Oskar: Trijumf filmova "Sve u isto vrijeme" i "Na zapadu ništa novo"

13 mart 2023
Author :  

Na sinoć održanoj 95. dodjeli nagrada Američke filmske akademije ubjedljivo je trijumfovala ekipa filma Sve u isto vrijeme“, pokupivši skoro sve značajnije Oskare.

Oskara za režiju dobili su režiseri imenjaci, Danijel Kvan i Danijel Šajnert, takođe nagrađeni za najbolji originalni scenario i najbolji film. Jedno od iznenađenje je Oskar za najbolju glumicu koji je osvojila Mišel Jeo, glumica porijeklom iz Malezije koja se proslavila početkom dvijehiljaditih, ulogom u slavnom spektaklu "Pritajeni tigar, skriveni zmaj", a nagrađena je za žanrovski srodnu ulogu u filmu "Sve u svoje vrijeme", iako je veliki favorit bila Kejt Blančet za ulogu u filmu „Tar“; nominovane u istoj kategoriji su bile i Mišel Vilijams za film „Fabelmanovi“, Ana de Armas za „Plavušu“ i Andrea Rajsborou za ulogu u filmu „Za Lesli“.

Oskara za najboljeg glumca osvojio je Brendan Frejzer, po mnogim mišljenjima zasluženo, za ulogu u filmu Darena Aronofskog „Kit“. Za najbolju sporednu mušku ulogu nagrađen je glumački povratnik Ke Huj Kvan, a za najbolju sporednu žensku ulogu čuvena Džejmi Li Kertis, oboje za (multi)žanrovski hit Sve u isto vrijeme“, spektakularnu SF komediju koja je potvrdila čak 7 od ukupno 11 nominacija.

Izuzetan uspjeh i za njemački (anti)ratni film “Na zapadu ništa novo” u režiji Edvarda Bergera, snimljen po kultnoj knjizi E. M. Remarka – pripao mu je Oskar za najbolji film van engleskog govornog područja, za najbolju kameru, scenografiju i najbolju muziku, ukupno četiri važne nagrade  Akademije od devet oskarovskih nominacija.

Oskara za najbolji animirani film osvojio je Giljermo del Toro, trećeg po redu, za njegovu verziju klasika “Pinokio”.

Najbolji dugometražni dokumentarni film je “Navaljni”.

“Avatar: Put vode” je osvojio utješnu zlatnu statuu za vizuelne efekte, a još jedan veliki bioskopski hit, “Top Gan: Maverik”, Oskara za najbolji zvuk, dok je prestižna filmska nagrada za najbolju kostimografiju pripala ekipi filma “Crni panter: Vakanda zauvijek”.

Među gubitnicima su i hvaljeni filmovi “Duhovi ostrva”, “Fabelmanovi”, “Tar” i “Trougao tuge” koji sinoć nisu osvojili nijednu statuetu Akademije filmske umjetnosti i nauka.

56 Views
Urednik

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio