Novi regionalni spotovi (oktobar 2018.)

02 novembar 2018
Author :  

U sedmici za nama sabralo se dovoljno domaćih spotova da izaberemo sedam koje bi trebalo pogledati, a prije svega poslušati pjesme za koje su snimljene. Rezerve nezaustavljivo gaze prema vrhu pop scene, i to sa rokerkom energičnošću, a dražesne pop pjesme snimile su i ekranizovale Maja Posavec i Nina Kraljić, dok se Mile Kekin, trenutno solo, udružio sa Bajagom u novom strip-spotu. U Beogradu, zvuk je znatno žešći, od Artan Lili koji su snimali na Adi do grupe Vizelj koja se bezobrazno bahanalisala, bez kanalisanja dobrog i lošeg ukusa...

REZERVE – ODUZIMAŠ DAH

Dva i po minuta potentne, čistokrvne energije čine još jedan singl sa impresivnog debi albuma makarskog benda. Prva od pjesama koja je napisana za “Ravno u zamku”, baca na mah u mrežu melodičnog pop-rock zvuka, koji je Rezerve katapultirao u sam vrh hrvatske rokenrol scene. Njihovoj povećanoj prisutnosti u mejnstrim medijima kumovali su zabavni i veoma zanimljivi video radovi, počev od vampirske ikonografije u spotu za pjesmu “Ne voli, ne voli”. “Oduzimaš dah” donosi malu inverziju, na tragu pomenutog, jer su se ovaj put članovi benda našli u ulozi lovaca na vampire...

STUTTGART ONLINE

Bojan Slačala paralelno pjeva i svira u ovoj (opasnoj) grupi i u znatno poznatijem bendu Artan Lili, koji je takođe snimio novi spot (vidjeti dole). I ne samo to – evo sada je Slačala koncipirao i režirao i video! Sasvim koristan i korektan autorski rad za pjesmu koja je po običaju vrlo dinamična i efektna, kako aranžmanski tako i tekstualno (sve sa obrtom), uz vrhunsku svirku što je, ruku na srce, od početka standard kada govorimo o Stuttgart Online.

ARTAN LILI – D.E.P.R.A

Crno-bijeli spot snimljen je na Adi Bojani, u skladu sa teškom temom - depresijom. Siluete i likove članova popularne grupe gledamo mahom u sumraku i mraku, u režiji Danila Cekovića koji se iskazao i kao direktor fotografije. Atmosfera u pjesmi osjenčena je tamnim valerima, oživljava u  likovnosti i svedenosti kadrova kraj velikog mora. Minimalistički koncept doveden do punog kreativnog zamaha.

MILE KEKIN ft. BAJAGA – ATLANTIDA

Frontmen grupe Hladno pivo u svom solo izdanju i Bajaga bez Instruktora, postaju strip junaci njihove i naše mladosti, tog dragog vremena prohujalog zaista prebrzo. Angažirana i veoma nostalgična, ovo je numera za “apatride bez zastave i himne”, te sve one koji pamte Zagora i Crvene mundire. “Atlantida” svakako jeste nesavršeno skrojena, što je posebno primjetno u stihovima, ali poruka je važna i duboko dotiče - one koje bi trebalo da dotakne. Iako nas, nažalost, nema mnogo - ima nas dovoljno!

VIZELJ – KADILAK

Raskalašni noise-rock-punk-pop singl beogradskog trija prate jednako lude bahanalije na ekranu od strane Vizelja, koje sami nazivaju “eksplozijom dekadencije i bezobrazluka”. Možda će nekom biti izvan granica dobrog ukusa, ali zar nije (zaboravljena) uloga rokenrola u provokaciji, buntovnoj i pomamljenoj energiji? Staša Bukumirović potpisuje video dnevnik raspusnih mladića koji se budalesaju do balčaka, ali čak i ako vam se video ne dopadne trebalo bi da pjesma ostavi jak utisak. Jer je jaka, skoro kao prethodni singl "Pustinja" o kojem smo ispisali pravi panegirik.

NINA KRALJIĆ – NAJLJEPŠI DAN

Lijepi vokal Nine Kraljić konačno slušamo u modernoj pop pjesmi, koju je napisao Aljoša Šerić uz Nininu asistenciju u pojedinim stihovima. Dah Dalekog Istoka donosi nam aranžman, pa čak i produkcija Skansija, tako da “Naljepši dan” odiše svježinom u muzičkom, a ljepotom na vizuelnom planu. Rediteljka Mare Milin ljupko se poigrala bojama koje, kako pjevačica ističe, imaju i svoja (snažna) simbolička značenja.

MAJA POSAVEC – NEĆEMO SE NAĆI

Objavljena nešto ranije u odnosu na gore pobrojane numere, “Nećemo se naći” je divna pop pjesma sa aktuelnog debija Maje Posavec,  komponovana s džez elegancijom i ambijentalnošću. Maja ne samo da ima prekrasan glas, nego umije i da napiše drugačiju ljubavnu pjesmu, o sazrijevanju i stoga neminovnom rastanku, pjesmu takoreći rastresene strukture (zahvaljujući Karlu Hubaku koji je brljantno aranžirao klavirsku dionicu), ali osobene slatkoće i punoće. Takođe, sjajno se snašla ispred kamere, kao partnerka glumca Petra Cvirna u više no šarmantnom spotu.

Urednik

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio