Progresivni pomak benda Bitipatibi (u tri nova singla)

22 januar 2018
Author :  
Foto: Facebook stranica benda

Tokom tri prethodne sedmice Bitipatibi je, u izmijenjenoj i proširenoj postavi, proširio granice svog muzičkog izraza, odnosno učinila je to jedna od najzanimljivijih domaćih autorki (čitaj: autora) na alternativnoj rock (i pop) sceni čiji se poslednje ostvarenje Lešnici divlji 2 našlo na samom vrhu najboljih regionalnih albuma prošle godine, ne samo po izboru Stereo Art magazina.

Unina poezija otvorila je široko latice svojih stihova, poetske slike nisu više tek impresionističke, neodoljive konture, sada su i teksture tih slika pa čak i čitave narativne niti – posebno u hitičnoj pjesmi “Pola deset” - jasno iscrtane, toliko da bi sve eksplicitniji rukopis mogao s malo truda da postane mainsream – u nekom alternativnom popkulturnom kosmosu… A u isti mah zvučna slika se potpuno rascvjetala, produbila u nekoliko paralelnih (mikro)tokova, svirka je mnogo energičnija te ta razbuđena dinamika, sa gitarom u svakoj pjesmi i saksofonom koji znatno obogaćuje aranžmane, unosi optimizam u inače melanhkoličnu poetiku benda. Ritam sekcija je takođe porasla po zamahu i poprilično očvrsla u izvedbi, posebno baščina.

Sve tri nove pjesme dišu punim plućima , čine se sangvinične i iznenađujuće vedre osim, logično, numere "Najmračnija" ali i ona izranja iz mraka (ljubavne melanholije), kao kakav kontrapunkt većini prethodnih (snenih) pjesama. Čini se da su ovo singlovi za dan, ali neki Suncem obasjan. Možda najviše pjesma "Dođi u moj san" - uprkos naslovu. Istovremeno, delikatna i dražesna r.o.m.a.n.t.i.k.a. jeste onaj kohezivni elemenat i poveznica, poput prefinjenog parfema - ajde da ga nazovemo Sueno de Luna - na odjeći sasvim drugog kroja ali srodnog stila, sa prethodna dva albuma, kao i autorkin slatki, šaputavi vokal koji(m) zapravo pjeva kao da se ništa naročito nije promijenilo. Sudeći po karakteru promjene ali i kvalitetu kompozicija koji najavljuju treći album, Una Gašić je - uz Saru Renar koja je takođe pomjerila crtu kreativnosti iako u suprotnom, manje komunikativnom ali jednako progresivnom smjeru - najhrabrija (kant)autorka u regiji i ne manjka joj ideja. Naprotiv, ne bi bilo čudno da već za nekoliko mjeseci objavi novi album u cjelini, na radost sve većeg broja obožavalaca.

Posle nastupa u Splitu, Bitipatibi su preksinoć uspjeli da popune mali pogon Tvornice kulture u Zagrebu, a sutra veče sviraju u beogradskom Studentskom gradu. Ulaz je slobodan, pa bolje krenite na vrijeme…

Novak Govedarica

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio