Trijumf za Mendesov film - "1917" osvojio sedam BAFTA nagrada

03 februar 2020
Author :  

Britanska akademija za filmsku i televizijsku umjetnosti (BAFTA) dodijelila je sinoć najveći broj nagrada, ukupno sedam, antologijskom ostvarenju “1917” i to predstavlja siguran pokazatelj da će film o Prvom svjetskom ratu (navodno) snimljen u jednom kadru uskoro dobiti pregršt Oskara.

Sem Mendes je osvojio BAFTA nagradu za najbolju režiju a njegova potresna, duboko emotivna ratna drama nagrađena je za najbolji film, najbolji britanski film takođe, zatim za najbolju fotografiju (majstora Rodžera Dikinsa), scenografiju, zvuk i specijalne efekte.

Južnokorejski “Parazit” najbolji je film koji nije snimljen na engleskom jeziku, a nagrađen je i za najbolji scenario, što je takođe znakovito jer društveno angažovano, narativno slojevito remek-djelo Bon Džu-Hoa ima najveće šanse da iste nagrade primi i od Američke fillmske akademije. Za najbolji adaptirani scenario nagrađen je Taika Vajtiti za film "Zeka Džodžo" (Jojo Rabbit), koji bi lako mogao dobiti Oskara u istoj kategoriji.

Hoakin Finiks kao Džoker u istoimenom filmu je najbolji glumac, a Rene Zelveger kao Džudi Garland najbolja glumica, što se tiče glavnih uloga, a u sporednim su –takođe očekivano – nagrađeni Bred Pit i Lora Dern.

BAFTA nagrada pripala je dokumentarcu “Za Samu”, o ratom razorenom Siriji, a najbolji animirani film je “Klaus” rađen u špansko-britanskoj koprodukciji.

Najbolji muzički skor potpisuje mlada islandska kompozitorka Hildur Gudnadotir, za “Džokera”, koji je takođe nagrađen za kasting, te je tako nanizao tri BAFTA priznanja za prošlu godinu.

Publika je nagradila Majkla Vorda, kao glumca odnosno "zvijezdu u usponu".

302 Views
Urednik

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio