IN MEMORIAM: Florijan Šnajder (Kraftwerk)

06 maj 2020
Author :  

Krajem prošle sedmice Florijan Šnajder teleportovao se na autoput koji vodi ka vječnosti - Gardijan danas piše da je preminuo suosnivač Kraftwerk, jednog od nekoliko najbitnijih i najuticajnijih bendova XX vijeka, i da je sahranjen u krugu porodice, mimo znanja javnosti.

Rodonačelnici moderne elektronske, tehno i pop muzike revolucionarno su re-dizajnirali, transformisali i transcedentirali popularnu kulturu tokom sedamdesetih godina prošlog vijeka. Nakon prva dva albuma, nazvana prosto “1” i “2”, slijedi niz konceptualnih remek-djela kao što su "Autobahn", "Trans- Europe Express", "The Man-Machine", "Computer World", posle kojih ništa više nije bilo kao prije.

Nemoguće je nabrojati koga je sve inficirao transmutirani muzički virus iz Dizeldorfa - koji su zajedno usavršili Ralf (Hiter) i Florijan upravo na trećem albumu koji nosi njihova imena - na putu od Berlina (u kome su snimali Bouvi i ini), preko Londona i okolnih epicentara elektropopa, sve do tehno Detroita pa dalje do kvartova Njujorka u kojima se porodio hip-hop - multižanrovsko putovanje koje se nastavlja do danas, unedogled.

Šnajder je zapravo sišao sa istog tog (auto)puta još 2008. godine, prestao da odlazi na turneje (što nikada nije ni volio) i time oficijelno istupio iz muzičkog sastava koji je promijenio profil i poimanje savremene muzike. Ali nije prestao da se pominje kao jedan od ključnih muzičara-inovatora našeg doba za koga će znati i buduće generacije ljubitelja elektronskog zvuka, ako ne i robota-slušalaca.

Preminuo je sa pune 73. godine, od posljedica kancera.

179 Views
Urednik

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio