IN MEMORIAM: Oliver Dragojević

29 jul 2018
Author :  

Oliver Dragojević preminuo je jutros u splitskoj bolnici, u 71. godini, od karcinoma pluća sa kojim se intenzivno borio poslednjih godinu dana.

Jedan od najomiljenijih pop pjevača Jadrana odrastao je u veoma siromašnoj porodici na Korčuli; kao dječak počinje svirati usnu harmoniku koju mu je otac darovao te pjevati drugarima i drugaricama, tako se nesvjesno pripremajući za preko pet decenija dugu muzičku karijeru koja je kasnije slijedila.

Imao je 14. godina kada je prvi put nastupio u javnosti, na Splitskom dječijem festivalu, a na festivalu u Splitu “za odrasle” nije se proslavio kada je debitovao 1967. godine, iako je pjevao kompoziciju Zdenka Runjića sa kojim će uspostaviti veoma uspješnu i plodotvornu saradnju, već se to desilo 1975. godine kada izvodi još jednu zajedničku pjesmu koja se ubraja u “splitske bisere”- “Galeb i ja”. Godinu dana ranije, sa svojim prvih hitom “Ča će mi Copacabana", Oliver je osvojio nagradu publike na Splitskom festivalu, a moglo bi se reći da je srca slušalaca osvajala i svaka sledeća njegova pjesma, kako zbog sentimentalne lirike, prefinjenih melodija i aranžmana, posebno (pri)morskog štimunga, tako i zbog njegove neprevaziđene interpretacije.

1975. godine objavljuje prvi album pod nazivom “Ljubavna pjesma” a već 1977. godine antologijsku ploču “Malinkonija”, takođe u izdanju Jugotona, kojom postavlja standarde hrvatske, jugoslovenske, uopšte mediteranske pop muzike. Pored naslovne numere, tu su redom antologijske pjesme: “Galeb i ja”, “Skalinada”, “Romanca”, “Što učinila si ti”, “Našoj ljubavi je kraj”, “Nedostaješ mi ti”…

U impresivnom katalogu kancona, šansona, balada, pop poskočica našle su se još mnoge voljene pjesme koje ne stare: “Vjeruj u ljubav”, “Ča Je Život Vengo Fantažija”,”Oprosti mi, pape”, “Što to bješe ljubav”, “Nadalina”, “Dženi”, “Cesarica”, “Brod u boci” i brojne, brojne druge.

Ukupno 23 albuma i skoro 30 nagrada Porin, mnogi nevjerovatni koncerti u regionu, Parizu, Londonu.. koji se pamte za života, te nemjerljiv uticaj na nekoliko generacija muzičara iz cijele bivše Jugoslavije - tako bi se u najkraćem mogao sažeti muzički put "kanconjera" i šansonjera Olivera, nepopravljivog romantika bilo da u ljubav vjeruje ili da mu ista nedostaje, mediteranskog “morskog vuka” i jednog od najsugestivnijih muških vokala u prethodnih 40 godina.

Ostavio je svoj trag u beskraju da zauvijek pluta, kao brod u boci , za neke nove generacije koje u pjesmu i u Ljubav vjeruju.

94 Views
Urednik

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio