Druga Zlatna palma Rubena Estlunda za žestoki "Trougao tuge"

31 maj 2022
Author :  

Zlatnu Palmu u Kanu po drugi put je osvojio danski sineasta Ruben Estlund, za beskompromisnu socijalnu satiru “Trougao tuge”, još snažnije angažovan film nego li maestralni “Kvadrat” (Skver) za koji je takođe zaslužio prestižno priznanje Kanskog filmskog festivala prije nekoliko godina.

Gran pri festivala podijeli su kultna francuska rediteljka Kler Deni i Lukas Dont, prethodno dobitnik Zlatne kamere (za najboljeg debitanta) za film “Djevojka” na istom, i dalje najznačajnijem filmskom festivalu.

Za najbolju režiju nagrađen je južnokorejski maestro Čan-Vuk Park za najnoviji, kako kritičari kažu “hičkokijanski triler”, dok su Nagradu žiriji dobili čuveni poljski reditelj Ježi Skolimovski (“EO”) i belgijski režiserski duo Von Groningen i Vandermerč za film “Osam planina”. Njihovi slavni sunarodnici braća Darden, inače najnagrađivaniji par u istoriji (raznih) festivala, dobili su specijalno priznanje 75. festivala u Kanu.

Za najboljeg glumca proglašen je Song Kand Ho, južnokorejska filmska zvijezda koji se diljem svijeta proslavio u remek-djelu “Parazit”, a za najbolju glumicu proglašena je iranska glumica Zar Amir Ibrahimi.

568 Views
Urednik

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio