Žene dominirale na 75. dodjeli Zlatnih globusa

08 januar 2018
Author :  

Četiri Zlatna Globusa osvojio je film “Three Billboards Outside Ebbing, Missouri” – za najbolji film i scenario u kategoriji drama, najboljeg sporednog glumca, Sema Rokvela, i, po mnogima očekivano, za najbolju glavnu glumicu.

Frensis Mekdormand, briljantna kao majka u pomenutom filmu koja je riješena da nadležni otkriju ko je krivac za ubistvo njene kćeri, samo je jedna od nagrađenih žena u mnogim kategorijama na 75. ceremoniji dodjele Zlatnih globusa na kojoj je dominantna tema bilo seksualno uznemiravanje i generalno podređen položaj žena u Holivudu, dok su među nagrađenim filmovima dominirali crnohumorni, satirični tonovi.

Zlatne globuse su osvojile i Sirša Ronan, kao najbolja glumica u kategoriji komedija a “Lady Bird” je osvojio Globus kao najbolji film u toj kategoriji, zatim je nagrađena TV serija “Sluškinjina priča” i sjajna glavna glumica Elizabet Mos što su mnogi i predviđali, te mini serija “Nevine laži” i već afirmisane glumice u istoj, Nikol Kidmen i Laura Dern. Njihov kolega Aleksandar Skarsgard osvojio je Zlatni globus za sporednu ulogu, čime je ta (limitirana) serija kompletirala četiri prestižna priznanja i ponovila veliki uspjeh sa dodjele EMI nagrada.

Kao najbolji režiser nagrađen je Giljermo del Toro, a kompozitor Aleksandar Despla(t) dobio je svoj drugi Zlatni globus za saundtrek “Shape of Water”, čime je taj film potvrdio da će biti jedan od ključnih konkurenata za glavne oskarovske kategorije. Za Oskare će izvjesno biti nominovani Geri Oldman i Džejms Franko, oba sinoć nagrađena Globusima za film “Darkest Hour” odnosno “The Disaster Artist” (potonji je, paradoksalno, omaž i istovremeno parodija na rad jednog od najgorih glumaca i režisera ikada).

Juan Mekgregor je osvojio Zlatni globus, za ulogu u seriji “Fargo”, u jakoj konkurenciji - bez nagrade su ovaj put ostali De Niro, Džud Lou, Džefri Raš i Kajl Meklaklan iz serijala Tvin Piks. Najbolja "nelimitirana" TV serija je The Marvelous Mrs. Maisel u kojoj je nagrađena i glavna glumica Rejčel Brosnaen.

Najbolji animirani film je “Koko” , a Zlatni globus za najbolji inostrani film dobio je Fatih Akin za njegovo aktuelno ostvarenje “In The Fade” u kom briljira glumica Dajen Kruger, što ipak predstavlja iznenađenje jer su nominovani bili i filmovi “Bez ljubavi” Andreja Zvjaginceva odnosno “Kvadrat” Rubena Estlunda, koji su već osvojili prestižna evropska priznanja.

Opra Vinfri osvojila je "Sesil B. Demil" nagradu, a ona je i obilježila 75. svečanu dodjelu Zlatnih globusa inspirativnim govorom posvećenim rasnim i polnim nejednakostima u Americi i svijetu uopšte. Vinfri je prva tamnoputa glumica i TV ikona koja je osvojila pomenutu nagradu za životno djelo, a sinoć je po prvi put nagrađen afroamerički glumac u kategoriji TV drama, Sterling Braun za ulogu u "This is Us", dok je glumac Aziz Asnari prvi Azijat koji je, zaista zasluženo, osvojio Globus u kategoriji komedije, za ulogu u seriji koju je i kreirao -"Master of None".

Veoma upečatljiv govor imala je i glavna glumica u filmu “Three Billboards Outside Ebbing, Missouri”, takođe zasluženo nagrađena iako u veoma oštroj, odličnoj konkurenciji. Frensis Mekdormand, koja se proslavila igrajući Oskarom nagrađenu ulogu u filmu "Fargo", očito ima velike izglede da osvoji svog drugog Oskara, što ćemo saznati tek 4. marta.

372 Views
Urednik

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio