da da u toj kompoziciji oduška, da ispusti iz sebe sve neizgovorene krikove, i to je ostalo za zauvijek. Da sam mogla da biram bilo koju ženu iz prošlosti u čiju bih se stvarnost uvukla bar na jedan dan, to bi bila lirska junakinja ove pjesme.

4.. Let

Takođe s albuma „Jedanaest i petnaest“ iz 1982. godine izvukla sma i pjesmu „Let“. Stihovi Gustava Krkleca su dobili su svoju najbolju moguću pohvalu, kompliment kakav zaslužuju. Ova sjetna izvedba Zorice Kondže je uvod u ono što će kasnije biti njena odrednica, u godinama nakon Stijena, kad je dobila novog autora pjesama (nove autore) i izašla iz jedne izvanvremenske rok priče.

5.. Sjećanja

Još uvijek pod jakim impulsom iz benda koji je napustila, ali s novom poetikom okrenutom mediteranskim melodijama, pop muzici koja je dominirala svim značajnim festivalima druge polovine osamdesetih, pjesma „Sjećanja“ je pravi prelazak iz jedne u drugu muzičku dimenziju iste karijere. Kondža je zamijenila agresivnu izvedbu pomirbenijom, bila je više nježna kroz godine koje su nailazile, i pjesma „Sjećanja“ je mogla obilježiti i danas na način na koji je obilježila osamdeset petu – dramatičnošću, ubjedljivošću, i željom da se bar na kratko vrati ona energija Stijena koju nasljednice u bendu (pa ni Vesna Ivić) nikada nisu vratile na isti nivo. Ovo, naravno, iz perspektive potpisnice ovih redova. Simbolika je individualna stvar. Želja da se prvi nastup Zorice Kondže i njenog benda jednako posveti i jednom i drugom toku karijere – to je već kolektivno i s tim nemam ništa.

445 Views
Dragana Erjavšek

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio