Preminuo Litl Ričard, pionir rokenrola

09 maj 2020
Author :  

U 88. godini preminuo je jedan od pionira rokenrola i nekoliko muzičara koji su praktično izmislili rok muziku, tako što su pomiješali postojeće žanrove i nadogradili ih izuzetnom scenskom pojavom i eksplozivnom izvođačkom energijom.

Litl Ričard direktno je uticao i bio inspiracija za nebrojeno mnogo kolega, uključujući i one najveće - Bitlse, Roling Stounse, Eltona Džona, Prinsa...

Njegove najpoznatije pjesme su "Tutti Frutti", "Long Tall Sally", "Lucille" i "Good Golly Miss Molly", redom klasici koje su obrađivali (bez)brojni rok i bluz muzičari.

Paradoksalno, više puta se odricao roka ali je neobuzdana seksualnost i perverzija, čemu je bio sklon, s vremena na vrijeme nadvladavala njegovu hrišćansku vjeru, pa se životni put Ričarda Vejna Penimana može "krstiti" kao totalno turbulentan i kontroverzan u svakom mogućem smislu – od problema sa drogom i biseksualnim vezama do kratke karijere adventističkog sveštenika.

Bez obzira na sve, njegov doprinos rađanju rokenrola je neupitan i smatra se da je, uz Elvisa, Čak Berija i Džeri Li Luisa, najzaslužniji za začetak i dalji razvoj rok kulture kao fenomena XX vijeka koji traje do današnjeg dana.

50 Views
Urednik

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio