Istorijska pobjeda južnokorejskog filma “Parazit” – osvojeni Oskari u ključnim kategorijama

10 februar 2020
Author :  

“Parazit” je osvojio Oskara za najbolji film, za film koji nije na engleskom jeziku, za najbolji originalni scenario i za režiju. Film južnokorejskog filmskog majstora Bong Džun Hoa jeste bio jedan od favorita, ali je neočekivano trijumfovao u tri ključne kategorije, i očekivano van engleskog govornog područja. Pobjeda je apsolutno zaslužena - u pitanju je narativno slojevita, dubinska analiza klasnog raslojavanja, tema koja je itekako aktuelna, ostvarena na originalan, vizuelno impresivan i izuzetno sinematičan način, sa smiješanim elementima psihološke i socijalne drame, satirične komedije, ali isto tako i horora, sve sa maestralnim glumačkim ansamblom od kojih su skoro svi akteri mogli biti nominovani, ali nisu.

U glumačkim kategorijama bilo je, moglo bi se reći, predvidljivo: Hoakin Finiks je najbolji glavni glumac, Rene Zelveger najbolja glumica, a u sporednim ulogama nagrađeni su Lora Dern i Bred Pit. Tarantinova filmofilska oda "tvornici snova" “Bilo jednom u Holivudu” osvojio je još samo Oskara za najbolju scenografiju, a Mendesova ratna drama “1917” nagrađena je za najbolju fotografiju, specijalne efekte i zvuk.

“Le Man '66: Slavna 24 sata” u režiji Džejmsa Mengolda osvojio je dva tehnička Oskara, za najbolju montažu i za najbolju montažu zvuka.        

Najbolji adaptirani scenario potpisuje Novozelanđanin Taika Vajtiti za film “Zeka Džodžo”.

Najbolji animirani film je “Priča o igračkama 4”, dok je Oskar za dokumentarni film pripao filmu “Američka fabrika”. Makedonski film “Zemlja meda” nije uspio da potvrdi nominaciju odnosno osvoji Oskara, ni u kategoriji za dokumentarni film, niti u kategoriji za najbolji inostrani film za koji je takođe bio nominovan – što je takođe istorijski presedan, baš kao i činjenica da je film koji nije snimljen na egleskom jeziku - već na korejskom - nagrađen i u pomenutoj kategoriji i kao najbolji film uopšte.

Najveći gubitnk je “Irac” Martina Skorsezea koji je imao 10 nominacija. Oskar za najbolju scenografiju pripao je filmu Grete Gervig “Male žene” koji je imao šest nominacija. Od ukupno 11 nominacija “Džoker” je potvrdio samo dvije, pored Finiksa u naslovnoj ulozi nagrađena je i mlada islandska kompozitorka Hildur Gudnadotir.

Najbolja pjesma je “I’m Gonna Love Me Again” autora Bernija Topina i Eltona Džona iz njegove ekranizovane biografije “Roketmen”, dok je Oskara za najbolju šminku i frizuru osvojio film “One su bombe”.

Bombastičan uvod u ceremoniju odjele Oskara imala je Žanel Mone, spektakularan performans neponovljive pjevačice koja je od prije par godina i zapažena glumica, a najzabavniji kao prezenteri bili su Stiv Martin i Kris Rok. Od laureata, najupečatljiviji (vrlo angažovan) govor imao je Hoakin, koji je u jednom trenutku pomenuo i svog brata Rivera Finiksa. Iznenađenje večeri bio je, ničim izazvan ali prilično efektan, muzički nastup Eminema.

200 Views
Urednik

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio