Epilog skandala: Harvi Vajnštajn izbačen iz Američke filmske akademije

15 oktobar 2017
Author :  

Harvi Vajnštajn, jedan od najmoćnijih  producenata filmske industrije, izbačen je iz Američke filmske akademije zbog višedecenijskog seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja više od trideset glumica. To je epilog enormnog skandala koji je odjeknuo u američkim i britanskim medijima, nakon što je objavljen tekst u New York Times-u u kom je prvi put javno izrečeno nešto što je toliko dugo bilo prikrivano – da je jedan od braće Vajnštajn puno puta zlostavljao žene i posle im plaćao novčanu nadoknadu kako o tome ne bi govorile.

U prethodnih deset dana trideset evropskih i američkih glumica javno se oglasilo i opisalo na koje načine su bile uznemiravane, a italijanska glumica Azija Arđento, kao i britanska glumica Lizet Entoni,optužile su Vajnštajna i za silovanje. Neprijatna iskustva i nepristojne ponude imale su i Gvinet Paltrou i Anđelina Džoli, kao mlade glumice, koje su priznale kako to nisu pominjale jer su smatrale da bi tako mogle nauditi sopstvenim karijerama. Rozana Arket, a isto tako i Mira Sorvino, pobjegle iz sobe u koju ih je filmski mogul pozivao, pa odmah po dolasku seksualno uznemiravao. Slično je svjedočenje glumice Ešli Džad i niza drugih glumica mahom u ranim dvadesetim godinama, dakle na početku bavljenja filmom, a Romola Garai imala je samo 18 godina kada ju je Vajnštajn pozvao u svoj apartman, ali ne zbog uloge.

Rouz Mekgouen je jedna od glumica s kojima se napasnik nagodio da im plati da ćute o onom što su doživjele. Izgleda da je to Vajnštajn činio neprestano tokom prethodne tri decenije, jer i dalje raste broj optužbi odnosno svjedočenja žrtava, od onih koji pominju dešavanja iz osamdesetih godina još dok je sa svojim bratom rukovodio MIRAMAX studiom, do glumica mlađe generacije kao što se Kara Delevinj i Lea Sejdu. Potonja tvrdi da ju je “seksualni predator”, kako ga naziva Ema Tompson, pokušao silom poljubiti tokom zabave na Kanskom filmskom festivalu. Eva Grin je takođe ispričala novinarima kako se nepristojno ponašao prilikom njihovog susreta i da je bila šokirana.

Na vanrednoj sjednici glavnog odbora Akademije, kojoj su između ostalih prisustvovali Stiven Spilberg, Vupi Golberg i Tom Henks, odlučeno je da se jedan od braće Vajnštajn isključi iz Američke filmske akademije, iako su filmovi koji su nastali u njegovim producentskim kućama (posle Miramaxa, sa bratom je osnovao The Weinstain company) dobili čak 300 nominacija za Oskara, a i sam je osvojio jednog kao producent filma "Zaljubljeni Šekspir". Ranije je britanska BAFTA postupila na isti način.

Postoje indicije da je ovo samo vrh ledenog brijega i da u filmskoj industriji postoje slični slučajevi, ali mnoge glumice i druge filmske radnice ne govore o tome iz straha, ali i ličnih interesa.

Izvori: New York Times, The Guardian, Holywood Reporter

512 Views
Urednik

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio