Nagrađivani nezavisni filmovi koji pretenduju na Oskare

02 decembar 2017
Author :  

Njujorški krug filmskih kritičara proglasio je “Lady Bird” najboljim filmom godine, a za najbolju glumicu Siršu Ronan. Ona tumači mladu junakinju u drami o odrastanju koja je prije nekoliko dana postala najbolje ocijenjeni film u istoriji sajta Rotten Tomatoes, unisono hvaljen od strane 170 kritičara! Ocjene pomenutih njujorških kritičara indikativne su za nominacije za Oskara, a najčešće nagrađuju nezavisne filmove kako bi članovima Američke akademije ukazali na kvalitetne filmove na koje bi trebalo da obrate pažnju prilikom odlučivanja o nominacijama za prestižne nagrade. Ronanova je već dva puta bila nominovana za Oskara, za filmove “Pokajanje” i “Bruklin” i skoro da je izvjesno da će tako biti i ovog puta, iako je konkurencija veoma jaka.

Za najbolju sporednu mušku ulogu mogao bi da bude nominovan Vilijem Defo, čija je upečatljiva gluma u drugom dugometražnom filmu reditelja Šona Bejkera već osvojila žirije, uljučujući Njujorčane koji su Bejkera, poznatog po filmu “Mandarina” (Tangerine) kojim se probio 2015. godine, izglasali za najboljeg režisera uopšte, ne samo u okviru nezavisne filmske produkcije. “Projekat Florida” možete pogledati na bis u Beogradu, u sklopu upravo završenog Festivala autorskog filma, ali i u Budvi gdje će biti prikazan 10. decembra kao dio izabranog programa sa pomenutog festivala autorskih ostvarenja, među kojima su i "Fokstrot" i "Bez ljubavi", izraelski i ruski kandidati za Oskara, ali samo u kategoriji najbolji strani film. 

Treći nezavisni film koji pretenduje na sporedne glumačke nagrade, možda i na Oskara za adaptirani scenario potpisnika Džejmsa Ajvorija, jeste (najblaže rečeno) odlično ocijenjena homoerotična romansa “Zovi me svojim imenom” u režiji renomiranog italijanskog režisera Luke Gvadanjina. Naime, mladi glumac Timoti Šalame dobio je izvrsne kritike za ulogu u tom filmu koju američki Nacionalni odbor za filmsku kritiku smatra “glumačkim otkrovenjem”. Isti odbor kritičara odlučio je da Gretu Gervig, poznatu glumicu koja je odlučila da stane iza kamere, nazove najboljim režiserom odnosno režiserkom godine, čime su šanse da “Lady Bird” bude nominovan u nekoliko ključnih kategorija za najprestižniju filmsku nagradu takođe povećane. Nije nemoguće ni da neko od direktora fotografije potonja dva filma bude nominovan, iako je konkurencija izrazito jaka i u toj oskarovskoj kategoriji, ali i “Florida projekat” i “Zovi me svojim imenom” vizuelno su prepoznatljivi, čak impresivni filmovi, u šta se možete uvjeriti već na prvi pogled.

1272 Views
Urednik

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio